Mar 16, 2018

Greenpeace DK | 15. Marts 2018 | Af Magnus Eckeskog Havansvarlig hos Greenpeace | ~ Fanget på fersk gerning med trawlet i vandet ~ | Blogger: [fiskekvoter, konger og kumpaner] ... Verdensalt.dk har altså ikke altid noget at sige, men nogle gange bliver irritationen over 'korruptionen' og 'falskheden' over verden så stor, at jeg bare MÅ kommentere på enkelte emner (kalder også en spade, for en spade). Ønsker og glæder mig, hvis i kan leve med det ... Namaste! ... Bosat i Nordsjælland, tæt på Whiskey-bæltet, hvor alt er fryd og gammen, som New York Times hylder. Har snart ikke flere penge, så skal sikkert leve i Nakskov under mindre spændende omstændigheder (😱 lidt spas).. Men, der var engang, hvor min datter, familie (og kærester) besøgte den berømte Hornbæk-strand (Gilleleje - Liseleje), i dagtiden og om aftenen købte danske og canadiske hummere hos Adamsen's Fisk Gilleleje og Fish N´Chips, Fiskehuset Gilleleje m.fl. Det er dog svine ""dyrt"", men det var bare, sagen. Det var årtier siden, nu er jeg blevet klogere. Sidst jeg forhørte mig om en ÅL som jeg skulle købe ved sidste 2017 julefrokostbordet, var også i sidste øjeblik inden lukketid. Det søde fiskedame sagde til mig, jeg kunne godt komme til baghuset i Gilleleje, efter lukketiden, og betale 650 kr. for en hel stang Ål... A Hva' for en Fisk, fik jeg vist fremstammeet... Har snakket med fiskere på den lokale pub i området og de TJENER KASSEN, også på ulovlig fiskeri - tro mig ... |


Øresund er et helt usædvanligt havområde - et slags Nordens Great Barrier Reef - med en fantastisk levende natur på havbunden med ålegræs, stenrev og sandbanker, muslinger og marsvin og mere end 100 forskellige fiskearter, bl.a. en sjældent sund torskebestand, der netop gyder nu.

Men efter mine kollegaer og jeg den seneste måned har overvåget fiskeriet i Øresund på alt fra sene nætter til tidlige morgener, kan vi afsløre, at der bliver begået rovdrift i sundet mellem Danmark og Sverige.

Se her, hvordan vi igennem ugers overvågning afslører fiskefartøjer i at benytte trawl til at fange store mængder fisk i et område i Øresund, hvor det er ulovligt at trawle.

I det meste af Øresund er det ulovligt at fiske med trawl året rundt - en fangstmetode, hvor store trawlskovle, der holder fiskenettet udspilet under vandet, trækkes henover havbunden, som pløjes op og ødelægges.

Trawlfiskeri er et stort problem for havmiljøet, fordi en sund og levende bundfauna er forudsætning for, at fiskebestandene trives. Desuden benytter flere fiskere en type af trawl, som er meget effektiv til at fange de store torsk, lige præcis dem som skal beskyttes under gydeperioden.

Når man vælger at se stort på et forbud mod trawlfiskeri, har det store konsekvenser for havmiljøet, Øresunds fiskebestande og dermed også for de fiskere, der holder sig til loven, og som netop skulle nyde godt af den artsrigdom, der er i Øresund blandt andet på grund af trawlforbudet.

Hvis vi skal bevare Øresunds fantastiske havmiljø, skal fiskerikontrollen skærpes, og Øresund permanent beskyttes som et egentligt havreservat. Regeringen og miljøminister Esben Lunde Larsen har dog indtil nu afvist muligheden til trods for, at både Landsstyrelsen i Skåne og rigtig mange organisationer og kommuner på begge sider af sundet, ønsker beskyttelse. Vi vil fortsætte med at udfordre den danske regering og Esben Lunde Larsen for Øresunds skyld.

Jeg håber, at du vil sprede historien om det ulovlige fiskeri i Øresund ved at trykke ”Share” under videoen her.
Jo flere vi er, der kender til det ulovlige og destruktive fiskeri, des mere pres kan vi lægge på myndigheder og regeringen, og des bedre muligheder har vi for at skabe positive forandringer for havmiljøet i Øresund.

De bedste hilsner

Magnus Eckeskog
Havansvarlig hos Greenpeace

P.S: Vi har netop overbragt vores unikke dokumentation til de danske myndigheder, som forsikrer, at de ser med stor alvor på sagen.