Jan 31, 2016

Banker smækker kassen i (Her er så beviset... Danmark er på vej mod det kontantløse samfund.. )

Der er blevet flere pengeløse banker i det syd- og sønderjyske. (© Colourbox)

Læs også: Bankerne i total kolaps eller begyndelsen til en ny epoke af legalitet i den finansielle institution

Blogger: Det bliver stadig vanskeligere, at hæve større kontantbeløb i bankernes filialer (dansk valuta). Det mærkede jeg på min egen krop, da jeg udtog penge fra en unavngiven Nordsjællandsk filial, et par måneder tilbage. For det første modtager mange filialer i dag ikke kontanter og mange steder kan du heller ikke indsætte pengeseddelen. Kassebetjening er stort set væk i de største banker, dog vokser ATM automater hvor der kan indsættes danske pengesedler. Bankerne proklamere, at det er bla. fordi man sikre sig mod hvidvaskning og regler/regulativer er skærpet fra ECB/FSA. Dog kan jeg konstatere, at udtage kontanter i titusindvis, skal banken skaffe dem og det kan tage timer eller dage.
  • Bankfilialen skal skaffe pengene først og det kan tage op til 3 arbejdsdage
  • Derefter skal man underskrive en erklæring eller redegøre for, hvad beløbet skal bruges for kontanthævning, jf. reglerne i Hvidvaskningsloven
  • Du kan risikere, at der er et loft på hvor mange penge du må udtage per dag, ligesom Hæve/indbetalingautomaten helst sikkert har et kontantloft.
  • Mange banker har realtidskontrol af dækning på kontoen
  • Hvor meget du kan hæve afhænger også af om du blot har en Grundkonto eller er fordelskunde m.m.
ECB = europæiske centralbank. FSA=Danish Financial Supervisory Authority / finanstilsynet 
    Af Ulrik Stadler Bang og Amanda Munksgaard

    Banker, som ingen penge har - det lyder underligt, men faktisk er det mere regelen end undtagelsen i Syd- og Sønderjylland.

    I alt har DR Syd tjekket 60 afdelinger hos Danske Bank, Nordea, Sydbank, Frøs Herreds Sparekasse og Jyske Bank i Syd- og Sønderjylland.

    33 ud af 60 bankfilialer, som DR Syd har undersøgt, har smækket kassen i og afskaffet muligheden for at sætte penge ind eller hæve kontanter ved skranken.

    Cheføkonom hos Tænk, Troels Hauer Holmberg, mener, at det er et problem for de borgere, som ikke har mulighed for at bruge dankort, netbank og andre digitale løsninger.

    - Vi er nået der til, hvor vi som samfund skal overveje at stille krav til bankerne om, at det skal være lettere at få adgang til kontanter, ligesom vi forlanger, at butikkerne skal tage imod kontanter, siger han.

    Nordea er den bank, som har færrest afdelinger med kassebetjening i Syd- og Sønderjylland. Det kan simpelthen ikke betale sig, siger Mikael Winkler, der er pressekonsulent hos Nordea.

    - Vi tilpasser forretningen til kundernes adfærd, og de fleste bruger de digitale løsninger, forklarer han.

    Men selv om der stadig er færre, som bruger dem, så satser Frøs Herreds Sparekasse stadig på kontanterne. Her har alle 11 filialer stadig kassebetjening, siger direktør Kurt Jensen.

    - Vi har skåret ned på åbningstiderne, men vores kunder vil gerne have mulighed for at hæve, så det kan de stadig, siger Kurt Jensen.

    Jyske Bank oplyser, at de har en nødløsning, så kunder, der har mistet deres kort, stadig kan hæve penge, selv om filialen er kasseløs. Også hos Sydbank har man en tilsvarende nødløsning.

    Er du kunde i Danske Bank kan du desuden hæve penge på posthuset.

    http://www.dr.dk/nyheder/regionale/syd/banker-smaekker-kassen-i