August 23, 2017

Verdensalt | 23. August 2017 | 5 minutters læsetid | Tema: Selv Små Hvide Løgne Skader Din Sundhed! ... |

Udgivet første gang den 26. Maj af Verdensalt

Pinocchio Paradokset opstår, når Pinocchio siger "Min næse vokser nu". Pinocchio's paradoks forårsager Pinocchios næse til at vokse, hvis og kun hvis, den ikke vokser.....

Fra små hvide løgne til de dybeste og mørkeste af dem alle, er det en accepteret kendsgerning, at vi, ligesom drengen, der råbte ulv, lyver meget ofte, mindst tre gange om dagen. Løgne er en social fælles  manifestation, der er fyldt med modsætninger: vi lyver kanske ofte, men vi hader løgnere, og vi afskyr især, at blive løjet for.

De små hvide eller "uskyldige" løgne som redder os ud af uheldige situationer. Eller sørger for, at vi kan undgå at såre andre - som rent faktisk dækker over vores egne dårlige handlingerjamen ellers troede vi vores partner/ven/venindeville blive ked af det....

Løgne underminerer vores egen mentale sundhed, det er min påstand. Løgne kompromittere også dit forhold til din partnerhan eller hun kan jo ikke svare dig ordentligthvis du er uærlig om, hvad du tænkerføler eller gørI virkeligheden er det en fantastisk måde at få dem til, at sige noget dumog få dem til at hade dig: det kører bare i ring med løgneindtil hele forholdet falder fra hinanden!

Næste det er, du farer rundt og fortæller flere løgne til venner, bekendte og familien om, hvordan det hele var hans ellerhendes skyldikke din egen. Næste ting der går op for dig, er, når du finder ud afdu bare er en del af den gennemsnitligeeller "normale" masse af mennesker, som også gør det hver dag. 

Reality check er, når jeg står nede i det lokale supermarked og i det fjerne, observere jeg min separeret kones tidligere arbejdskollega som stopper op og kigger. I kender sikkert godt denne stirren, som vi ser og fornemmer, ofte mere, end vi selv er klar over. Vi fortolker og reagere på små signaler omkring os og indkoder det i vores hukommelse. Når det går op for hende, at jeg opdager det, prikker hun til sin mand, der nu begge står sagte og hvisker til hinanden og glor. Jeg behøver ikke at læse tanker, fornemmer godt, hvor det bærer hen!

Lyver vi ofte for at gøre os bedre, end vi i virkeligheden er?


Når mennesker lyver, så handler det som regel om anseelse og anerkendelse. - Når vi lyver, så handler det for det meste om vores sociale relationer, da de andre skal tænke, at vi er søde, og at vi er gode samarbejdspartnere. Grelle situationer viser sig først, når vores små hvide løgne har taget overhånd og bliver til en livsstils-løgn. Vi beskytter jo vores eget ego og selvopholdelsesdriften, især når vi i ubalance, mistroisk og selvhadske. Kommer vi så langt derud, vi ikke mere kan skelne mellem hvad der er små løgne og virkelighed, så bliver vi syge.

Selvom vores højere JEG/SELVET ønsker det bedste for alle mennesker i og omkring vores omgangskreds, skal der kun skabes en lille gnist af løgne fra vores underbevidsthed-til-tanke, og kun et meget lille antal beskadigede enkeltpersoner til at skræmme fællesskabet. Ikke nok med det kan skabe ondskabsfulder i andre, hvis vi nu associere os med tidligere episoder som vi selv har oplevet var dårlige mht. vores tidligere partnere, men vi kan også skabe rygter og 'fylde' på for, at gøre historien bedre. Uden selv at fundere over det, belønner vores hjerne os med en tilfredshedsfølelse. Vi overbeviser os selv, det, at spinde på løgnen, om et andet menneske, er en gratis handling.

Kvinden fra supermarkedet forholder sig kun til løgnen, selvom hun måske godt ved, der er 2 sider (positive og negative) af samme sag. Vi lader ikke tvivlen komme til gode fra den anden part, nej løgnen lever i bedste velgående, men kun hvis andre spinder med og ønsker, at modtage den. Husk lige det. Ellers dør løgnen. Vi kan ikke dyrke energien på andres ulyksaligheder. Tænk lige på hvad der tjener dig bedst, spinde med på løgnens dårlige øje sammen med ens ramte ven/veninde/bekendte for at vise støtte, eller oprindeligt hjælpe vedkommende via saglig, oprindeligt ærlig omsorg?  

Jeg er af den opfattelse, danskere 'elsker' rygter og sladder om andre, bare det ikke er om os selv og vi får nys om usandheder fra tredje part, så er Fanden er løs i Laksegade. Dog acceptere mange mennesker små hvide løgne, er en nødvendig gode, for at balancere os igennem livets mange udfordringer. Uanset om det er på ens arbejdsplads, partner, overfor vores børn, vores læge og venner. I bund og grund, lille hvid løgn, er en ond spiral og tærer på vores mentale sindstilstand. Det gælder også mennesker som stædigt lever på en livsløgn. Til syvende og sidst, hvis løgnen kommer frem, er det fordi vi ønsker tilgivelse og forståelse.

10 klassiske tegn på løgn

  • Ingen øjenkontakt.
  • Stemmeskift
  • Usædvanligt kropssprog
  • Noget lyder forkert
  • Meget i forsvar
  • Skifter hurtigt emne
  • Humor eller sarkasme
  • Læg mærke til pauser
  • Check symptomer for svedende adfærd
  • Proklamerer ærligheden gentagne gange
  Vi fornemmer når andre lyver overfor os, hvis vi vælger at lytte til vores instinktive intuition og mavefornemmelse. Ingen grund til at tro andet. Bedste eksempel er, når en gruppe arrangere events som kræver folks kommittent, men ikke har nogen synderlig virkning på vores økonomi og vi halvhjertet har sagt ja, men endeligt ikke gider. Som taget ud af en film, eller politiet netop har taget os i en forseelse, går en fantasifuld undskyldnings-process i gang, koste hvad det vil. Jamen, både politiet og gruppens arrangør, fornemmer vi lyver måske lidt, men godkender det er en del af gam'et.


  Konklusion    Hver gang du anerkender, føler, accepterer og omfavner aspekter af dig selv med kærlighed og medfølelse, vil dit hjerte åbne sig noget mere. Hver gang du accepterer alle dele af din menneskelighed, vil du automatisk bevæge mod større helhed. Dvs. een af grundene til, vi lyver og bliver ved med det, er vi mangler den indre refleksion og selvkærlighed, til at erkende vores fejl og ubetinget vise tillid til alle mennesker. Lavt selvværd er en væsentligt faktor vi alle skal overkomme, som præger dele af vores liv, vi er nødt at at tro på, vi er guddommelige aspekter i vort indre, vi skal stoppe med at tro på separation og konstant forsøge, at gøre os selv til bedre og mere spændende individer, end vi egentligt er.

  Tak fordi du læste på min blog.

  Namaste!