Jun 11, 2016

Skandale: Realkredit Danmarks tvivlsomme gebyrstigninger: Har slet ikke behov for højere gebyrer - 11. Juni 2016

Nybyggerier i København. Her er det lejligheder i Sydhavnen. Havneholmen. Foto:

Realkredit Danmark har varslet højere priser på boliglån for at kunne leve op til krav fra Finanstilsynet. Men Realkredit Danmark lever allerede op til kravene. Rettidig omhu, siger Realkredit Danmark. Finanstilsynet undersøger varslingen.

 

De mest populære realkreditlån skal være dyrere, for ellers kan Realkredit Danmark ikke leve op til kravene fra myndighederne.

Sådan lød forklaringen, da landets næststørste realkreditinstitut, det Danske Bank-ejede Realkredit Danmark, i slutningen af maj varslede prisstigninger over for en række kunder

Forstå Finanstilsynets krav

Det pågældende krav, som Realkredit Danmark henviser til, er angivet i den såkaldt tilsynsdiamant. Tilsynsdiamanten er en række pejlemærker udstukket af Finanstilsynet, som realkreditinstitutterne skal leve op til fra 2020 for at undgå for store økonomiske risici.

Det konkrete pejlemærke handler om de såkaldt korte flekslån såsom F1-lånet. F1-lånet er et realkreditlån, som er finansieret af obligationer med en løbetid på et år. Derfor skal der årligt sælges nye obligationer, hvilket samtidig fastsætter renten på lånet for det kommende år. Dette kaldes refinansiering af lånet.

Ifølge pejlemærket i tilsynsdiamanten skal andelen af udlån, som refinansieres, være mindre end 25 pct. årligt af den samlede udlånsportefølje. Institutterne må altså ikke have for mange korte flekslån. For har man for mange, er der for stor risiko for, at man ved refinansiering ikke kan sælge et tilstrækkeligt antal obligationer.
Slår man op i realkreditinstituttets årsrapport for 2015, vil man dog se, at Realkredit Danmark allerede nu lever op til kravet om ikke at have for mange korte flekslån såsom F1-lånet. Og dermed ser forklaringen ikke ud til at holde vand
 
Læs videre: http://www.business.dk/bolig/realkredit-danmarks-tvivlsomme-gebyrstigninger-har-slet-ikke-behov-for-hoejere