Sep 7, 2016

Kontroversielt forslag fra overlæge: Forbyd al medicin mod psykiske sygdomme (Pillerne er narkotika på recept, for man kan ikke stoppe, skriver overlæge)

kritiker. Overlæge Peter Gøtzsche er en af landets mest anerkendte - men samtidig mest kontroversielle - eksperter i effekt og bivirkninger af medicin. Foto: Det Nordiske Cochrane Center
Anders Legarth Schmidt

Medicin mod psykiske sygdomme som depression, angst og skizofreni er så farlig for patienterne, at samtlige præparater bør pilles af apotekernes og hospitalernes hylder. Den gør nemlig mere skade end gavn for dem, der tager pillerne.

Sådan lyder det kontroversielle udsagn fra overlæge og dr. med. Peter Gøtzsche i Kroniken i Politiken, hvor han retter en sønderlemmende kritik mod psykiatere og læger, der udskriver hjernemedicin.
»Vores borgere ville være langt bedre stillet, hvis vi fjernede alle psykofarmaka fra markedet, fordi lægerne ikke er i stand til at håndtere dem«, skriver han........
Læs videre: http://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/sygdom/ECE2175044/kontroversielt-forslag-fra-overlaege-forbyd-al-medicin-mod-psykiske-sygdomme/

Fakta

Psykofarmaka - hvad er det?
  • Psykofarmaka er lægemidler, der har specifik indvirkning på psykiske funktioner. For eksempel stemningsleje, følelser og tænkning. Herved søger man at normalisere de psykobiologiske forstyrrelser, som karakteriserer psykiske sygdomme.
  • Psykofarmaka benyttes således primært til behandling og forebyggelse af psykiske sygdomme, men visse psykofarmaka har et bredere anvendelsesområde, der også omfatter for eksempel krise- og belastningsreaktioner samt lettere søvnforstyrrelser hos normale.
  • Der er tre store grupper psykofarmaka.
  • Antipsykotisk medicin bruges til at behandle hallucinationer og vrangforestillinger hos patienter, der primært lider af skizofreni.
  • Antidrepressiv medicin virker på signalstofferne i hjernen og kan normalisere og forebygge perioder med depression. Medicinen kaldes depressionspiller eller lykkepiller.
  • Angstdæmpende lægemidler, også kaldet benzodiazepiner. De beroliger og gør patienten søvnig.
Kilder: Den Store Danske Encyklopædi m.fl.