Jan 10, 2018

Radio24syv \\ Økonomisk Ugebrev | 10. Jan 2018 | ~ Finanskrak i 2018? Her er krisetegnene ~ | ~ Finanstilsyn advarer om Boiler Room fupaktiesalg ~ |

En ny økonomisk krise er kun et spørgsmål om tid, siger finansredaktør.


Gigantiske spekulationsbobler, kunstigt lave renter og tårnhøje boligpriser, der nærmer sig bristepunktet. En økonomisk krise er kun et spørgsmål om tid, siger redaktør på FinansWatch, David Bentow til Lars Trier Mogensen i mandagens udgave af Det Røde Felt:

”Finanskriser er kendetegnede ved, at de kommer uventet, så jeg vil ikke sætte dato på.”

Lige nu låner vi penge gratis og bliver straffet for at have penge i banken på grund af de kunstigt lave renter, og det fører til en skævvridning og usund samfundsøkonomi, forklarer David Bentow.

Det mest alvorlige krisetegn


Det Systemiske Risikoråd advarede kort før jul om, at der bliver taget for store risici i det finansielle system, og at boligpriser og aktiekurser har sluppet virkelighedsforbindelsen.

Det mest alvorlige krisetegn kan dog være den negative rente, der kan få det hele til at vælte.

Krise kan ramme pensionskasser


Finanskrisen i 2008 ramte bankerne, der krakkede eller blev reddet af bankpakker. Den næste store krise kan i stedet ramme pensionskasserne.

”De negative renter har stor betydning for pensionskassernes investeringer. De er nødt til at investere massivt i ejendomme for at få et nogenlunde afkast. Men det, der ligner en god investering i dag, kan vise sig at blive en elendig investering, når renterne stiger og priserne falder.”

Hvis pensionssektoren taber meget store beløb, kan vi ikke forvente at opretholde vores leveniveau i fremtiden, vurderer David Bentow:

”De langsigtede konsekvenser af en krise i pensionssektoren kan vise sig meget alvorligere end en krise i banksektoren. ”

Skattesnyd for milliarder


Der er mange penge i omløb og alt for lidt reel værdi at investere i – det puster bobler op. Men de mange penge flyder også i stigende grad uden om statskasserne. Europæiske lande som Holland, Irland, Malta og Luxembourg gør det muligt for selskaber at overføre kapital til tropiske østater.

EU vurderer, at skattesnyd hvert år koster de europæiske borgere godt 7500 milliarder kroner – svarende til 15.000 kroner for hver EU-borger.

https://www.radio24syv.dk/udvalgte-nyhedshistorier/finanskrak-i-2018-her-er-krisetegnene

Det Røde Felt: '2018 i krakkets tegn'. Lyt til hele podcasten her.

********************************************************************************

Fra Finanstilsynet:


Flere slår alarm om mulig svindel med ulovlig værdipapirhandel

Finanstilsynet har i de senere år konstateret en stigning i antallet af henvendelser fra borgere, som har været ofre for svindel og ulovlig værdipapirhandel eller som mistænker svindel.
”Antallet af henvendelser er steget med 24 pct. fra 2012 til 2017, ligesom vi også sender flere advarsler ud om mulig ulovlig virksomhed med værdipapirhandel. I 2017 sendte vi 10 advarsler ud mod 5 advarsler i 2016,” siger kontorchef Ove Feddersen fra Finanstilsynets kontor for investorbeskyttelse.

Finanstilsynet vurderer, at der ofte er tale om såkaldte ”boiler room scams”, hvor udenlandske svindlere opretter professionelt udseende hjemmesider, men ikke har kontor på de oplyste adresser og ofte opererer fra et helt andet land. Det er meget vanskeligt for det danske politi at efterforske disse sager, og investorerne må som regel anse deres investering som tabt.

”Vi kan ikke med sikkerhed vide, om der i alle tilfælde er tale om svindel, men det er vores vurdering, at der er stor risiko for, at der er tale om deciderede svindel-foretagender. Det skyldes ikke mindst, at vi sjældent modtager anmodninger om at tilbagetrække vores advarsler,” siger Ove Feddersen.

Alle danske virksomheder, der udbyder værdipapirhandel i Danmark, skal have en tilladelse af Finanstilsynet. Værdipapirhandel omfatter bl.a. kapitalforvaltning, investeringsrådgivning og køb og salg af værdipapirer på vegne af investorer.


Udenlandske virksomheder, der er beliggende og har en tilladelse til værdipapirhandel i udlandet, kan tilsvarende udbyde deres tjenesteydelser i Danmark, hvis Finanstilsynet er notificeret herom af en EU/EØS-myndighed eller for så vidt angår selskaber fra tredjelande, har opnået særskilt tilladelse hertil.

I begge tilfælde vil de pågældende virksomheder fremgå af listen over ”Virksomheder under tilsyn”, der kan findes på Finanstilsynets hjemmeside i Finanstilsynets register over virksomheder under tilsyn.

Læs også faktaark om ulovlig virksomhed