Oct 11, 2016

Den rigeste procent ejer 30 procent af den samlede formue i Danmark ("...For mens den fattigste halvdel af danskerne skylder flere penge væk, end de har, sidder den rigeste procent af danskerne på cirka 30 procent af den samlede formue, hvis man ser bort fra pensionsopsparinger, mens de rigeste 10 procent ejer 80 procent. Fordelingen er uændret de seneste 20 år... Når vi ser på formuerne, er Danmark næsten lige så ulige som USA, siger direktør Kristian Weise, med henvisning til at den rigeste procent i USA ejer 35-40 procent af formuen...").


Der er udsigt til både sommerferie, skitur og sushi på en kedelig tirsdag, når den rigeste procent tjekker kontoen.

For mens den fattigste halvdel af danskerne skylder flere penge væk, end de har, sidder den rigeste procent af danskerne på cirka 30 procent af den samlede formue, hvis man ser bort fra pensionsopsparinger, mens de rigeste 10 procent ejer 80 procent. Fordelingen er uændret de seneste 20 år.

Det viser nye tal fra Det Økonomiske Råd, som i dag giver sine anbefalinger til dansk økonomi.

Spørger man centrum-venstre tænketanken Cevea, er det et stort problem, som ikke får nok opmærksomhed, da debatten om ulighed ofte handler om indkomster, hvor Danmark er blandt de mest lige lande i verden.

- Når vi ser på formuerne, er Danmark næsten lige så ulige som USA, siger direktør Kristian Weise, med henvisning til at den rigeste procent i USA ejer 35-40 procent af formuen.

Han mener, at regeringens løfte til boligejerne om, at ingen skal betale mere i boligskat end i dag, øger formueuligheden:

- Det kommer dem med de største formuer til gode, da de fleste penge er i fast ejendom. De har en helt anden frihed end resten af samfundet.

Hos den liberale tænketank Cepos mener cheføkonom Mads Lundby Hansen ikke, at det er et problem.

- Top-1 procent har jo deres formuer, fordi de blandt andet har været dygtige til at drive en virksomhed, skabe arbejdspladser og værdi til Danmark. Det kommer alle til gode, siger han og peger på, at man bør medregne pension i opgørelsen - gør man det, tegner top-1 procent sig for 14 procent, mens den fattigste halvdel ejer tre procent.

http://hsfo.dk/article/20161011/ARTIKLER/161019850