Jul 16, 2014

Store virksomheder har en overvældende mængde af magt over vores fødevareforsyning - 16. Juli 2015

Udgivet den 16. Juli 2014 af Verdensalt

"Selvom det er USA's dominans der blevet drøftet om her, kan jeg sagens se sammenligninger til hvordan vores forarbejdet madproduktion, e-numrene, GMO, farvning, salt og især "sukker" er ligestillet med danske forhold, meget svært at overskue hvem som producere vores mad i DK"

Fra vores marker til vores gafler, store selskaber har en overvældende mængde af magt over vores fødevareforsyning hvert eneste skridt på vejen. Lige nu er der mere end 313 mio mennesker, der bor i USA, og opgaven med at fodre alle de mennesker, er omtrent helt i hænderne på blot et par dusin monolitiske selskaber. Hvis du ikke kan li, hvordan vores fødevarer produceres, eller du ikke mener, at det er sundt nok, er det ikke svært at regne ud, hvem der har skylden. Disse mammut selskaber er ikke skabt til erhvervslivet for at gøre sig til for os og de bedste interesse overfor det amerikanske folk. Snarere er formålet med disse selskaber, at maksimere velstand for deres aktionærer. det amerikanske folk ender med at spise milliarder af kilo ekstremt usund mad, der er fyldt med kemikalier og tilsætningsstoffer hvert år, og vi bliver bare sygere og sygere som samfund. Men disse store selskaber er rive i store overskud, så de ikke rigtig pleje.

Hvis vi havde et kapitalistisk system i dette land, ville vi have en høj grad af konkurrence i fødevarebranchen,  men i stedet har den amerikanske fødevareindustri blevet stadig mere koncentreret med hvert år, der går. Bare overvej følgende numre fra den amerikanske landbrugssektor ...

Den amerikanske landbrugssektor lider af unormalt høje niveauer af koncentration. De fleste økonomiske sektorer har et koncentrations-forhold omkring 40%, hvilket betyder, at de øverste fire virksomheder i branchen kontroller 40% af markedet. Hvis koncentrationen og forholdet er større end 40%, mener eksperter konkurrencen er truet og markedsmisbrug er mere tilbøjelig til at forekomme: jo højere tal, jo større truslen. Nedenstående koncentrations-forhold i landbrugssektoren er chokerende ; 

    • Fire selskaber ejer 83,5af markedet for oksekød.
    • De fire øverste virksomheder ejer 66% af svine industrien.
    • De fire øverste firmaer kontrollerer 58,5% af slagtekyllinge industrien.
    • frøindustrien kontrollere fire selskaber 50% af den proprietære frø marked og 43% af det kommercielle marked frø på verdensplan.
    • Når det kommer til gensplejsede (GE, GMO) afgrøder, kan kun ét selskab Monsanto prale fuld kontrol over 85% af den amerikanske majslager og 91% af amerikanske sojabønner lagre.

Du kan læse mere - her