Dec 18, 2016

Da Kongen af Lado kom til Gode Penge - 18. December 2016

Nyhedsbrevet - Gode Penge

Vi slutter adventskalenderen af med en eventyrlig, men sandfærdig historie om, hvordan rapperen Al Agami, det afrikanske kongedømme Lado og Gode Penge er kædet sammen. Og så har vi en rettelse til sidste adventskalender, hvor guldbarene pludselig blev meget billige.

Dagens historie starter, da vi i Gode Penge arrangerede en høring på Aalborg Universitet i København i 2014. Vi havde inviteret Ben Dyson fra vores britiske søsterorganisation Positive Money, som sammen med Andrew Jackson har skrevet Modernising Money, der beskriver grundlaget for Positive Money og Gode Penge.

Blandt de tilhørende var de sædvanlige typer: økonomer, bankfolk, foreningens medlemmer og et par politikere og journalister. En herre på forreste række skilte sig dog ud. En velklædt og koncentreret afrikansk gentleman sad ivrigt og tog noter.

Manden var John Bart Agami, far til rapperen Al Agami og intet mindre end konge i kongeriget Lado, der i dag er underlagt staten Uganda.


Lados historie er præget af kolonialismen, ekstreme voldsudgydelser, men også en del forvirring og mystik. John Bart Agamis position som konge af Lado gjorde ham til et oplagt mål for Ugandas blodige diktator, Idi Amin, der bestilte et mord på Kong Agami i 1975. John Agami måtte gå i eksil med sin familie, og John Agami måtte herefter se sig tilfreds med en rolle som eksilkonge. En rolle han har bestridt lige siden.

Et selvstændigt kongerige (eller en selvstændig stat for den sags skyld) skal have en centralbank og Kong Agami havde derfor opsøgt vores arrangement. Men før han var kommet så langt havde han været til et møde med den daværende chef for Bank of England, Mervyn King.

Til det møde sad Kong Agami og snakkede med centralbankchefen på hans kontor i en times tid. Alt imens bemærkede kongen, at der på Kings bord lå en blå bog med hvid skrift på forsiden. Det var Modernising Money, og bedst som mødet skulle til at ende tog centralbankchefen bogen op fra hans skrivebord, viste den til John Agami og sagde: If you really want to create a central bank, read this book! Således havde Kong Agami fundet frem til Ben Dyson og Gode Penges seminar.Siden sensommeren 2014 har Gode Penge, Positive Money og alle vores venner i International Movement for Monetary Reform oplevet kolossal fremgang. At banker skaber samfundets penge er ikke længere kontroversielt, og centralbanker verden over inklusiv Danmarks Nationalbank undersøger mulighederne for den digitale infrastruktur som på sigt skal udgøre rygraden i fremtidens pengesystem.

Vi er tættere på en pengereform nu end nogensinde før. Men hvis arbejdet for en reform af uransagelige årsager går i vasken, kan du måske finde os fra Gode Penge i Lados jungle: i kamp for kongerigets selvstændighed og den deraf følgende stiftelse af Kong John Bart Agamis centralbank


Hvis du endnu ikke har fået læst Modernising Money eller kunne bruge en genlæsning, så har du muligheden i vores studiegruppe, der starter i det nye år. Over fire torsdage fra kl. 16-18 gennemgår vi bogen sammen. Det foregår i København, og du kan se eventet på facebook eller i vores kalender. Hvis du vil være med, skal du bare skrive til os og tilmelde dig.

Og så har vi en rettelse fra sidste adventshistorie. Vi skrev, at Danmarks totale guldbeholdning var 32.000 tons. Hvis det var rigtigt, ville staten sandsynligvis ikke spare på det offentlige budget. De 32.000 tons er den mængde guld verdens centralbanker tilsammen er i besiddelse af. Danmark er kun i besiddelse af 66,5 tons guld, hvis markedsværdi rigtigt nok udgør ca. 16 mia. kr. Vi beklager!
Bedste hilsner

Tune Revsgaard Nielsen

Politisk koordinator og bestyrelsesmedlem

Fortsat god søndag i advent og glædelig jul! Vi glæder os til at se jer på den anden side.