Oct 16, 2016

Økonomer advarer: Pas på, staten får pant i din bolig Med ny ordning får staten pant i din bolig. Dermed får du en ekstra gæld til statskassen.


Politik 15. okt. 2016 KL. 08.04

Det er tænkt som en hjælpende hånd til de boligejerne, der får store stigninger i skatten, når det mangeårige skattestop ophæves og forsvinder i 2021. Men nu advarer flere økonomer mod ubehagelige overraskelser.

Hvis værdien af boligen af boligen stiger mere end lønningerne, så indefryses den overskydende skat, der først skal betales, når boligen sælges, og ejeren typisk realiserer en gevinst. Til den tid kan det forrentede beløb i værste fald udgøre flere hundrede tusinde kroner.

Indefrysningen sker helt automatisk, og uden at boligejerne løbende bliver orienteret om, hvor meget deres statslån vokser år for år.

»Det kan blive en uheldig overraskelse for nogle, når de flytter fra deres hus, at de ikke kun skal indfri deres realkreditlån, men også et lån til staten«, siger lektor i økonomi Morten Skak fra SDU.

Han frygter at ordningen i visse tilfælde ligefrem kan bremse mobiliteten på boligmarkedet og dermed boligejernes lyst til flytte........

Fakta

  • Fra 2021 indføres en automatisk ordning, der betyder, at stigninger i de samlede ejendomsskatter ud over lønudviklingen (udover en bagatelgrænse på 500 kroner) automatisk indefryses. Beløbet forrentes og forfalder, når boligen sælges. Boligejerne skal aktive fravælge ordningen, hvis de i stedet ønsker at betale skatten løbende.
  • Fra 2017 til 2020 indføres en midlertidig indefrysning. I den periode kan årlige stigninger i grundskylden på over 3 procent og over en årlig bundgrænse på 1.000 kroner indefryses. Den midlertidige ordning vil i modsætning til den permanente være en tilvalgsordning.
Læs mere: http://politiken.dk/indland/politik/ECE3427760/oekonomer-advarer-pas-paa-staten-faar-pant-i-din-bolig/