Aug 29, 2016

Fair Realkredit i Økonomisk Ugebrev ("..Ny realkreditforening på vej og ny kampklar bestyrelse..")

Fair Realkredit i Økonomisk Ugebrev


Uddrag fra Nyhedsbrev....

Arbejdsgruppen for Fair Realkredit launcher netop i dag gruppens arbejde i en artikel i Økonomisk Ugebrev, der udkom samtidigt med gruppens fremlæggelse på den ekstraordinære generalforsamling i Fair bidragssats.
Her kunne gruppen løfte sløret for såvel tanker som finansieringsbehov bag et nyt realkreditinstitut, og desuden de gældende principper for gruppens arbejde:

Fem ønsker for fair realkredit

De fem grundønsker er:
* ”gammeldags” realkreditlån (med solidaritet og reservefonde) til alle, også til ”udkantsdanmark”.
* at kunderne får reel indflydelse via ejerskab.
* lave og gennemskuelige priser, som deles op i administration og polstring.
* overskudsdeling – altså, hvis der betales for meget, skal pengene retur til dem, som har betalt.
* et produktudbud, som er til at forstå.

Udlån på 50 mia. kr. på fem år
Ambitionerne går mod at opnå et realkreditudlån på 50 mia. kr. i løbet af fem år. Det betyder for et nyt institut et samlet kapitalkrav på 3 mia. kr. Fra begyndelsen er kapitalbehovet 500-1000 mio. kr., afhængigt af, hvor mange års udlånsvækst Finanstilsynet kræver kapital til på forhånd. I takt med, at det nye institut opnår en egen historik, vil de på sigt (tidligst efter tre år) kunne benytte interne modeller til opgørelse af risikoeksponeringen.
Ifølge Rene Poulsen, som er arbejdsgruppens formand, vil det formentlig kunne reducere kapitalkravet med omkring 1 mia. kr. Der opereres således med betydeligt større kapitalbehov, end det seniorrådgiver Lars Krull fra Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universit tidligere har vurderet over for Økonomisk Ugebrev. Hans vurdering tilbage i foråret var 25.000 kr. pr. mio. i udlån, og det svarer til 1,25 mia. kr. for udlån på 50 mia. kr.