Feb 17, 2017

Amerikansk kaptajn gav afgørende efterretninger i Kundby-sag (".. Der her­skede ellers stor for­vir­ring, da det ame­ri­kan­ske for­svars­mi­ni­ste­rium i april sid­ste år offent­lig­gjorde, at Brad­ley Grimm som efter­ret­nings­a­na­ly­ti­ker ved Al Asad-luftbasen i Irak havde delt oplys­nin­ger med det dan­ske for­svar om en bom­be­trus­sel mod en skole, og at infor­ma­tio­nerne sand­syn­lig­vis havde red­det dan­ske liv For sam­ti­dig kunne man på for­sva­rets hjem­meside læse og se et bil­lede af Brad­ley Grimm, der i Køben­havn og i sel­skab med for­svars­chef Peter Bartram, modtog For­sva­rets Medalje for Sær­lig Fortjenst­fuld Ind­sats. Men her nævnte man intet om bom­be­trus­len eller om Kundby-sagen, som tre måne­der tid­li­gere, i januar 2016, var kom­met til offent­lig­he­dens kend­skab. ”De efter­ret­nin­ger han (Brad­ley Grimm, red.) har delt med dan­skerne, har haft stor betyd­ning for vores sol­da­ters sik­ker­hed,” lød det. Men for­sva­ret ønskede på ingen måde ikke at for­holde sig til den ame­ri­kan­ske udlæg­ning af sagen, eller bekræfte om der var tale om Kundby-sagen. Radio24syv kan dog nu for­tælle, at Brad­ley Grimms efter­ret­nings­ar­bejde klart og tyde­ligt bidrog til Kundby-sagen, fordi hans oplys­nin­ger kom på et tids­punkt, hvor Kundby-pigen for alvor begyndte at udvise tegn på radi­ka­li­se­ring. .")


Skrevet d. 16. februar 2017 af Thomas Foght

Bradley Grimms efterretningsarbejde bidrog klart og tydeligt til Kundby-sagen, fordi hans oplysninger kom på et tidspunkt, hvor Kundby-pigen for alvor begyndte at udvise tegn på radikalisering.


Den ame­ri­kan­ske kap­tajn og efter­ret­nings­a­na­ly­ti­ker, Brad­ley Grimm, har hjul­pet Dan­mark med helt cen­trale oplys­nin­ger i Kundby-sagen, hvor en 16-årig pige er til­talt for at for­be­rede ter­r­or­anslag mod to sko­ler.

Det erfa­rer Radio24syv fra kil­der tæt på det ellers hem­me­lig­holdte for­løb, og sam­ti­dig viser det sig, at Brad­ley Grimms efter­ret­nin­ger kom på et helt afgø­rende tids­punkt i Kundby-sagen.

Der her­skede ellers stor for­vir­ring, da det ame­ri­kan­ske for­svars­mi­ni­ste­rium i april sid­ste år offent­lig­gjorde, at Brad­ley Grimm som efter­ret­nings­a­na­ly­ti­ker ved Al Asad-luftbasen i Irak havde delt oplys­nin­ger med det dan­ske for­svar om en bom­be­trus­sel mod en skole, og at infor­ma­tio­nerne sand­syn­lig­vis havde red­det dan­ske liv

For sam­ti­dig kunne man på for­sva­rets hjem­meside læse og se et bil­lede af Brad­ley Grimm, der i Køben­havn og i sel­skab med for­svars­chef Peter Bartram, modtog For­sva­rets Medalje for Sær­lig Fortjenst­fuld Ind­sats. Men her nævnte man intet om bom­be­trus­len eller om Kundby-sagen, som tre måne­der tid­li­gere, i januar 2016, var kom­met til offent­lig­he­dens kend­skab.

”De efter­ret­nin­ger han (Brad­ley Grimm, red.) har delt med dan­skerne, har haft stor betyd­ning for vores sol­da­ters sik­ker­hed,” lød det.

Men for­sva­ret ønskede på ingen måde ikke at for­holde sig til den ame­ri­kan­ske udlæg­ning af sagen, eller bekræfte om der var tale om Kundby-sagen.

Radio24syv kan dog nu for­tælle, at Brad­ley Grimms efter­ret­nings­ar­bejde klart og tyde­ligt bidrog til Kundby-sagen, fordi hans oplys­nin­ger kom på et tids­punkt, hvor Kundby-pigen for alvor begyndte at udvise tegn på radi­ka­li­se­ring.

Sam­ti­dig for­tæl­ler kil­der, at det var dår­lig kom­mu­ni­ka­tion mel­lem det ame­ri­kan­ske og dan­ske for­svar, der i april 2016 resul­te­rede i de for­skel­lige udlæg­nin­ger af sagen.

Det var under den inter­na­tio­nale koa­li­tions kamp mod Isla­misk Stat, at dan­ske styr­ker på Al Asad-basen i Irak før­ste gang kom i kon­takt med ame­ri­kan­ske Brad­ley Grimm, som først og frem­mest delte mili­tære efter­ret­nin­ger med dan­skerne, men også andre oplys­nin­ger om dan­ske for­hold.



Ifølge Radio24syvs oplys­nin­ger hen­vendte ame­ri­ka­ne­ren sig i novem­ber 2015 til den dan­ske mis­sion med en helt kon­kret infor­ma­tion om Dan­mark.

I sit efter­ret­nings­ar­bejde var han stødt på Sydsko­len i Fåre­vejle, og selv om kon­tek­sten sta­dig var uklar på davæ­rende tids­punkt, var oplys­nin­gen så spe­ci­fik og opsigtsvæk­kende, at det dan­ske bidrag i Irak i novem­ber 2015 bad For­sva­rets Efter­ret­ning­s­tje­ne­ste under­søge sagen.

”Det var så mar­kant en oplys­ning, som han gav os, at den burde under­sø­ges nær­mere,” lyder det fra en ansat i for­sva­ret, der udta­ler sig ano­nymt til Radio24syv.

På samme tids­punkt i novem­ber 2015 vok­sede Kundby-pigens inter­esse for islam, som hun netop var kon­ver­te­ret til. I begyn­del­sen af novem­ber begyndte hun at besøge en moské i Hol­bæk, og på de soci­ale medier begyndte hun at følge ekstre­mi­sti­ske grup­per og udtrykke støtte til jihad – ”hel­lig krig”.

Få uger senere anholdt dansk politi den 16-årige pige, og hun er nu til­talt for at plan­lægge ter­r­or­anslag mod netop Sydsko­len i Fåre­vejle og den jødi­ske skole Caro­li­nesko­len i Køben­havn.

Der­med kan Brad­ley Grimms efter­ret­nin­ger være en af de aller­før­ste oplys­nin­ger, der sendte poli­tiet og PET på spo­ret af sagen, og det var én af hoved­år­sa­gerne til, at de dan­ske styr­ker i Irak sendte en indstil­ling hjem til Dan­mark og fore­slog, at ame­ri­ka­ne­ren blev til­delt For­sva­rets Medalje for Sær­lig Fortjenst­fuld Ind­sats.

”Brad­ley Grimm har for­ment­lig været med til at for­hin­dre et ter­r­or­anslag på dansk jord og redde men­ne­ske­liv,” for­tæl­ler for­svarskil­den til Radio24syv og til­fø­jer, at man også indstil­lede Grimm, fordi han havde leve­ret vig­tige efter­ret­nin­ger til dan­ske sol­da­ter om de trus­ler, der kom fra Isla­misk Stat mod luft­ba­sen.

Men da ame­ri­ka­ne­ren blev hædret af tid­li­gere for­svars­chef Peter Bartram hos For­svarskom­man­doen i april 2016 fik offent­lig­he­den kun den halve sand­hed om, at Grimms arbejde havde haft betyd­ning for dan­ske sol­da­ters sik­ker­hed.

Og man hem­me­lig­holdte, at efter­ret­nings­of­fi­ce­ren havde givet helt afgø­rende infor­ma­tio­ner om et poten­ti­elt ter­r­or­anslag på dansk grund.

For­svars­che­fen burde have holdt sig ordret til den indstil­ling, der kom fra Irak, for så havde man und­gået for­vir­rin­gen og de to for­skel­lige udlæg­nin­ger af sagen fra hen­holds­vis Dan­mark og USA, lyder kri­tik­ken.

”Man burde have sagt, at man har fulgt den indstil­ling, der kom fra mis­sio­nen i Irak, hvori man skrev, at han mulig­vis har red­det dan­ske liv ved at for­hin­dre et ter­r­or­anslag. Men det næg­tede for­svars­che­fen, og det er far­ce­ag­tigt og ærger­ligt, at sagen så endte som en poli­tisk kaste­bold,” siger den ano­nyme for­svars­me­d­ar­bej­der til Radio24syv.

Hele sagen er ifølge David Vestenskov, kon­su­lent ved For­svar­sa­ka­de­miet, der har bl.a. har for­sket i ter­r­or­be­kæm­pelse og efter­ret­nings­virk­som­hed, et eksem­pel på, hvor­dan delin­ger af efter­ret­nin­ger er et byt­te­mar­ked, hvor Dan­mark er meget afhæn­gig af at få infor­ma­tio­ner fra USA. Og i det sam­ar­bejde vil Dan­mark altid være meget for­sig­tige med ikke at for­tælle for meget.

”Man vil som et lille land altid være ekstra for­sig­tig med at offent­lig­gøre efter­ret­nin­ger, som er ind­hen­tet af større part­n­er­lande, da det poten­ti­elt kan skade den fremad­ret­tede deling,” siger han til Radio24syv.

Hver­ken Brad­ley Grimm eller for­sva­ret er vendt til­bage på Radio24syvs hen­ven­del­ser, og tid­li­gere for­svars­chef Peter Bartram har ikke ønsket at kom­men­tere sagen.


http://www.radio24syv.dk/udvalgte-nyhedshistorier/amerikansk-kaptajn-gav-afgoerende-efterretninger-i-kundby-sag/