Jan 29, 2016

Greenpeace newsletter: Haglöfs trækker vandrestøvle tilbage efter vi har fundet fluorstoffer


I mandags trak den verdenskendte svenske producent af friluftsudstyr, Haglöfs, en vandrestøvle tilbage fra verdensmarkedet. Det skete en halv time efter, at vi fremlagde en undersøgelse af friluftsudstyr, der afslørede, at Haglöfs’ støvle indeholdt høj koncentration af fluorstoffet PFOA.

Jeg håber, at du vil hjælpe os med at lægge pres på Haglöfs og andre friluftsmærker for helt at stoppe brugen af fluorstoffer.

Mere end 30.000 Greenpeace-støtter verden over hjalp os i efteråret med at udvælge hvilke produkter, vi skulle teste for fluorstoffer. Vi har testet jakker, bukser, fodtøj, rygsække, telte, soveposer, handsker og reb – 40 produkter i alt fra bl.a. Haglöfs, The North Face og Mammut.

Næsten samtlige produkter – 36 ud af 40 – indeholdt fluorstoffer. Et af de stoffer vi fandt i høje koncentrationer er PFOA, som blandt andet kan være kræftfremkaldende.

Det glæder mig selvfølgelig, at vores undersøgelse har fået Haglöfs til at trække sin støvle tilbage. Desværre viser vores undersøgelse bare alt for tydeligt, at problemet ikke begrænser sig til en enkelt støvlemodel.

Mærker som Haglöfs, The North Face og Mammut er kendt for at klæde os på til gode naturoplevelser. Det går dårligt i spænd med, at deres produkter samtidigt udleder giftige kemikalier i naturen, der kan optages i vores kroppe.

Fluorstoffer bruges til at gøre udendørstøj vandtæt, men de fire produkter i vores test, som var fri for fluorstoffer, viser, at det sagtens kan lade sig gøre at fremstille vandtæt friluftstøj uden miljøskadelige fluorstoffer.

Vi kræver derfor, at friluftsmærkerne helt stopper med at anvende fluorstoffer. Og vi har brug for din hjælp!Hjælp os med at vise virksomhederne, at vi er mange, som ønsker at kunne færdes i naturen uden at forurene den. Skriv til dem her.

På forhånd tusind tak for din opbakning!

De bedste hilsner

Sune Scheller
Projektleder hos Greenpeace

PS. Mere end 200 forskere fra 38 lande har underskrevet en opfordring til at stoppe brugen af fluorstoffer i hverdagsprodukter. Du kan her læse hele vores undersøgelse om fluorstoffer i friluftstøj.