May 7, 2016

Information: Frihandelsaftalen er ikke noget, de taler særlig meget om i 3F og Danmark. Alt imens Europas fagbevægelser er langt mere kritisk over for TTIP (Danmark er et yndigt land... Danskerne er ærlige men naive. Danskernes himmelråbende uvidenhed om geopolitisk storpolitik. Danskerne overlader mere til staten og føler sig trygge derved. Staten og eliten der kan øve indflydelse på befolkningens identitetsdannelse og fællesskabsfølelse, har også magt over befolkningens handlemuligheder!!)

Læs også: Frihandelsaftalen er ikke noget, de taler særlig meget om i 3F. Men det burde de måske

TTIP Greenpeace leak shows how US can pressure EU to compromise health and the environment under trade deal ...

The Independent‎ - 23 hours agoLeaked documents relating to a sweeping free trade agreement under negotiation by the EU ...



**********************************************************************

TTIP: Forstå frihandelsaftalen mellem EU og USA


Jesper Frydland-Raun | Illustration Bondola29. april 2015 Forbrugerrådet Tænk



Frihandelsaftalen TTIP mellem EU og USA er det helt store samtaleemne. De to verdensdele forhandler nemlig om en aftale, der kan betyde store ændringer for dig som forbruger.

Hvad er TTIP?


Frihandelsaftalen, der for tiden forhandles mellem EU og USA, er en såkaldt udvidet frihandelsaftale. Den bærer den tekniske betegnelse TTIP, Transatlantic Trade and Investment Partnership. Aftalen indeholder mange ting, som er vigtige for danske forbrugere.

Forbrugerrådet Tænk har samlet de vigtigste i denne artikel.

Baggrunden for TTIP frihandelsaftalen er et ønske om øget harmonisering af lovgivningen EU og USA imellem. På den måde skal handlen mellem de to verdensdele blive lettere, og håbet er, at det sætter gang i økonomien og skaber flere jobs. Aftalen forventes klar i 2017.

EU og USA står langt fra hinanden




Aftalen er dog ikke let at lave, for amerikanerne og europæerne har vidt forskellige tilgange til lovgivning.

Amerikanerne mener, at der skal være fri adgang til at drive forretning på alle områder. Hvis det ikke er videnskabeligt bevist, at noget er til skade for menneskers liv og helbred eller miljøet, skal der ikke være et forbud.

Forsigtighedsprincippet er mere i fokus i Europa. Her vejer hensyn til miljø og menneskeliv tungere end retten til at drive forretning. I EU kan et område sagtens reguleres, selvom sundheds- eller miljømæssige risici ikke direkte kan begrundes videnskabeligt endnu.

Her får TTIP betydning for dig:

  • Fødevarer: Generelt er der strengere krav til fødevaresikkerhed i EU end i USA. Det gælder for eksempel i forhold til gensplejsede organismer (GMO) i vores fødevarer. Her tillader USA meget mere end EU.
  • Kosmetik: EU forbyder 1.378 farlige kemikalier. USA forbyder kun 11. Med så stor en forskel virker det urealistisk, at parterne kan mødes på dette punkt.
  • Datasikkerhed: I EU er borgerne beskyttet af en række regler på dataområdet, som borgerne i USA ikke er. Helt overordnet handler det om, hvem der ejer data, og hvad man må bruge den til.

Firmaer skal kunne sagsøge staten


TTIP-aftalen åbner også for, at udenlandske virksomheder kan lægge sag an mod en stat, hvis de mener, at deres investeringer er truet af lovgivning. Eksempelvis fører energiselskabet Vattenfall erstatningssag mod den tyske stat, fordi de har lukket et atomkraftværk som følge af deres energipolitik.

I Australien og New Zealand fører tobaksproducenten Philip Morris sag mod staterne, fordi de mener, at en ny mærkning af cigaretpakkerne reducerer salget, og dermed deres indtjening.

Blog: Skal vi have amerikanske klorkyllinger?


Camilla Udsen, Fødevarepolitisk seniorrådgiver i Forbrugerrådet Tænks, blogger om konsekvenserne for forbrugerne, hvis aftalen bliver vedtaget

Læs bloggen om amerikanske klorkyllinger og GMO-mad uden mærkning
Læs mere i bladet Forbrugerrådet Tænk fra april 2015

Log ind, og læs mere om TTIP og forskellen på holdningen til skadelig kemi i kosmetik i bladet Forbrugerrådet Tænk fra april 2015 på side 28
 
Få mere viden om TTIP
BEUC, der er den europæiske paraplyorganisation for forbrugerorganisationer, har samlet en del information om TTIP på deres hjemmeside.

Læs mere om TTIP på BEUCs hjemmesideblo (siden er på engelsk)