May 5, 2023

🐺⚔️🦊 ~ (SoTW Arkivskabet: De to ulve som altid slås) Hold en super god konfirmationstale, men hvordan? Her er hvad jeg gjorde, som onklen... ~ 5. Maj 2023 ~ |

 

There are two wolves who are always fighting
An old Cherokee chief was teaching his grandson about life...

"A fight is going on inside me," he said to the boy.
"It is a terrible fight and it is between two wolves.

"One is evil - he is anger, envy, sorrow, regret, greed, arrogance, self-pity, guilt, resentment, inferiority, lies, false pride, superiority, self-doubt, and ego.

"The other is good - he is joy, peace, love, hope, serenity, humility, kindness, benevolence, empathy, generosity, truth, compassion, and faith.

"This same fight is going on inside you - and inside every other person, too."

The grandson thought about it for a minute and then asked his grandfather,
"Which wolf will win?"

The old chief simply replied,
"The one you feed."

Udgivet første gang den 1. Maj 2016 af Verdensalt.dk 

Fik lavet en forside til et nyt blad med min niece. 
Det er skam hende afbilldet - alle piger er smukke i
min familie - også min datter
En konfirmationstale findes i alle afskygninger, lige fra de tåkrummende pinlige over de langstrakte ligegyldige til de fantastisk morsomme og rammende. Alle forældre vil gerne kunne skrive en tale til konfirmation der rammer plet… og det kan faktisk være 'sværere', end det lyder!

Glem den forstokket-gammeldags-onkel-tale, der med pegefingerens skreven og påtegning om, at konfirmandens overgang til de voksnes rækker kommer med et ansvar samt kristendommen og dens religiøse aspekt. Og nu skal du høre på Onkel Peter, min unge konfirmand. 

Har luret den. Dog, er det naturligvis meget forskel på hvem af familien man tilhører. Jeg har den opfattelse, det er svært for mor og far, at holde en tale uden den bliver følelsesmæssigt afstumpet eller det stik modsatte, grundet det er svært at sige "jeg elsker dig'" indpakket i cellofan, uden det går hen og bliver pinligt, klammo eller med gråd. Det er langtfra alle, der elsker at tale foran en større forsamling. Hører du til dem, der får svedige håndflader bare ved tanken om at rejse sig og slå på glasset, så gør det sjovt, levende og anderledes og inddrag gerne konfirmanden direkte i talen. Husk på, konfirmanden selv er lige så spændt på hvad der bliver sagt.   

De voksnes 'Core Values' der ikke harmonere med de unges behov


Min forestilling er, vi skal hele vejen tilbage til vores egen konfirmation og de 'Core Values' som krævede vores opmærksom dengang. Energierne ændrer sig hele tiden, det gør vores 'Core Values' også, men ikke nødvendigvis vores "adopterede tankemæssige mønstre", som næsten alle voksne lider af (de tankemæssige mønstre er de indoktrinerede mekanismer som hobes op i vores hjerne når vi hele vores barndom er tvungen opdragelse fra præsten, læreren, forældrene samt alle voksen-autoriteter for at følge en kollektiv tankegang og meningsdannelse, etik og moral)  
Typisk eksempel:  familiens tvang med børn - "spis nu op", men det er ikke hensigtsmæssigt fordi grundværdien skal være "vi skal være frie individer og stoppe med at spise når energien tillader det". "Du skal lære at lytte til mor og far". "Du må ikke svare igen". "Vi bestemmer, fordi vi er voksne". osv. Mange af vores værdisæt er baseret på "Janteloven" og "kollektiv bevidstheder" i forskellige familiegrupper... Mange danskere lider under mindreværdskomplekser eller ikke så stor selvtillid og underspiller os selv, fordi vi ikke stoler på vores egne evner... Vi er dog en tid hvor vi skal udrense vores tankemønstre og være i balance med os selv og omgivelser....Vi skal gøre op med vores kerneværdier (core values) og skabe nye,  f.eks.nye kunne være "hjælpe andre mennesker" eller "gode ting kommer altid til mig" osv. osv.
De ovennævnte ting, er voksne ting. De er svære at  omsætte eller overfører til et ungdomssprog. Jeg er både Onkel, Morbror og Gudfar, så jeg valte ikke, at mine tanker skulle ned på papir. Min idé var simpel. Jeg havde produceret to videoer, ene var en hyldest på ét minut som en video via projektor. Anden video var en længere sjov video med min nieces bedste veninder som medskuespillere. Den første korte video indeholdt billeder af hende som barn m.m. Skulle fange min nieces opmærksomhed og så skabe en platform som kun var for os 2. Derfor, sagde jeg til hende:  "Nu skal vi have en 2-vejs kommunikation, interagere sammen og se hinanden i øjnene", for at fange hendes opmærksomhed.

Hun var nervøs nok i forvejen og desorienteret over alle de ting som skete omkring hende. Den tale jeg holdt, kom direkte fra hjertet, uanset hvor nervøs jeg nu end måtte være, var den forberedt, indeholdt emner som let kunne trækkes ud, beskeden, talte som voksne-til-ung. Vidste godt i forvejen, hvor meget den visuelle fremstilling eller det digital(e) medie sætter rammen om de unges opmærksomhed, disse dage. Jeg ville netop undgå, at falde i det hul der oftest benyttes om den højtidelige anledning til at reflektere over konfirmandens fortid, nutid og fremtid. Det er far og mor talen.
Et andet eksempel på "adopterede tankemæssige mønstre" som jeg selv var en del af. Min Mor havde hele min barndom sagt til mig når jeg skulle lege 'Spørge Jørgen', børn har altid masser af spørgsmål og min mor vidste alt."Husk på, din mor ved alt". Tænk, det troede jeg på indtil min bevidsthed var på et niveau hvor jeg begyndte at tvivle. Den lille 'løgn' lå i mig altid, indtil jeg fortæller min hjerne, 'mor ved ikke alt', men så længe du ikke fortæller hjernen det, så fortsætter det inddirekte hele livet. Selvom om det var i sjov, forstår børn ikke sarkasme. Tænk på hvor meget magt man har som voksen og hvordan man påvirker børn.

Brug symbolik, video eller billeder til at skabe en god stemningSymbolik fra film kan i allerhøjeste grad bruges her, men kun hvis det bliver nemt spiseligt. Jeg var bekendt med, hun havde set “Tomorrowland - A World Beyond" Det er nok én af de mest betydningsfulde Disney film til dato om hvordanen positivt alternativ parallelverden, kunne se ud. Hvis vi lige glemmer filmes navn referere til et af temaområder i Disneys forlystelsesparker  Men det gælder om at holde tungen lige i munden, fordi den indeholder meget symbolik. Her kommer historien ind "De To Ulve Som Altid Slås" (There are two wolves who are always fighting. One is darkness and despair. The other is light and hope. The question is: which wolf wins?)I den anledningen havde jeg omdøbt de to ulve som: Den 'søde mini(navn på niece)' og den 'drilske drama-Queen'.

Det er min overbevisning, at børn, især piger, har fået prædikatet, de skal være artige, søde og fine prinsesser, der aldrig må gøre noget forkert eller overilet set i de voksnes øjne, som så nogen gange er uproblematisk for drengebørn. Ligesom Barbiedukken skabte et stereotypt idealbillede af kvindekroppen m.m. Når så børnene bliver konfirmander og dermed teenagere, ved vi alle, der sker en drastisk forvandling. Problemet er bare, nu står vi i en situation vi ikke selv kan huske eller nægter at erindre hvordan vi selv var som teenager. Det budskab ville jeg gerne have frem til min niece. 
.
.(..).. Sige til hende, det er helt i orden du ikke længere selv har kontrollen over din (reptil hjerne), krop og sind og hvis din drama-Queen vælger at dukke op, fodre den, så du kan komme af med dine indre frustrationer og så slippe de "adopterede tankemæssige mønstre", få dem ud og få dem væk. Altså, det er okay at smække med døren, flippe ud over sine forældre og sig nej, lytte til sin mavefornemmelse og handle på sin intuition og bla. bla. bla. Mener selv, jeg fik fanget min niece interesse. 

De to ulve er ligesom Yin og Yang, Gode og Onde m.fl. Budskabet jeg ville frem med var, stol på dine indre værdier, din indre stemme, din guddommelige aspekt og følg den, uden at du skal benægte dine forældres indblanding og opdragelse, men følg altid hvad dit hjerte fortæller dig. Hvis du følger dit hjerte som er sandheden, så kan du sagtens overkomme alt på din vej.


Konklusion


Når den nære familie skal holde tale,  næsten et krav til konfirmationen, men det skal jo overvindes. De fleste hader at holde taler. (Derfor kan man snildt lave en sang i stedet for, en video eller billedcollage). Hvis talen er nødvendigt, kræver det sin mand/kvinde at gøre noget ekstra, når det handler om familierelationer, for så er der pludselig følelsesmæssige hensyn der spiller ind. Et godt sted at starte ville være rette ind på bestemte karaktertræk hos konfirmanden. Vi ønsker alle, at skabe en tale som skaber gode vibrationer og energi, det gør man selvfølgelig ikke ved at spille 'læreren' eller 'italesætte', de unge mennesker har fået nok af det i hele deres børneliv. Undgå talen om kristendom og de om 'De ti bud'. De unge har været igennem en process som er indoktrineret af en præst, så undgå det pres de har for at stole på Gud og tro på Jesus Christ, i den forstand som biblen fortæller det. Skal vi holde tale, gør det på den unges niveau og ikke overfører vores egne frustrationer, fordi vi ikke længere har kontrollen i den teenager som ikke længere er et barn, ellers mister de hurtig gejsten og lytter ikke mere. De unge i dag ved præcist hvad de vil og ønsker sig i livet. 
Det er ekstremt vigtigt at anerkende, børn og unge i dag, har ligeså meget viden, nogen gange mere, end du som voksen har (Krystal eller Indigobørn).
Unge i dag er super skarpe og de forstår alt hvad der bliver sagt. Indfang kun essensen af det du vil sige og gør det til noget som kan huskes igen og ikke blot en remse, fordi det kræves og man spiller en rolle. Super hit er altid at bringe konfirmandens vennekreds ind i talen.

Tak fordi du læste på min blog

Namaste!

No comments:

Post a Comment