Apr 2, 2016

Christiansborg, Forbrugerrådet og en tur i kantinen - 2. April 2016


Formand Hardy Bjærge udformer beslutningsforslag til Folketinget

Nykredit kan ikke overse os, og nu kan politikerne heller ikke. Efter at have holdt møder med flere af partierne på Christiansborg i de seneste uger har foreningens formand Hardy Bjærge udformet et beslutningsforslag til behandling i folketinget. Du kan se forslaget her.
 

Opslag - hjælp os med at sprede budskabet!

Du kender os. Men hvad med alle de andre, du møder på din vej, som også er berørt af de uretfærdige stigninger i bidragssatserne? Eller snart bliver berørte, hvis ikke vi gør noget?  Vi har lavet et opslag som du kan printe ud og hænge op fx i kantinen eller i din sportsklub. Vi håber meget, at du har lyst til at hjælpe med at sprede kendskabet til foreningen. F.eks. til folk uden for Facebook og til dem, der tror, at det kun rammer låntagere i Nykredit/Totalkredit. 
 

Forbrugerrådet Tænk er forsat positivt stemt over for en retssag mod Nykredit 

Tirsdag den 29. marts mødtes Sanne Fonnesbæk Vestergaard fra Fair Bidragssats med Forbrugerrådet Tænk.  På det 1,5 time lange møde blev mulighederne for at indlede et samarbejde omkring en retsag mod Nykredit drøftet. På mødet deltog, for uden vores jurist Sanne, følgende fra Forbrugerrådet: Vicedirektør for Politik & Kampagner Vagn Jelsøe, senior økonom Morten Bruun Pedersen samt Forbrugerrådets jurist Benedicte Federspiel. 

Resultatet af mødet er, at Forbrugerrådet er positivt stemt for at støtte forbrugerne i en eventuel retssag mod Nykredit. "Hvordan og hvorledes rollefordelingen skal være afhænger lidt af, hvad Forbrugerombudsmandens næste træk bliver. Hvis Forbrugerombudsmanden vælger at indlede en retssag mod Nykredit, vil det sandsynligvis blive Kammeradvokaten - altså statens advokat - der fører sagen mod Nykredit. Og det ville virkelig være et stærkt signal," forklarer Sanne. 
"Forhåbentlig får vi lidt mere klarhed over tingene i løbet af de kommende uger," siger Sanne.


Venlige hilsener

Foreningen Fair Bidragssats
info@fairbidragssats.dk

Forslag til folketingsbeslutning om styrkelse af forbrugernes mulighed for at skifte realkreditinstitut


Folketinget pålægger regeringen inden den 15. oktober 2016 at fremsætte de nødvendige lovforslag og foretage de fornødne ændringer i administrative forskrifter med henblik på at styrke forbrugerrettigheder i forbindelse med skift af realkreditinstitut. De styrkede forbrugerrettigheder skal medføre, at forbrugerne kan skifte væk fra et realkreditinstitut gebyrfrit ved annoncerede biddragsstigninger og indtil et halvt år efter, at bidragsstigningerne er trådt i kraft.

Forslaget medfører, at det realkreditinstitut, der sætter bidragssatserne op skal betaler omkostningerne ved indfrielse af lån og ophør af kundeforhold. Forslaget medfører endvidere, at det realkreditinstitut, der modtager forbrugeren maksimalt må kræve en pris for oprettelse af et nyt tilsvarende realkreditlån, der dækker de dokumenterbare administrative omkostninger, der findes ved udstedelse realkreditobligationer hertil. Der må i dette tilfælde ikke være nogen form for fortjeneste for realkreditinstituttet forbindelse med et skifte. Disse forbrugerrettigheder skal kontrolleres af Finanstilsynet.

I særlige tilfælde skal realkreditinstituttet kunne dispenseres fra dette via en godkendelse fra Finanstilsynet i forbindelse med, at lovgivningskrav skaber øget kapitalbehov eller under hensyn til den finansielle stabilitet. Forslaget vil øge forbruger-mobiliteten, konkurrencen og effektiviteten i sektoren.

Beslutningsforslag nr. XX Folketinget 2015-16