May 28, 2018

General Birgit - Den Korte Weekendavis | 25. Maj 2018 | ~ Vink til din dataansvarlige i dag! ~ |


Kære Hær,

Så er det i dag EU har besluttet, at der skal passes ordentligt på vores data. Men hvis systemet presses, hvor lang tid går der så førend sikringen af borgernes persondata igen kommer i anden række? Velkommen til aktion Vink-til-din-dataansvarlige-dag. Læs Oberst Vikings forslag til operationen nedenfor, og husk; denne aktion kan være behjælpelig med at undgå, at så megen af din personlige data bliver gemt på 117 forskellige servere i al uendelighed. Det kan simpelthen ikke lade sig gøre, hvis alle borgere beder om at få deres data udleveret og virksomheden eller staten forsat skal være GDPR-compliant. Lad den ustoppelige kraft der er Troldehæren møde den ubevægelige kolos der er EU.

Ærede trolde
Så skal vi atter i kamp og denne gang er det for at teste virksomheder og institutioners håndtering af data i det daglige. I dag træder en ny EU-lov ( GDPR) i kraft, hvis formål er at beskytte folks data mod at blive brugt uden egentlig hjemmel til at gøre det. Indtil nu har dette landskab været et wild west, hvor der er praksis ikke har været nogen sanktioner, såfremt man brød loven. Men det ændres der på fra i dag, hvor bødestørrelsen går fra at være helt ubetydelig til at kunne koste virksomheder så dyrt, at de må lukke og slukke.

Alt dette lyder jo meget godt, men er det i praksis udtryk for falsk tryghed? Det skal vi selvfølgelig udfordre! Som en regulær magtfaktor i dansk politik og med en indflydelse, der kan få de fleste politikere til at blegne, skal Troldehæren selvfølgelig endnu engang vise sit værd. Vi skal teste hvor godt der egentlig er styr på håndtering og lagring af data ude i det danske land.
I praksis skal alle instanser have en såkaldt dataansvarlig. Dette er den person, der i sidste ende står med ansvaret for datahåndteringen og altså dermed denne person, man som fx datatilsyn, kunde eller bruger kan gå til, hvis man vil have konkrete svar. En anden vigtig faktor er, at man nu kan kræve at blive slettet og man har krav på at få udleveret de oplysninger, der ligger gemt på en derude. Og her træder vi ind i manegen!
Vores gode ven Christian Panton har fået en genial idé: Den 25. maj udnævnes hermed til ”Vink til din dataansvarlige”-dag. I kraft af, at du har krav på at få udleveret de oplysninger en given instans har på dig, inkl. fx billeder af dig, så er idéen, at du skal finde et kamera, vinke til det og derefter kontakte virksomheden for at få udleveret data på dig. Men generelt handler det om, at vise Danmark, at vi ikke tager deres forsikringer omkring håndtering af persondata for gode varer. Vi skal teste dem – teste dem HÅRDT!
Her er et par forslag til, hvordan du kan vinke til din dataansvarlige:
  • Christian Pantons kamera-trick: Vink til et kamera og bed derefter om at få dette udleveret. 
  • Medarbejderdata: Bed din arbejdsgiver om at få udleveret alle de oplysninger, der ligger på dig der, hvor du arbejder. 
  • Kontakt alle de virksomheder og institutioner, du orker for at få udleveret disse oplysninger. Dette kan gøres let og enkelt ved at sende dem en mail. 
Og hvis jeg kender Troldehæren ret, så kommer vi til at se dataansvarlige i hele Danmark gå helt i knæ over dette. De vil slet ikke kunne følge med.
Trolde vis jeres værd – lad magtdemonstrationen begynde, men husk også at krig kan være en morsom affære. Husk at nyd det.
Jeres altid hengivne oberst!