Nov 9, 2014

Forskere kalder 2050-vejrudsigt for klimahysteri

Statsmeteorolog Bente Wahl præsenterer i Norge en vejrudsigt for 2050, der lover et noget andet vejr, end det man kender i dag. Hun lover bl.a. temperaturer omkring 40 graders varme, men afviser, at det sker med et politisk formål. Oprindeligt var det faktisk en dansk idé at lave en fremtidsbaseret vejrudsigt. Fotos fra NRK







AF KLAUS DOHM | LARS FROM

Skræmmekampagne og bevidst politisk manipulation. Så skarpt kritiserer internationale klimaforskere en vejrudsigt for 2050. Meteorologerne bag vejrudsigten afviser kritikken.

En video med en vejrudsigt for 2050 er blevet et megahit i Norge. Op mod halvanden million har på de sociale medier set vejrudsigten, der bebuder orkan med 60 m/sek., 4 meter sne på fjeldet og 40 grader om sommeren. Men flere internationale klimaforskere er rasende over vejrudsigten, som Norges svar på Danmarks Radio, NRK, står bag.

»Det er fuldstændig uprofessionelt, når ellers seriøse vejrinstitutioner som yr.no går ud og laver en politisk skræmmekampagne – uden videnskabelig dækning – som denne film er udtryk for,« mener Ola M. Johannessen, professor emeritus ved Bergens Universitet og bestyrelsesformand for Nansen Environmental and Remote Sensing Center i Bergen.

Professor Lennart Bengtsson fra University of Reading i Storbritannien, der hele sit liv har arbejdet med meteorologi og har haft utallige topposter i den internationale meteorologiske verden, er enig:

»Det er efter min mening en video, der indeholder et politisk budskab, som bevidst manipulerer, og som skaber hysteri omkring klimaet. Der findes detaljerede videnskabelige studier, der viser, at man endnu ikke kan påvise, at vejret er blevet mere ekstremt. Det er misvisende og et udtryk for vejrhysteri,« lyder det fra Lennart Bengtsson.

Hos NRK forklarer statsmeteorolog Bente Wahl, der optræder på den omdiskuterede video, at det er en video, man er blevet opfordret til at lave af FN’s meteorologiske organisation, WMO.

»WMO har opfordret landene til at lave en vejrudsigt for 2050 ud fra de scenarier, som den nye klimarapport fra IPCC opstiller. Det mildeste scenarie taler om en global temperaturstigning på 2 grader, det værste om en stigning på 6 grader. Vi har valgt det mildeste scenarie,« forklarer Bente Wahl over for Jyllands-Posten og understreger, at hun ikke mener, der er noget odiøst i vejrudsigten for 2050.

Selv om ikke mange danskere ved det, var det faktisk DR’s meteorolog Jesper Theilgaard, der fik ideen til de kontroversielle vejrudsigter for 2050 – og allerede for godt to måneder siden præsenterede en lignende vejrudsigt for Danmark for den 2. juli 2050 – på engelsk.

»Det handler om at åbne folks øjne, så de ser, hvad der er ved at ske. Hvis vi ikke gør noget, bliver vi lullet i søvn. Vi har ikke noget politisk budskab. Det handler om at være forberedt,« siger Jesper Theilgaar