Apr 17, 2017

Politiken | 16. April 2017 | Professor: En dag vil vi se tilbage og sige: Hvorfor indførte vi ikke borgerløn tidligere? | ... Historien har vist, at vi ikke kan løse problemerne med arbejdsløshed og social deroute med denuværende velfærdsydelser. Der er behov for at tænke i nye baner – og indførelse af en betingelsesløs basisindkomst til alle borgere må være næste naturlige skridt, mener en af verdens fremmeste fortalere for borgerløn, den belgiske professor i filosofi, Philippe van Parijs... | Blogger: Mads Palsvig, formand for nyoprettet parti - JFK21 - JordenFrihedKundskab. Mads Palsvig er tidligere investmentbanker i London og Hong Kong for firmaer som Credit Suisse, First Boston, Barclays og Morgan Stanley med speciale i international handel med statsobligationer og derivater. Mads Palsvig har også har været uformel advisor for Federal Reserve (den PRIVATejede Amerikanske Central Bank) og formand Ben Bernanke og nuværende Chairwoman Janet Yellen... JFK21 -- Mærkesag nr 3. -- 'Borger-dvidende' + effektivisering af overførsels- indkomstområdet. 3. Borgerdividenden fra Pengeskabelsen slås sammen med de nuværende omkostninger på overførselsområdet til et fast minimumsbeløb ens for alle, og dermed afløses kontanthjælp, arbejdsløshedsunderstøttelse og andre overførselsindkomster med fuld kompensation. (Overførselsområdet udgør DKK 300 mia). Det vil betyde et Garanteret Minimumsbeløb til alle over 18 år på ca. DKK 10.000 pr måned efter skat. (Dette er ikke borgerløn, men udelukkende en forenkling af reglerne, og hele provenuet herfra benyttes til at løfte minimumsbeløbet til modtagerne af velfærdsydelser. Personer der modtager større beløb i dag, som for eksempel handicappede, vil bevare samme ydelse. SU-reglerne ændres ikke, idet studerende har lov til at arbejde ved siden af, reglerne om loft på indtjening for studerende fjernes).. |


Der er opbrud i den vestlige vanetænkning. Vi står over for en eskalerende klimakrise, der kræver radikale løsninger og sætter grænser for vækst, over for udviklingen af en robotteknologi, der vil revolutionere hverdagslivet, og over for en pukkel af arbejdsløse, der kun vil vokse sig større og større i takt med den teknologiske udvikling.

Det er scenarier som disse, der nu har fået professorer, politikere og en enkelt fransk præsidentkandidat til at sætte basisindkomst – eller borgerløn – på dagsordenen.

Mens det hidtil kun har været et tema for en lille gruppe af europæiske intellektuelle og utopister, er der nu for alvor taget hul på diskussionen om at udbetale en betingelsesløs basisindkomst til alle borgere – hvad enten man har arbejde eller ej.

»Det er i hvert fald langt mindre utopisk at tale om i dag, end det var for 30 år siden, da jeg begyndte at beskæftige mig med det«, siger den belgiske professor i filosofi Philippe van Parijs, der er en af stifterne bag det globale netværk Basic Income European Network (BIEN), og aktuel med bogen ’Basic Income: A Radical Proposal for a Free Society and a Sane Economy’, der netop er udkommet på Harvard University Press..... [LÆS VIDERE]

http://ekstrabladet.dk/nationen/mads-lavede-465-mio-til-sin-chef-nu-vil-han-foraere-80-milliarder-vaek/6495151