Jul 13, 2014

CSIRO - første til at generere superkritisk damp ved hjælp af en solvarme prototype - kan konkurrere med fossil-brændstof

CSIRO, Australiens førende videnskabelige forskningsinstitut har sat en verdensrekord, ved at have været den første til at generere superkritisk damp ved hjælp af en solvarme prototype. Desværre har nedskæringer gjort det svært, at finanser yderligere udvikling.

( Personlig note - private som virksomheder,  der opfinder vedvarende energier på naturlige måde og er i direkte konkurent mod de magthavere som ejer fossil brændstoffer, fejler altid og kommer aldrig ud i livet)

Solvarmeanlægget fungere ved at koncentrere varmen fra solen og omdanne den til væske, som direkte eller indirekte driver en turbine med at producere elektricitet. Mens den praktiske anvendelse halter bagefter ved brug af mindre skalaer af fotovoltaiske solpaneler, har solartermiske systemer den fordel, at de lettere kan lagre energi til brug om natten.




De seneste år har vi oplevet en stor vækst i solartermiske kollektorer af solvarmeanlæg, men i øjeblikket er priserne højere per megawatt-time produceret end for PV eller vind, og det kan tage en betydelig teknisk gennembrud at indhente.

"Det er ligesom at bryde lydmuren, dette trin beviser solenergi har potentiale til at konkurrere med Peak Performance kapaciteter af fossile energikilder," siger Dr. Alex Wonhas, CSIRO Energi direktør. 

Seks hundrede spejle ved CSIRO Energy Center nær Newcastle har givet varme til at producere damp ved 570 ° C, en ret almindelig temperatur for solartermiske solvarme. Mere markant i Maj 2014, har CSIRO opnået 23.5Mpa, et langt højere tryk end kommercielle anlæg. Som CSIRO blog bekræftiger, "det er omkring 100 gange så høj som trykket i dine bildæk, eller omtrent, hvad du ville opleve to kilometer under overfladen af ​​havet."

Lavere tryk tillader bobler at dannes, hvilket reducerer effektiviteten af ​​omdannelse til elektricitet. På breddegraden for Newcastle (Australien) er Maj måned langt fra den bedste peak-periode for sollys, så tingene ser endnu bedre for resten af året.

For at opnå superkritisk damp, har   forskerne ikke haft brug for ekstra spejle. I stedet skabte de et styresystem i stand til at forudsige mængden af ​​varme leveret fra hvert spejl og målrette dem nøjagtigt for maksimal overførsel af solartermisk energi uden overophedning modtageren, så det blev beskadiget.

"Dette gennembrud bringer solenergi et skridt nærmere til at koste konkurrenceevne med fossile brændstoffer og Deres genereret magt," siger Ivor Frishknecht af den australske Agentur for Vedvarende Energi (ARENA), der leverede halvdelen af ​​det amerikanske $ 5.3million i finansieringen af ​​programmet. Superkritisk damp har været en af ​​de vigtigste fordele for kul-og gaspriser i sammenligning med superkritisk damp og solvarme indtil nu.

Dette er imidlertid hvor den lykkelige historie løber ind i problemer. Den australske regering annoncerede lukningen af ARENA tre uger siden, og udsætte finansiering for fremtidig forskning i fare. Den samme beslutning betyder planer om at udvikle Australiens første kommercielle solfangeranlæg er usandsynligt på længere sigt.

CSIRO har selv haft US $ 103.000.000 skåret fra budgettet i løbet af de næste fire år, samt at blive tvunget til at betale for specifikke programmer, der vil betyde større nedskæringer andetsteds.

Ifølge dokumenter, som CSIRO personale forening, organisation vil omdirigere sin energi fokus mod kul søm og skifergas og væk fra kulstoffattige teknologier. Fremtiden for teknologien er nu meget usikker.