May 3, 2015

JP: Hemmelig nazi-gruppe klar til blodig terror efter befrielsen - Varulvene – Hitlers terrornetværk i Danmark 3. Maj 2015

- Indtil for tre år siden mente mange, at beretninger om SS-terror-netværk i Danmark var en myte - tilfældigt fund dokumenterer det modsatte.


Da der på Hitlers fødselsdag den 20. april 1946 blev smidt en tysk håndgranat ind gennem vinduet hos landbetjent Poul Egebjerg Andersens hjemmekontor i Tinglev, blev attentatet - der heldigvis kun anrettede store materielle skader - kædet sammen med den SS-netværket Werwolf- på dansk Varulvene.

Men intet kunne bevises - og det handlede snarere om en hævnaktion udført af en 15-årig dreng- og i årene, der fulgte, hældte flere og flere til den anskuelse, at den hemmelige nazistiske terror-organisation mere eller mindre var en myte.

I de første efterkrigsår blev Varulve-netværket i Danmark ofte omtalt, men i begyndelsen af 1950'erne blev det glemt.

Væsentligst fordi de påstående planer om terror heldigvis aldrig blev ført ud i livet.

Men i 2012 ændrede historien om det nazistiske terror-netværk sig ganske markant:

Ved et besynderligt tilfælde blev der på loftet på Københavns Politigård gjort et bemærkelsesværdigt fund, der dokumenterede, at der virkelig havde eksisteret et ganske aktivt og veltilrettelagt terror-netværk i Danmark efter befrielsen.

Ideen til nazisternes Werwolf-netværk var SS-lederen Heinrich Himmlers, og han satte for alvor gang i sine planer i sensommeren 1944.

Det var hans tanke at danne et terror-netværk, hvis opgave det var at fortsætte nazisternes kamp i det tilfælde, at Tyskland skulle blive besat - hvad det som bekendt blev, da Det Tredje Rige led dets definitive nederlag i foråret 1945