Dec 10, 2019

📣 ~ Biodynamisk nyt i 14 pkt. (Lars Mikkelsen's Nyhedsbrev | Biodynamisk forbrugersammenslutning) ~ |



Indhold
1 Lysrodspulver sælges
2 Over 200.000 Nkr. til Steiner-institution fra basar
3 Mobil-begrænsninger i Stavanger
4 Økologi i andre lande
5 Gift i citrusfrugter
6 Kritik af pesticid-overvågning
7 Flere pesticidfund i drikkevand
8 Rullende gårdbutik kører rundt
9 Frydenlunds kurser
10 Sanduko – Steinerbørn i Afrika
11 Om ældre og død
12 EM-problemer – god oversigt
13 Mediciner i miljøet
14 Hormoner i grundvandet.
Følg de røde tal nedad i venstre side.
 
1 Lysrodspulver sælges
Så er vi nået til den store mærkedag hvor det første danske Lysrodpulver er klar til salg…
Etiketterne er helt dugfriske og er ved at blive rullet på glassene.
På fotoet nedenfor ses etiketten:

På den nye premiere etikette, introduceres også Foreningen Artemisias logo, som er tegnet af Rose Marie Blauenfeldt Kühl.
Logoet ses yderst til højre på etiketten.                                      (En let råhvid farve vil komme på Artemisia gudinden senere)

Lysrodspulveret kan bestilles på www.Lysrod.dk eller direkte på mailen
Gartneri-vidarslund@marjatta.dk
Et glas koster kr. 155,- + forsendelse.
Høsten af årets lysrødder sker som bekendt i weekenden lørdag d. 30. november og søndag d. 1. december fra kl. 11-17 begge dage.
Alle interesserede, både børn og voksne er meget velkomne til at komme og hjælpe med høsten. Måske bare et par timer en af dagene.
Gartneriet ligger adressen: Vidarslund Gartneri, Vindbyholtvej 6 C, 4640 Fakse.
Husk handsker og madpakkeJ
De bedste ønsker om en fredfyldt juletid for alle!

2 Mere end 200.000 Nkr til institution
Der sker tilsvarende julebasarer i DK, men jeg ved ikke, hvor meget der kommer ind der.

25.11.2019: Haugesund: På fem timer fikk de inn flere hundre tusen kroner. Det var rene folkevandringen og stappfullt på parkeringsplassen. – Vi ser det øker for hvert år med folk som kommer hit, sier Bjørn-Erik Davidsen, daglig leder ved Steinerskolen. Søndag arrangerte FAU ved skolen og Soria Moria Steinerbarnehage sitt tradisjonsrike julemarked. – I fjor fikk vi inn 220.000 kroner. Det er jeg ganske sikker på at vi passerer i år. Pengene brukes på elevene på skolen. I fjor brukte vi en del på uteområdet til SFO. I høst kjøpte vi inn skolegensere til alle elevene. Både lærere og elever kan søke om midler til ting de trenger. 15 ansatte og 60 foreldre fra barnehagen var i sving denne dagen. Bjørn-Erik Davidsen begynte å jobbe på skolen i 2003. Han sier julemarkedet har hatt en veldig fin utvikling. – Før så vi at det var et toppunkt midt på dagen med masse folk, men nå er det mange fra start til slutt. Det er en dreining til flere stasjoner med opplevelser nå. Lederen av julemarkedskomiteen, Karine Stuve, sier de starter forberedelsene allerede i januar. Komiteen består av sju personer. Vi ser at interessen for å binde kranser og å lage nisser er stor. Det ble lagd nærmere 140 nisser, ca. 50 bjørkehjerter, 70–80 grønne kranser. Samtidig med julemarkedet er det også innskriving av nye elever. – I år ble 17 barn skrevet inn til 1. klasse. Det er veldig mange så tidlig på året, sier Davidsen.
https://www.h-avis.no/nyhet/haugesund/skole/pa-fem-timer-fikk-de-inn-flere-hundre-tusen-kroner/s/5-62-906431?key=2019-11-26T06:01:55.000Z/retriever/7fae7b4adbbd0732045da8a2da7154b985852923

3 Norsk kommune om mobilforbud m.m.
Kilde norske Nyhetsdryss
28.11.2019: Stavanger strammer inn digitaliseringen for skolebarn. Kommunestyret i Stavanger innfører mobilforbud i skolen, og de minste får ikke lenger egne PC-er. Politikerne mener digitaliseringen har gått for langt. Kommunen innføresr felles retningslinjer for en mobilfri skole i hele grunnskolen, altså fra 1. til 10. trinn. Det kommer fram i budsjettet til koalisjonen Ap, SV, Rødt, MDG, Senterpartiet og Folkeaksjonen nei til mer bompenger. I budsjettet går det fram at elevene i første til fjerde trinn ikke lenger skal få private PC-er. Disse erstattes med klassesett som kan hentes fram når læreren mener det er behov. Tiltaket sparer kommunen for tolv millioner kroner over fire år. Gruppeleder for Rødt i Stavanger Mímir Kristjánsson sier til avisen at han er bekymret for kombinasjonen av privat PC, nettbrett, smarttelefon og andre digitale verktøy barna utsettes for i hverdagen, gir de minste en overdose av digitalisering. – Det er lite forskning som gir klare svar på om det er bra å utsettes for så mye skjerm så tidlig. Men det er helt sikkert at ungene ikke har vondt av litt skjermfri, sier Kristjánsson.
https://www.aftenposten.no/norge/politikk/i/QoWwRJ/stavanger-strammer-inn-digitaliseringen-for-skolebarn

4 Økologi i andre lande

Kilde økologernes nyheder:
Han viser vej med økologi: »Det er som at putte lys ind i mørket«
03.12.19
"For de her landmænd er konventionelt landbrug slet ikke en mulighed," siger biolog Klaus Sall, der har udbredt økologi i Afrika og hjulpet landmænd med at øge udbytter og indtjening.

https://okologi.us1.list-manage.com/track/click?u=4c7684bfc241a058f15ec9bce&id=c508e4eb71&e=2dd844413b

5 Gift i citrusfrugter
Personligt spiser jeg kun vores nordiske (i praksis danske) frugter.

6.01.2019: Spor av nervegift i sitrusfrukt i Sverige. Hver femte sitrusfrukt som ble undersøkt av det svenske mattilsynet, innhold spor av en nervegift som kan skade hjernens utvikling. I Norge er klorpyrifos funnet i økologisk dyrket lime fra Colombia. Dette var i frukt som skulle være økologisk dyrket og tilsynet meldte at bruken av denne giften er i strid med økologiregelverket. I disse dagene før jul er vi mange som koser oss med solfriske klementiner og appelsiner.
Men i flere europeiske land advares forbrukerne nå. Både i både Sverige og Tyskland er rester av et farlig insektmiddel funnet på de friske fruktene. Klorpyrifos er et av verdens vanligste insektmiddel, melder Sveriges Television, men det er farligere enn man tidligere har trodd. Nå er det funnet rester av giften på mandariner fra Marokko, lime fra Brasil og appelsiner fra Spania i svenske butikker.
I Norge er det forbudt å bruke klorpyrifos, men frukt med middelet har altså havnet i norske butikker. I 2017 ble giften funnet i skallet på hver tredje appelsin og grapefrukt og hver fjerde mandarin i Tyskland, skriver Der Spiegel.
https://www.nrk.no/urix/spor-av-nervegift-i-sitrusfrukt-i-sverige-1.14809643
 Kilde norske Nyhetsdryss

6 Kritik af pesticid-overvågningen
Du kan bl.a. læse dette i linket:
Statsrevisorerne finder det stærkt foruroligende, at Miljø- og Fødevareministeriet i en række tilfælde ikke har reageret på konkrete advarsler om, at pesticider findes i grundvandet. I 2 tilfælde har ministeriet først reageret mere end 10 år efter, at ministeriet modtog advarsler om pesticider i grundvandet. Efterfølgende er de 2 pesticider fundet i ca. 26 % og 31 % af de undersøgte vandboringer.

https://www.altinget.dk/artikel/statsrevisorerne-staerkt-kritisabelt-at-ministeriet-ikke-har-sikret-grundvandet-mod-pesticider?ref=newsletter&refid=33362&SNSubscribed=true&utm_source=nyhedsbrev&utm_medium=e-mail&utm_campaign=altingetdk


7 Flere pesticidfund i vand  
Bekymrer ministeren
11.11.19
Der er flere fund af sprøjtemidler i både drikkevand og grundvand end tidligere, viser en ny delrapport.
https://nyheder.okologi.dk/politik-og-udvikling/flere-pesticidfund-bekymrer-miljoministeren?utm_source=%C3%98KOLOGISK&utm_campaign=91ac6fa643-RSS_EMAIL_CAMPAIGN&utm_medium=email&utm_term=0_f927f18381-91ac6fa643-171374813
Kilde er nyt fra økologerne
 

8  Den rullende Gårdbutik skal på tour 
De to kommende uger kører Chriss landet rundt med Den rullende Gårdbutik. Du kan forudbestille og afhente dine varer. Vi kommer også gerne og leverer ved din dør. Du kan forudbestille på webshoppen og afhente på et af vores stop. Når du bestiller skriver du blot i kommentarfeltet, at du ønsker at afhente ved et af de følgende steder:  
Fredag den 13. december Rudolf Steiner skolen Vordingborg kl. 13-15 
Tirsdag den 17. december Rudolf Steiner skolen Aarhus kl. 13.15. 
Torsdag den 19. december Rudolf Steiner skolen Kvistgaard kl. 13-15 
Fredag den 20. december Michalskolen i Herlev kl. 11-14. 
Fredag den 20. december Købmanden i Taarbæk kl. 16-18. 

Hvis du er på Facebook kan du tilmelde dig pop-up'en og få en påmindelse på dagen. Det gør du ved at tilmelde dig her. 
Vi leverer som altid også meget gerne din ordre helt hjem til dig. 
Besked:
Hej. i forhold til forhandlerliste. Bager nummer 24 i Aarhus er lukket - eller de er flyttet til Horsens. Nyt navn og ved ikke om de har biodynamiske produkter.

Derudover kan I tilføje
Hedeagergaard
Lynevej 9
6870 Ølgod
Gårdbutik åbne efter aftale
www.hedeager.info
 


Bestil økologisk and via vores webshop og få leveret til din dør. Det er også muligt at afhente en and ved vores pop-up's, men kun, hvis den er forudbestilt via webshoppen. Vi håber at have ænder til alle der kunne tænke sig at købe and gennem Hedeager i år. 
Du kan bestille and lige her. 


Vores biodynamiske kødkasser leveret til din dør 
 
Biodynamisk Oksekød 10 kg. hakket oksekød
Biodynamisk Oksekød 10 kg. hakket oksekød
DKK950.00

Biodynamisk Oksekød 10 kg. udskæringer
Biodynamisk Oksekød 10 kg. udskæringer
DKK950.00

Biodynamisk Grisekød 10 kg. udskæringer
Biodynamisk Grisekød 10 kg. udskæringer
DKK950.00


 


9 Jordfrugtbarheds kursus 2020
Det er med glæde at vi for fjerde år kan præsentere: kursusforløb i regenerative dyrkningmetoder
med Martin Beck og Erik Frydenlund! Del meget gerne.
Kursusforløb i regenerative dyrkningsmetoder
4 gange 2 dage 
Undervisere: Martin Beck og Erik Frydenlund. 
Vores vision: Lærer naturlige processer i jorden og kulturplanterne at kende og hvorledes disse kan bruges til at regenerere en frugtbar jord. Der bliver mulighed for både i teori og praksis at lære hvorledes vi med en udvidet forståelse af jordbunden og plantedyrkningen kan vitalisere planterne og opbygge en frugtbar jord.

· Modul 1: 20.jan.-21.jan. Grundlaget for en frugtbar jord, Kullerup, Fyn.
  • Grundlaget for de levende processer i jorden.
  • Næringsstofbalance -udvidet jordanalyse i følge Albrecht.
  • Næringsstof-synergisme og antagonisme. Ligevægt som grundlag for planteernæring og udbyttestabilitet.
· Modul 2: 27.-28.feb. Samspillet mellem planterne og mikrobiologien, Kullerup, Fyn.
  • Bakteriernes og svampenes funktion i jorden og deres betydning for god plantevækst.
  • Plantearternes og sædskiftes vekselvirkning og betydning for en bredspektret og robust mikrobiologi.
  • Ukrudtets funktion og hvordan man overflødiggør dem.
  • Fladekompostering af grønne afgrøder.
  • Mikrobiel processtyring(MPS), fremstilling af ferment.
· Modul 3: 9.10.juni. Vitalisering af planter og regeneration af jordens humusindhold. Michael Meyer, Sjælland.
  • Tage pulsen på planterne – analysering af bladsaft og jordprøver
  • Plante-vitaliserende besprøjtninger.
  • Fremstilling og anvendelse af kompostthe, høthe, humus og kisel præparat.
  • Dyrkning af vårafgrøder med mellemafgrøder
  • Demonstration af metoder til humusopbygning og levendegørelse af jordbunden.
  • Jordløsning.
· Modul 4: 14.-15.sept. Behandling af gødning. Kullerup, Fyn.
  • Behandling, fermentering og præparering af organisk gødning.
  • Kompostering.
  • Omstilling af bedriften til regenerative dyrkningsmetoder i praksis.
  • Biokul, fremstilling og anvendelse.
  • Kvalitetsmanegement.
​​
Pris 12.700kr +moms for alle 8 dage, studerende 7.700kr +moms + forplejning.
Det er muligt at deltage i enkelte moduler hvis der er plads.

Deltagerbetaling: 12.700 kr. per pers.+ moms.
Studerende 7700 kr. +moms
Forplejning og kursus materialer er inkluderet i prisen.
Der opfordres til hurtig tilmelding - der er begrænset antal pladser.
Tilmelding til: Erik Frydenlund
Mail: erikfrydenlund@gmail.com
Tlf. 28 50 00 37

10 SANDUKO NYHEDSBREV
DECEMBER 2019
                         Dette er uddrag af et 9 sider lange brev.
                         Det kan fås i helhed pr mail.
                         Vi har før sendt jer om dette fantastiske arbejde, som
                         foreningen udfører for skoler i Østafrika:
PRAKTISKE OPLYSNINGER
SPONSORERING AF BØRN
Ønsker du at sponsorere et barn, så kontakt Clara Ussing på sanduko@mail.tele.dk for
yderligere orientering.
Kontakt os også gerne for at høre mere, selv om du/I ikke er afklarede.
Vejledende sats er 220 kr. om måneden. Beløbet kan gøres fradragsberettiget.
Du vil som sponsor blive opdateret omkring dit barns og skolens udvikling.
ALMEN DONATION – JULEGAVE
Vi modtager med stor tak også meget gerne et julegavebidrag eller en årsdonation til
brug for Sandukos arbejde og opgaver.
Alle donationer kan gøres fradragsberettigede ved indbetaling til Merkurfonden:
8401 – 1017906
Indbetaling skal ske inden 31.12.-2019.
Husk at anføre Cpr-nummer ved indbetalingen.
Det maksimale skattefradrag i 2019 er på 16.300 kr.
Da Sanduko ikke får information om de enkelte indbetalinger til Merkurfonden, beder
vi jer om at sende en e-mail til Sanduko med beløb, navn, e-mailadresse og evt. også
formål, hvis I ønsker pengene anvendt til et bestemt formål. Send til
sanduko@mail.tele.dk
Ønskes beløbet ikke fradragsberettiget indbetales til Sanduko`s egen konto i Andelskassen
Merkur : 8401 – 1502717. Påfør her indbetalingen med navn, e-mailadresse og
evt. formål.
MEDLEMSKAB AF SANDUKO
Medlemskab af Sanduko koster 200 kr. årligt. Bruges til at dække de administrative
omkostninger, så alle donationer kan anvendes 100 % til det ønskede formål.
Indbetales til Sanduko’s konto i Merkur: 8401 – 1502717 mærket kontingent 2020.

7583 7330 E-mail: sanduko@mail.tele.dk  www.sanduko.dk

11 om ældre og død
20.11.2019: Fransiskushjelpen hjelper dem som ønsker å være hjemme i livets sluttfase, og melder om en økning i antallet som dør hjemme. Flere pasienter får dø i sitt eget hjem enn tidligere, og Fransiskushjelpen regner med at tallet bare vil øke. Den ideelle, katolske stiftelsen har i 40 år drevet såkalt hjemmehospice for døende pasienter i Oslo. – I år har vi en kraftig økning i pasienter som dør hjemme, sier fagansvarlig Saskia Berdahl i Fransiskushjelpen. Så langt i år har 73 av Fransiskushjelpens pasienter dødd i eget hjem, en økning på 28 prosent fra hele fjoråret. Tallet vil med all sannsynlighet øke ytterligere før året er omme, anslår stiftelsen. Berdahl mener det er flere årsaker til at flere dør hjemme etter eget ønske. Folkehelseminister Sylvi Listhaug (Frp) ønsker at flere skal få muligheten til dette, i stedet for å dø på sykehus. Ifølge Berdahl har kompetansen hos de hjemmebaserte tjenestene i kommunen økt, samtidig som flere uttrykker ønske om å dø hjemme. – Vi vet at det kommer en eldrebølge. Trolig vil vi fortsette å oppleve en økning i hjemmedød, sier Berdahl i en pressemelding.
https://www.abcnyheter.no/helse-og-livsstil/helse/2019/11/20/195628118/flere-far-do-hjemme-i-stedet-for-pa-sykehus

Vård i livet och döden. Hur vill vi dö? Vill vi dö över huvud taget? Kanske inte, men det är oundvikligt eftersom vi lever. Vi skjuter eventuellt hela tanken ifrån oss eller så hoppas vi att döden kommer medan vi sover lugnt i vår säng. Föreningen Vård i livet r.f. sköter människor nära döden. I den här boken berättar vi hur vi bemöter de sjuka, hur vi tar hand om de anhöriga, hur vi försöker hjälpa en döende att leva värdigt ända fram till slutet. Boken förmedlar också patienters, anhörigas, vårdarens och läkares berättelse om hur de ser på vård i livets slutskede. Boken koster 300 NOK og kan bestilles hos Sissel Jenseth, jenseth@online. Se utdrag fra boken her:
https://antropos.sallskapet.fi/wp-content/uploads/Vard-i-livet-och-doden_R-Hake-2019-intro.pdf

12 EM-problemer – god oversigt
Bo er dybt inde i disse problemer af egen erfaringer.
Sendt: 25. november 2019 17:55
Emne: Besked om wifi    

Kære alle!
Jeg tillader mig at sende et overblik over wifi og dens virkninger på den menneskelige krop.
Skrivelsen er praktisk og kan gives til naboer o.l. og således med held spare jer for mén af naboers brug af wifi.
Venlig hilsen, Bo Lillesøe
Et par facts om Wi-Fi mv.
1. Smartphones (Iphones), sendemaster, routere, smartmålere (= de nye tvungne el-målere (mrk. Kamstrup) fra Radius) o.l. benytter sig af mikrobølgestråling (GSM), som forstyrrer kroppens celler, organsystemer og DNA. Denne forstyrrelse medfører bl.a. flg. symptomer:
(Citeret fra strålingsspecialisten speciallæge, dr. med. John Jalving):
Lidelsen debuterer ofte med lettere ubehag i form af hudsymptomer (stikken og prikken, rødme, kløe, eksem, sviende og brændende sensationer i ansigt, hoved og krop), hovedpine, svimmelhed, træthed, muskelsitren. Efter længere tids fortsat bestråling tiltager symptomerne i sværhedsgrad og flere tilkommer: kvalme, åndenød, hjerte arytmi, søvnforstyrrelser, smerter forskellige steder i kroppen, øresusen (tinnitus), kognitive funktionssvigt (hukommelses-, koncentrations- og indlæringsbesvær), anomi, indre rysten, hedeture/kulderystelser, smerter i tandfyldninger, motor-neurologiske symptomer, stress, angst, emotionel labilitet, nedsat libido og depression.
Ud over disse symptomer viser amerikansk forskning en sammenhæng mellem den nævnte stråling og ADHD, Alzheimers og visse former for hjernekræft.
2. Wi-Fi og mobiltelefoni er den værste form for bestråling af nærmiljøet og vil langsomt nedbryde din egen og din families sundhed, ligesom den også kan nedbryde dine naboers sundhed.
NB! Professor Lars Dittmann (DTU) har udtalt: ”Wifi er en af de tåbeligste opfindelser nogen sinde!” (ved et møde om indførelsen af 5G i Gilleleje).
3. Wi-Fi er ca. 25% svagere end tilsvarende signaler med kablede forbindelser. Den vil kort sagt medføre et væsentligt tab i din forbindelses hurtighed.
4. Der findes udstyr, der på et øjeblik kan afsløre, hvad du foretager dig på nettet, når du bruger en Wi-Fi-forbindelse. Hvis du benytter en kablet forbindelse, vil udspionering være klart vanskeligere. Er du ligeglad, om du bliver udspioneret?
5. Man har sammenlignet Wi-Fi-brug med at opholde sig i en mikrobølgeovn, blot er bestrålingen mindre intens, men til gengæld af meget længere varighed. Virkningen akkumuleres imidlertid, så det er virkelig tåbeligt at bruge en kraftig Wi-Fi.
Hvis du vil beskytte dig og dine imod stråling:
  1. Få en KABLET forbindelse
  2. Slå Wi-Fi fra på BÅDE COMPUTEREN OG ROUTEREN.
Bo Lillesøe, Pile-Kjæret 10, Udsholt, tlf. 45810008

13 Medicin en miljørisiko
Fra norske Nyhetsdryss.
16.11.2019: Medisiner kan utgjøre en global miljørisiko. Rester fra milliarder av doser med antibiotika, smertestillende og antidepressiva kan utgjøre en risiko for miljøet, ifølge en ny rapport fra OECD. Bare rundt 10 prosent av virkestoffene i medisiner blir tatt opp i kroppen. Resten blir tilbakeført til naturen gjennom avføring. I USA blir omtrent en tredel av all medisin som produseres, kastet før den blir brukt. Dette kan utgjøre en fare for både ferskvannsøkosystemer og den globale næringskjeden. – Rester etter medisiner har blitt funnet i overflate- og grunnvann verden over, sier rapportens hovedforfatter, Hannah Leckie til AFP. Ifølge rapporten er det allerede funnet «ekstremt høye» konsentrasjoner av farmasøytiske produkter i vannet i Kina, India, Israel, Sør-Korea og USA. Hvert år dør over 700.000 mennesker av infeksjoner som følge av bakterier som er resistente mot antibiotika. Det tallet er ventet å øke til over 10 millioner innen 2050. – Menneskelig aktivitet som befolkningsvekst og transport, kombinert med klimaendringer, øker bakterienes resistens. Dermed trenger vi mer medisiner, sier Leckie. Klimaendringene fører også til at flere smittsomme sykdommer, som malaria og dengue, sprer seg raskere.
https://www.abcnyheter.no/helse-og-livsstil/helse/2019/11/16/195627043/oecd-medisiner-kan-utgjore-en-global-miljorisiko
 
14 Hormonforstyrrende svampegifte fundet i grundvandet
I Danmark er vi heldige, at vi kan bruge vores grundvand til drikkevand. Men der er brug for en akut redningsaktion, hvis det rene drikkevand også skal være der i fremtiden. Ifølge en ny rapport fra GEUS findes det hormonforstyrrende stof 1,2,4 triazol nemlig i 282 ud af 600 prøver fra grundvandsfiltre - 24 prøver oversteg grænseværdien.

Med venlig hilsen
Lars Mikkelsen
Mød Biodynamisk forbrugersammenslutning på facebook og spred budskabet til dine venner under følgende link
https://www.facebook.com/pages/Biodynamisk-Forbrugersammenslutning/1445845292378043?sk=timeline
www.biodynamiskeforbrugere.dk

No comments:

Post a Comment