Dec 29, 2014

Hvad er én af de største forbrugertrusler og udfordringer i 2015 - Identitetstyveri og E-bedrageri

I en perfekt verden, skabt af folket, til folket, ville vi ikke stå i en situation af frygt, utryghed, ængstelige, desperation og forvirring hvis nu, vi blev offer for 'Identitetstyveri'. "Konsekvenserne, hvis it-kriminelle først får fat i dine personlige oplysninger, kan være meget ødelæggende, siger its-sikkerhedsekspert". 

Har Staten, kommunen samt Politiet en skudsikker plan for at hjælpe borgerne gennem trygt og vederlagsfrit - svaret er nej!!

Identitetstyveri er ikke en selvstændig kriminalitetsform ifølge straffeloven, og derfor føres der ikke specifik statistik for, hvor mange mennesker der bliver udsat for at få deres identitet stjålet og misbrugt.
Schweiz - det perfekte eksempel på beskyttelse. USA - Verdens # 1 Offer. Rusland førende inden for produktion af hackere bag identitetstyveri sager.

Efterforskning af identitetstyveri 


Pkt 1.: Efterforskning kræver en anmeldelse. ( En anmeldelse fører dog ikke automatisk til efterforskning, selvom der altid er et digitalt spor at følge. Politiet prioriterer blandt andet ud fra tabets omfang, og om hvorvidt der er tale om en serie forbrydelser - kun 20 pct opklaring ) 

Pkt 2.: Offline hæfter kortindehaveren typisk for en selvrisiko på 1.100 kr. (når vedkommendes betalingskort- oplysninger misbruges. Dankort hæftes ikke ved internetkøb) 

Pkt 3.: I snit hæftes for 3 procent af det økonomiske tab som følge af misbrug af deres identitetsoplysninger. (Til sammenligning hæfter kortindehavere, der har været udsæt for misbrug af deres Dankort, i snit for 6 procent af tabet, hvis det antages, at de alle betaler en selvrisiko på 1.100 kr. ved misbrug i offline verdenen)
I forbindelse med misbrug af identitetsoplysninger på internettet, er det typisk forretninger (når Dankort misbruges) eller kreditkortselskaber (når internationale betalingskort misbruges), der hæfter for tabet. 
Pkt 4.: Ingen forsikring, angivet anmeldelse eller beviser: Ingen erstatning  

Hvad er Identitetstyveri?


Identitetstyveri sker ved, at kriminelle tilegner sig koder og personoplysninger, som de fx kan bruge til at tømme din konto. Ikke alene er du et offer, din opsparing og likvide midler kan misbruges, køb på dit kreditkort, stjålen CPR nummer, misbruge identitetskort, optage yderligere lån i dit navn eller chikanere andre gennem falske netprofiler eller ligefrem gå fallit med din egen virksomhed. Der er næsten ingen grænse for, hvad tyvene kan misbruge i dit navn. En NemID kort er ultimativ, det værste der kan sker for dig! (kommer tilbage til senere)

Nu går den vilde jagt, fordi bevisbyrden - den bærer DU! Simpelhen fordi, det er meget svært for den enkelte borger at overbevise virksomheder og myndigheder om, at man er udsat for misbrug af ens personnummer. Det Kriminalpræventive Råd skitsere kun hvordan du forbedre og sikrer dig, inden du hopper på internettet via den private PC. På borger.dk er der en vejledning, som er blevet forbedret lidt siden sidst, dog.....

- her hopper kæden også af, samtidigt med du skal anmelde til politiet, lukke kreditkort m.m., opfodre borger.dk dig til, at modtage advokatbistand: "Du kan desuden overveje, om det er nødvendigt at søge bistand hos en advokat med henblik på at få vurderet styrken af de beviser, som den anden part mener at have på, at det er dig, der har indgået aftalen".

For mig betyder det - Du skal bevise din uskyld, regninger samt inkasso, for alle de ting Du ikke har rekvireret og købt. Yderligere skal du til at låne hos venner og bekendte for, at betale din advokat, købe mad og leve for - ergo ingen hjælp hos de offentlige myndigheder, indtil det er stadfæstet, havd du har været udsat for. Hidtil har det kun været muligt at få et nyt cpr-nummer, hvis der er fejl i personnummeret, eller hvis man skifter køn. Marts 2014, har Folketinget enstemmigt vedtaget en ændring af cpr-loven, der i særlige tilfælde gør det muligt at få et nyt cpr-nummer. (Identitetstyveri) 

Ifølge DR.dk er der sket en tredobling af forsikringssager hvor identitetstyverier indgår. En rundringning, som DR Nyheder ha lavet til otte af landets største forsikringsselskaber, viser, at der er sket en tredobling i antallet af sager fra 2013 til 2014-

Og hvis identitetstyvene først har fået fat i ens nøglekort, kan det blive rigtig grimt. Folk bryder ind i ens netbank og laver uautoriserede banktransaktioner, det kan være folk, der opretter forskellige abonnementstjenester, det kan være folk, som overtages ens hus og sætter det til salg, indgiver skilsmisse, navneforandring, forklarer fortæller it-sikkerhedsekspert Peter Kruse.

- I alt hvad du kommunikerer med det offentlige, validerer du din identitet med dit NemID kort. Så hvis det er landet i hænderne på kriminelle, så er det deres fantasi og moral, og den er meget lille, der bestemmer, hvad der kan ske med dig som person.

Danmarks Statistik, som sidste år gennemførte en såkaldt offerundersøgelse, svarede 1,8 % ja til, at de havde oplevet misbrug af personoplysninger på internettet eller anden for for krænkelse af privatlivets fred. Det svarer til, at 73.000 danskere blev ofre for identitetstyveri i 2012. I 2009 var tallet 48.000.

" Men der er mange, der slet ikke har en forsikring, og der er mange, der slet ikke melder de her sager. Så problemet er nok langt større, men vi har desværre ikke præcise tal for, hvor mange der er udsat for det her" - ifølge Formand for Forbrugerrådet Tænk, Anja Philip
En undersøgelse i England har vist, at der i gennemsnit går op imod 467 dage, før ofrene opdager, at de har været udsat for identitetstyveri. Det er først, når regningerne og inkassoskrivelserne begynder at komme med posten, at det bliver opdaget.

Computere under angreb

Undersøgelser fra Danmarks Statistik viser, at en betydelig del af danske computere er udsat for malware. I 2011 svarer en tredje del af de adspurgte privatpersoner, at de har været under angreb fra malware. Det samme gælder for 7 procent af de danske virksomheder og 15 procent af de danske myndigheder. Overordnet set er trojanere den mest anvendte malware i 2012.
DK•CERT modtager anmeldelser vedrørende danske phishing-sider og sider med trojanere. Der er i 2012 1.211 anmeldelser omkring inficerede danske internetsider. I perioden fra 2005 til 2012 stiger antallet af inficerede danske internetsider støt, men samtidig lukker hostingselskaberne og internetudbyderne hurtigere phishing-sider.

Kommunernes nye krav om digitalisering har tunget os alle sammen på en digital løsning, ned over borgerne, men er kommunerne og politiet modstandsdygtige og parate til at slå ned på den stigende kriminelle adfærd? Overhoved ikke. De har hverken den tekniske ekspertise, kapaciteten eller knowhow som de yderst professionelle kriminelle har. Overhørte i DR Nyhederne idag, at Politiet kun har mulighed for, at spore IP adressen indtil den ender ud... vi har hørt før, hvor ressourcekrævende det er at forfølge IP-spor i hælerisager

Vækstplanen for digitalisering i Danmark (Danmark i Arbejde) lover jo kanon godt for erhvervslivet, men kan digitaliserings-bølgen følge med e-bedrageri og identitetstyveri og rettighederne for borgere i dagens Danmark??

Finansministeriet om Aftaler om Finansloven for 2013,

Aftale om Udmøntning af UMTS-midlerne til erhvervsrettede og vækstskabende initiativer samt digitalisering



 Pkt.: 8 siger: It-sikkerhed mv.
Der etableres et beredskab for borgere, der har været udsat for identitetstyveri, og der igangsættes initiativer til bekæmpelse af identitetstyveri. Samtidig etableres en overvågningsløsning, som kan monitorere NemId-løsningen og sikre relevante tiltag, hvor NemId-løsningen dan styrkes.
I takt med, at kommunikationen mellem borgerne og de offentlige myndigheder frem mod
2015 bliver digital, vil nogle borgere have behov for hjælp til at bruge digital selvbetjening og digital post. Der afsættes derfor midler til at hjælpe borgerne med at bruge de digitale løsninger, til øget tilgængelighed af offentlige digitale løsninger og til fremme af offentlig digitalisering gennem benchmarking og udbredelse af bedste praksis.
Der afsættes 14 mio. kr. årligt i 2013-2015 til de nævnte it-initiativer. 
Aftaler om Finansloven for 2014 eller 2015 nævner INTET om identitetstyveri


Læser man på FBI's common fraud schemes, nu snakker vi USA naturligvis, er listen ane lang, hvis man skulle efterkomme alle de regler, så kunne vi ikke bevæge på internettet eller i det offentlige rum. Sortbørs markeder er almindelige nu, hvor stjålne kreditkort eller ID kan handles med.

Identitetstyveri spores offentligt i hele USA og tallene bare stiger og stiger. Mens Rusland er førende inden for produktion af hackere bag identitetstyveri sager, er USA førende i at have identiteter stjålet.

Mens et par dårlige æbler kan ødelægge en flok, er der stadig snesevis af lande med ekstremt lave identitetstyverier, som en direkte følge af deres lave bruttonationalprodukt og den relative lave penetration af teknologi og moderne bank virksomhed. Blandt den udviklede verden, har Schweiz imidlertid en af de laveste forekomster af identitetstyveri takket være en historie af stramt kontrolleret bank og en regering initiativ til aktivt at bekæmpe Internet-kriminalitet.