May 5, 2015

HOT TOPIC - TTIP for dummies

Udgivet den 5. Maj 2015 af Verdensalt

Forhandlinger mellem USA og EU at skabe en ambitiøs transatlantisk handel og investerings partnerskab (TTIP) der startede i juli 2013.

Hvis det lykkes, vil handlen dække mere end 40% af det globale BNP og tegner sig for store andele af verdenshandelen og direkte udenlandske investeringer. Handelsforbindelser mellem EU og USA er allerede den største i verden. Handlede varer og tjenesteydelser mellem de to partnere overstiger en værdi på € 2 Milliarder dagligt.

Bruxelles og Washington har sat et ambitiøst mål om at afslutte forhandlingerne inden udgangen af ​​2015.

Men vejen til at nå en acceptabel aftale er ikke uden forhindringer. Borgerne i hele Europa er andragender mod TTIP og CETA, den nyligt aftalte omfattende økonomiske og handelsmæssige aftale med Canada.

Forkæmpere er imod handlen grundet flere kritiske spørgsmål, men først og fremmest på grund det der kaldes Investor-State Dispute Settlement (ISDS) og regler om reguleringssamarbejde, der udgør en trussel mod demokratiet og retsstaten.

"Vi ønsker at forhindre beskæftigelse, sociale, miljømæssige, privatlivets fred og forbrugernes standarder fra at blive forværret og de offentlige tjenester (såsom vand) og kulturelle aktiver fra at blive dereguleret i uigennemsigtige forhandlinger. ECI - understøtter en alternativ handels- og investeringspolitik i EU, " hedder det.

På grund af stigende kritik, står Europa og USA med en standoff i TTIP forhandlingerne over ISDS og Kommissionen vil ikke beslutte, om at medtage den, indtil den "endelige fase af forhandlingerne" med USA.

"Der findes frygt, nogle misforståelser, nogle myter og vi ønsker at vise, at er en vigtig aftale, der vil gavne borgerne, forbrugerne, virksomhederne, økonomien på begge sider af Atlanten-og vise alle frygten ikke er velbegrundet," sagde EU kommissær for indre anliggender Cecilia Malmstöm.


********************************************
Extreme secrecy eroding support for Obama's trade pact. Classified briefings and bill-readings in basement rooms are making members queasy.

Read more: http://www.politico.com/story/2015/05/secrecy-eroding-support-for-trade-pact-critics-say-117581.html#ixzz3ZHpyPJJc

‘Post-democracy’: TTIP talks could undermine human rights - UN official


Why TTIP matters to European business
Read more:
http://www.businesseurope.eu/Content/Default.asp?PageID=867