Apr 8, 2016

Justitsministeriet: Nyt sessionslognings-forslag efter sommerferien - 8. April 2016

Justitsministeriet har holdt møder med telebranchen og gør klar til et nyt forslag om sessionslogning efter sommerferien


/jm Tirsdag, 5. april 2016 - 10:41
Der er et nyt lovforslag om sessionslogning på vej efter sommerferien. Det kan Berlingske Business fortælle på baggrund af et svar til Folketingets retsudvalg fra justitsminister Søren Pind (V):
»Justitsministeriet har i den seneste tid afholdt møder med en række store tele- og internetudbydere, hvor der er etableret en nyttig og konstruktiv dialog omkring udformningen af fremtidens logningsregler. Den dialog vil Justitsministeriet nu fortsætte med henblik på at finde en model, som i tilstrækkelig grad tilgodeser politiets og PETs behov, men som samtidig reducerer de økonomiske byrder for branchen til et acceptabelt niveau. Det betyder bl.a., at et lovforslag om revision af logningsreglerne først vil blive fremsat til næste folketingssamling. Lovforslaget vil blive udformet i lyset af drøftelserne med branchen,« skriver Søren Pind.
Midt i marts satte justitsministeren et lovforslag om sessionslogning i bero med henvisning til, at man havde lyttet til branchen, hvor blandt andet Teleindustrien har givet udtryk for, at det ville blive meget dyrt for teleselskaberne at indføre sessionslogning.

Præcist hvad lovforslaget indebar er uvist, da forslaget aldrig blev offentliggjort. I forbindelse med en præsentation fra justitsministeriet tidligere på året fremgik det, at tanken med sessionslogning var at lagre oplysninger om blandt andet hvilke ip-adresser, der kommunikerer med hinanden, i et halvt år.
Ifølge justitsministeren er det blandt andet Rigspolitiet, som har ytret ønske om sessionslogning. Det skulle blandt andet gøre det lettere at fange banditter, selvom de bruger internettet i stedet for en fastnettelefon til at kommunikere via. I hvor høj grad sessionslogning rent faktisk vil gøre det lettere at fange online-banditter, er der delte meninger om.
Kritikere har blandt andet anført, at mens de kriminelle forholdsvist let vil kunne undvige logningen, så vil helt almindelige danskere få deres daglige online-færden overvåget af myndighederne.

Teleindustrien: Ikke kun kroner og ører

Direktør i teleoperatørernes interesseorganisation Teleindustrien Jakob Willer påpeger i et nyhedsbrev, at det for branchen ikke kun er et spørgsmål om kroner og ører, når man har modsat sig den form for sessionslogning, som der tidligere har været lagt op til.
»Fra Teleindustriens side er det klart, at udsigten til en milliardregning har stået højt på listen over vores betænkeligheder ved at skulle genindføre sessionslogningen. Men det er ikke kun økonomien, der har stået højt på listen. Vores betænkeligheder handler i høj grad også om de juridiske problemstillinger og den overvågning, som kunderne udsættes for. Vi er stærkt betænkelige ved at udvide overvågningen - og det er vigtigt hele tiden at holde sig for øje, at der er tale om et indgreb i den personlige frihed. Med Justitsministeriets egne ord, så er det altså vigtigt, at overvågningen og logningen begrænses til det 'strengt nødvendige'. Hvad der er 'strengt nødvendigt', kan man så sikkert have forskellige opfattelser af,« skriver Jakob Willer i Teleindustriens nyhedsbrev.
Formand for PROSA Niels Bertelsen ser helst, der slet ikke kommer et nyt forslag. I Prosabladet er han ifølge Business citeret for at sige:
»Det ville glæde mig endnu mere, hvis forslaget slet ikke bliver fremsat, da det er en grov krænkelse af borgernes grundlæggende frihedsrettigheder. Uanset om det skulle være teknisk muligt og økonomisk forsvarligt at indføre den udvidede form for sessionslogning, er den ikke ønskelig, da midlet slet ikke står mål med de rettigheder, som bør gælde i et retssamfund som Danmark.«

kilde: https://www.version2.dk/artikel/justitsministeriet-nyt-sessionslognings-forslag-efter-sommerferien-692100