Apr 3, 2016

BREAKING: #Panamapapers - verdens største leak til ICIJ journalister i mands minde (foruden danske forretningsmænd, gode råd fra danske advokater, Jyske Banks ulovlige skatterådgivning samt Nordea's eventuelle medvirken til skatteunddragelse via virksomheden Mossack Fonseca og stråmand som er ikke eksisterende m.fl. dukker også Assad, Putin, Messi og Islands premierminister op blandt de mange... Mere end 11,5 millioner dokumenter afslører, hvordan en række erhvervsfolk, sportsstjerner, kongefamiler og politikere har placeret deres værdier i skattely...)

https://www.facebook.com/events/1712491712324854/
https://www.facebook.com/dr1/videos/476451749224900/?pnref=story

DR1 Erhvervsfolk, politikere og sportsstjerner gemmer penge i skattely - flere hundrede af dem er danskere. DR Dokumentar afslører søndag, hvordan danske banker medvirker, når de vejleder og hjælper til med at placere pengene i skattely. Men er det bankernes opgave? Hvad synes du?
Søndag den 3. April 2016 kl. 20.00: DR1 Dokumentaren: Det store skattelæk

TEMA: Det store skattelæk: 

UPDATE: 4. April 2016: Bedste bank i Norden for fjerde år i træk. Det amerikanske tidsskrift Global Finance har for nylig uddelt dette års priser for verdens bedste banker. For fjerde år i træk modtog Nordea prisen i kategorien bedste bank i Norden. Nordea blev også valgt som bedste bank i Norge, Letland og Estland. Dog er alle bankansatte tvungen til obligatorisk e-læring der omfatter hvidvask-kursus, selv Inge i filialen som ikke har med store pengeforvaltninger at gøre. Selvmodsigelse eller dobbeltemoraskhed?  FACTA/BASEL III er allerede implementeres til screening af kunder og transaktioner for hvidvaskning af penge, finansiering af terrorisme og sanktioner. Er FACTA også overset her?

MX - Dokumenter: Danske banker hjælper med skattely. Nordea og Jyske Bank er ifølge gigantisk læk af dokumenter med til at hjælpe deres kunder med skattely.

DK - EL og SF: Skattespekulation er svinsk og skal straffes. Begge partier lægger op til, at banker og personer, som hjælper med skattely, bør straffes.

Politiken - Dokumentfalsk: Nordea bestilte dokumenter med falske datoer. Tilbagedatering af papirer var så almindeligt, at der var en fast takst for det.

DR - Tidligere Illum-ejer afsløret i kæmpe skattelæk. Danske Harry Rosenberg er en af de forretningsmænd, der bliver afsløret i de lækkede papirer fra advokatfirmaet Mossack Fonseca.

Blandt de mange Nordea's Facebook besøgende er her nogen opslag:  
Besøgende1: "Kære Nordea
Jeg har været meget glad for at være kunde hos jer i 10+ år. Jeg har en forventning om at I som virksomhed har en langt bedre forklaring på jeres medvirken til skatteunddragelse end dem I er citeret for her. Ellers bliver jeg nødt til at finde en ny bank. Det er den måde jeg forholder mig til mine etiske retningslinjer......
Besøgende1"Hvad fanden har i gang i? Skattely sager og korruption i høj grad... Er det det i snyder os kunder med. Skal vi virkelig tilbage til gemme vores penge andre steder end i jeres lommer...
Kasper Bruun Andersen
Hvis det virkelig er sandt, at Nordea er i førergruppen blandt banker verden over, som opretter anonyme selskaber for deres velhavende kunder, som vil undgå at betale skat:-, så kan jeg love for, at jeg ganske omgående skifter til en anden bank!! Kan I afkræfte rygtet eller i værste tilfælde anbefale mig en anden og mere seriøs bank?
Rikke Lauritsen :I er finansielle terrorister. I underminerer Danmark indefra og misbruger den tillid som danskerne har vist jer. Tænk at I opførte jer sådan mens I modtog bankpakkerne. Landsforrædere

********************************************************************
https://en.wikipedia.org/wiki/Panama_Papers

https://www.rt.com/news/338270-panama-papers-corruption-report/

http://www.theguardian.com/news/2016/apr/03/the-panama-papers-how-the-worlds-rich-and-famous-hide-their-money-offshore



A major leak of the secret offshore arrangements of some of Vladimir Putin’s closest friends reveals how hundreds of millions of dollars are hidden around the globe in complex financial structures. A trove of leaked documents from Panamanian law firm Mossack Fonseca unveils previously untraceable transactions of some of Russia’s most powerful men

https://panamapapers.icij.org/?utm_content=buffer7ca6b&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

http://www.fyens.dk/erhverv/Nordea-afviser-at-have-hjulpet-med-skattesnyd/artikel/2971453

Nordeas afdeling i Luxembourg beskyldes for aktivt at have bidraget til kunders skatteunddragelse. Allerede inden en DR-dokumentar søndag aften sætter fokus på danske bankers medvirken til skatteunddragelse via selskaber i Panama, er Nordea ude at forsvare sig. Banken afviser søndag eftermiddag i en pressemeddelelse, at man uretmæssigt er med til at hjælpe nogle af sine klienter med at slippe for at betale skat. - Nordea følger alle regler og love på dette område. Vi vil ikke acceptere at blive misbrugt til skatteunddragelse.

********************************************************************


Rige erhvervsfolk, kendte politikere, regeringsledere, kongefamilier og internationale sportsstjerner har placeret deres værdier i skattely og bruger stråmænd.
Det viser et gigantisk læk på 11,5 millioner dokumenter fra en virksomhed i Panama. Og det fremgår af dokumentaren på DR1 ’Det store skattelæk’.
Bag afsløringerne står det internationale netværk af journalister ICIJ, som sammen med den tyske avis Süddeutsche Zeitung og mere end 100 andre medier fra hele verden, herunder DR Dokumentar, har gennemgået de mange dokumenter, der er blevet lækket.
Det er det største læk af data til journalister nogensinde og har fået navnet #Panamapapers.

Putin, Messi og Islands premierminister


Blandt de største internationale afsløringer er, at venner og forbindelser til Ruslands præsident, Vladimir Putin, i al hemmelighed har flyttet mere end 13 milliarder kroner rundt ved hjælp af banker og hemmelige selskaber, ifølge ICIJ.
Derudover har verdens bedste fodboldspiller, Lionel Messi, der i forvejen er indblandet i en skattesag i Spanien, etableret et selskab i skattely sammen med sin far.
Det fremgår af dokumenterne.
Også Islands premierminister har været medejer af et selskab på De Britiske Jomfruøer, selv om han tilsyneladende ikke har fortalt det til det islandske parlament, som han skal ifølge de islandske regler.

Læk fra virksomhed i Panama


Det enorme læk stammer fra en af verdens største udbydere af skattelyløsninger, virksomheden Mossack Fonseca, som har hovedsæde i Panama. Det indeholder både e-mails, virksomhedsdokumenter, fuldmagter og meget mere.
På internationalt plan afslører det folk, der er dømt for hvidvaskning af penge, folk der er sortlistet af USA og et enkelt selskab, der har leveret brændstof til et fly, som de syriske myndigheder ifølge USA har brugt til bombetogter mod landets egen civilbefolkning.
- Disse fund viser, hvor indgroet skadelig praksis og kriminalitet er i offshoreverdenen, siger økonomen Gabrile Zucman, der også er forfatter til en bog om skattely, til ICIJ.

Danske firmaer og velhavere bliver også nævnt


Men det er ikke kun internationale skandaler, som lækket afslører.
Også danske firmaer, velhavere, sportsstjerner og banker står nævnt i de lækkede dokumenter, fremgår det af DR-dokumentaren.
Alle står som kunder af Mossack Fonsecas servicetilbud, som blandt andet indebærer stråmændskonstruktioner og hemmelige fuldmagter.
- Det er helt tydeligt, at formålet med det her er at undgå at komme til at betale skat, siger skattelyekspert og international chef i Ibis, Lars Koch, der har set de væsentligste dokumenter, der ligger til grund for ’Det store skattelæk’.

Stråmænd og hemmelige fuldmagter

Af papirerne fremgår det, hvordan den typiske danske kunde bruger selskaberne eller fondene i skattely. Det sker ved, at danskeren placerer sine værdier i et selskab i for eksempel i Panama. På papiret er det ikke danskeren, der står i spidsen for selskabet, men derimod tre-fem lokale stråmænd.
Den danske ejer får til gengæld en fuldmagt, hvori der står, at han/hun stadig råder over værdierne. Denne fuldmagt er hemmelig, og derfor kan de danske skattemyndigheder ikke finde frem til, at firmaets ejer rent faktisk er dansker.
- Man forsøger at frasige sig nogle formuer til nogle andre ved at lade som om, man ikke selv ejer dem, vurderer Thomas Rønfeldt, som er lektor i skatteret.
- Det er i min opfattelse meget grov skattespekulation – grænsende til skattesvig, fortsætter han.

Danske banker rådgiver om skattely

Dokumenterne afslører ifølge eksperter også, hvordan blandt andre danske banker tilbyder praktisk hjælp, når deres kunder placerer penge i skattely.
- De plejer ikke bare formuens investering. Det virker til, at de spiller en meget aktiv rolle med at placere formuen steder, hvor der er nogle gunstige skattemæssige vilkår, siger Thomas Rønfeldt.
Mails mellem danske kunder og Mossack Fonseca afslører også, at kunderne helt direkte spørger til, hvordan de kan undgå at betale skat.

Mossack Fonseca nægter at påtage sig ansvar

Mossack Fonseca har ikke ønsket at udtale sig til DR om specifikke sager, men skriver i en mail til ICIJ, at de ikke ”plejer eller fremmer ulovlige handlinger”.
- Jeres beskyldninger om, at vi tilbyder aktieejere konstruktioner, som er designet til at skjule identiteten på de rigtige ejere, er hverken underbygget eller sande.
I et nyligt tv-interview siger Mossack Fonsecas co-founder, Ramón Fonseca, yderligere, at firmaet ikke kan tage ansvar for, hvad kunderne gør med de offshore-selskaber, som firmaet sælger.

http://www.dr.dk/nyheder/penge/verdensledere-og-superstjerner-afsloeret-i-brug-af-skattely