Sidste år modtog BørneTelefonen 726 henvendelser fra børn og unge om vold i hjemmet |
Tusindvis af danske børn lever under voldelige forhold i hjemmet. Tal fra BørneTelefonen viser, at vold fra mors hånd gemmer sig bag hver tredje henvendelse, og at voldstendensen er stagneret.
Pisket med ledninger, brændt med cigaretter eller slået og sparket til blods.
Tusindvis af danske børn og unge bliver dagligt udsat for far eller mors voldelige overgreb i hjemmet.
Fakta om børnevold:
- Ca. 22.000 børn mellem 0 – 18 år lever i voldsramte familier (familier, hvor børn udsættes for vold eller overværer, at den ene forælder udøver vold mod den anden).
- 1.400 børn behandles hvert år for vold på landets skadestuer.
- Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) udgav i 2010 en rapport baseret på spørgeskemaer fra 1.042 elever i 8. klasse. Rapporten viste, at hver femte var blevet udsat for vold fra sin far eller mor inden for det seneste år.
- SFI's rapport påviser sammenhæng mellem forældrenes uddannelsesniveau og tilknytning til arbejdsmarkedet og den unges udsathed for vold. Hvis forældrene er i arbejde, udsættes den unge i mindre grad for vold.
- Også uddannelsesniveau spiller ind. Jo højere uddannelse forældrene har, jo mindre vold udsættes den unge for.
- Kilde: Børns Vilkår og SFI
De sidste tre år har BørneTelefonen hos Børns Vilkår modtaget 2.512 henvendelser fra voldsramte børn. Sidste år fik de 726 henvendelser, hvor af knap hver tredje voldshandling var begået af mor.
Trods lovændring tilbage i 1997, der ulovliggjorde det at slå sine børn, og storstilede antivold-kampagner som 'Vores ansvar – Nej til vold mod børn' fra 2011 er tendensen stagneret, viser BørneTelefonens tal.
Ifølge børne- og familiepsykolog John Halse sker der ikke en positiv udvikling på området, fordi far og mor er for stressede i hverdagen:
- Den væsentligste grund er, at familier er tidsmæssigt og arbejdsmæssigt pressede. Når man oplever, at det ikke virker at snakke med børnene eller har tid til at snakke med børnene, så er det, at man falder tilbage til det gamle magtmønster.
Praktiserende børnepsykolog Signe Colding er enig.
- Nogle lever efter en 100 procents-filosofi, hvor alt skal gøres til perfektion. Man skal være den bedste kone, den bedste mor, den bedste kollega. Pludselig er der ikke mere at give af, og så brænder man sammen, siger hun.
Ifølge seniorkonsulent hos Børns Vilkår, Bente Boserup, er der brug for flere tiltag, hvis problemerne skal udbedres:
- Flere børn skal være klar over, at de har ret til ikke at blive slået. Desuden kan lærere og pædagoger stadig blive bedre til at fange signalerne på vold. Børn er hunderædde for at sige noget, så det er de voksnes ansvar at stoppe det
Kilde: http://www.mx.dk/nyheder/danmark/story/10244914