Nov 12, 2017

Verdensalt | Arkivskabet | 4. Maj 2016 | Søndagsavisen: Forbrugerrådet advarer mod farlig kemi: Her er 5 tandpastaer, du skal undgå | Blogger: Har du nogensinde spurgt din krop hvad den ønsker at spise og drikke? Hvorfor har vi flere bakterier i munden, end i anus? Hvordan opstår sygdomme fra tænder, tandkødet og munden? Vidste du, de fleste sygdomme, infektioner med mikroorganismer som virus, svampe og bakterier overføres via din mund til din krop? Detox af munden, er livsvigtigt og burde indgår som et naturligt ritual, ligesom, at vaske hænder... Måske er du ikke klar over det, men alle tandpastaer, med få undtagelser, indeholder problematiske stoffer i form af kemikalier og toksiner så som 👎Triclosan👎 (Kemikaliet er blevet forbundet med antibiotikaresistens og hormonforstyrrelser) 👎 Natriumlaurylsulfat 👎 (bl.a. forøger risikoen for at få smertefulde blister i munden) 👎 Kunstige Sødemidler 👎 (Aspartame fra Monsanto. Vidste du, at før i tiden stod aspartam på Pentagons liste over kemiske våben? En Integreret del af vores moderne kost i flere end 6000 fødevarer. Går også under dæknavne, Nutrasweet og Canderel. Består af tre kemikalier aminosyrerne: aspartamsyre, phenylanalin og methanol. Kan medføre en lang række foruroligende sygdomstilstande) 👎 Fluorid 👎 (Mest giftige stof på planeten. Fluor er et giftigt, gasformigt grundstof. Fluor anvendes i en række industriprocesser, og er bl.a. et affaldsstof i aluminiumsproduktionen. Eks.vis. bruges det til at gøre pizzabakker vand- og fedtafvisende. Vi ved, at grundvandet er forurenet med fluorstoffer flere steder i Danmark og Sverige). Hvis du absolut skal bruge tandpasta, vil jeg forestår 'BioRepair Tandpasta'. Den indeholder ikke kemikalier og toksiner, til gengæld benytter man teknisk biomineralisering (nanopartikler). Igen, selvom det lyder ulækkert og højst mærkværdigt så er det ultimative: 😍Tandpasta baseret på uraffineret økologisk koldpresset kokosolie 😍 (6 spsk kokosolie, 1-2 spsk natriumbikarbonat - Matas Tvekulsurt Natron, 25 dråber æterisk olie (uanset hvad du foretrækker. Med høj frekvens så som Timianolie - inflammationshæmmende og antiseptisk. Kan også bruge de almindelige eukalyptus, grapefrugt og øko citronolie (spiseligt). Hvis, og kun hvis det skal være sødt benyt, Stevia). Kommer som regl op og slås med tandlægen, men gør dig selv den tjeneste, fakta-tjek. PS: vær ekstra påpasselig hvad du læser på videnskab.dk - dette blad er direkte forbundet til den danske propaganda industri. Dvs., de misinformere... |

Hvilke stoffer er der i den tandpasta, du bruger?
4. maj 2016 Sundhed rha@sondagsavisen.dk

En ny undersøgelse af tandpastaer på det danske marked foretaget af Forbrugerrådet Tænk, viser at flere tandpastaer indeholder problematiske stoffer. I alt har Forbrugerrådet tjekket deklarationen på 32 tandpastaer for indhold af problematiske kemikalier. 

Stofferne, der er fundet i fem af de testede tandpastaer mistænkes for at være hormonforstyrrende. Blandt andet indeholder Colgate Total stoffet tricoslan, som Søndagsavisen også skrev om tilbage i 2014: 

– Triclosan er mistænkt for at kunne udvikle resistens hos bakterier. Det er ikke påvist, men man bør lade tvivlen råde og gå uden om tandpastaer med Triclosan, fortalte Jan A. Frederiksen, næstformand i Tandlægeforeningen, til Søndagsavisen tilbage i 2014. 

Tandpastaerne i testen er inddelt i tre kategorier: rød, gul og grøn. Fem af tandpastaerne markeres med rødt, da de indeholder stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende eller skadelige for kroppens organer. Det drejer sig om de hormonforstyrrende stoffer triclosan, parabenerne methylparaben og propylparaben. Den sidste tandpasta på listen, Vademecum Anti-cavety, indeholder manganese sulfate, der er skadeligt for kroppens organer. 

Her er de røde tandpastaer:

  • Colgate Total
  • Denivit Anti-stain expert antistain intense
  • Fluocalcin Classic
  • Sensodyne Rapid
  • Vademecum Anti-cavety
De fem tandpastaer, der i testen fik en rød vurdering, anbefaler Forbrugerrådet Tænk, at man går uden om, når man skal børste tænder: 

– Det er som sådan ikke den enkelte tandpasta, der er problemet, men vi udsættes for de her problematiske stoffer rigtig mange steder. Derfor er det den samlede mængde stoffer, vi bliver udsat for, som vi skal være opmærksomme på, forklarer Stine Müller, der er projektleder ved Forbrugerrådet Tænk Kemi, til Ekstra Bladet

Se alle de testede tandpastaer her (eksternt link) 


Pas på skumforstærker

Det er ikke kun tandpasta med triclosan og andre hormonforstyrrende stoffer, man skal være på vagt overfor. For mange tandpastaer på det danske marked indeholder en såkaldt skumforstærker, Sodium Lauryl Sulfat (SLS), som Søndagsavisen skrev tilbage i 2014: 

– Hvis folk har tilbøjelighed til at få blister i munden, så vil jeg råde til, at de bruger en tandpasta uden SLS. Stoffet har ikke anden virkning end, at det får tandpastaen til at skumme. Det giver ikke renere tænder, siger Jan A. Frederiksen fra Tandlægeforeningen. 

Miljøstyrelsen anbefalede dengang at man undgik SLS, hvis man har tendens til blister i munden, men derudover var styrelsen ikke bekendt med at SLS skulle udgøre en sundhedsmæssig risiko. 

Mere om tænder…

Test modtager kritik fra brancheforening
Forbrugerrådet Tænks undersøgelse af tandpastaerne møder dog kritik fra brancheforeningen SPT, der er en bred interesseorganisation for producenter og leverandører af vaske- og rengøringsmidler, kosmetiske produkter samt personlige plejemidler:
– Skal man følge Forbrugerrådets logik, skal forbrugerne så også advares mod at spise disse frugter? Der er tale om lovlige ingredienser, der er helt sikre for både sundheden og miljøet i de bitte små mængder, de må anvendes i. Det giver slet ingen faglig mening at vurdere forbrugerprodukter ved kun at læse ingredienslisten. Koncentrationen i produktet og hvor meget forbrugeren anvender er helt afgørende for at kunne vurdere sikkerheden.  Vurderingerne er derfor helt ud af proportion og har intet med virkeligheden at gøre, udtaler Hanna Løyche, direktør i SPT, til Jyllands Posten.