(Se hvordan du sender en mail til politikerne nedenfor under teksten, som fylder godt en side)
Staten og magtfulde interesser i samfundet ønsker fri adgang til danskernes personlige helbredsdata! Sundhedsministeren har 1. aug. 2017 gjort det til lov, at staten må dele borgernes følsomme helbredsdata uden vores samtykke!
Staten vil nu kikke med i borgernes personlige lægejournaler hos den praktiserende læge! I ly af sommerferien har sundhedsministeren godkendt en bekendtgørelse, som er klargjort til at fratage alle danskere retten til at blive spurgt, om vi vil samtykke til, at alle vores helbredsdata deles med 100.000 sundhedspersoner, samt forskere, medicinalindustrien og andre private virksomheder, i et nyt superregister ved navn ”Nationalt Patientindex” (NPI). Vores helbredsdata kan endda sælges kommercielt til industrien af Sundhedsdatastyrelsen, som skal bestyre det nye register!
Registeret er blevet præsenteret for offentligheden som noget ganske ”uskyldigt,” der i starten kun skal indsamle helbredsdata for en afgrænset gruppe af patienter med særligt komplicerede forløb.
Det hedder sig, at registeret skal hjælpe disse svage patienter med at holde styr på deres aftaler, men…
Da sundhedsministeren ved hjælp af ”en gummiparagraf” (§193 b i Sundhedsloven) og den ny bekendtgørelse når som helst kan beslutte, at alle danskeres helbredsdata skal registreres i NPI, - og da ministeren helt frit kan udvide den kreds, der må kikke med i vores privatliv uden vores samtykke, - er meningen med registeret snarere, at staten vil have alle borgeres helbredsoplysninger samlet i NPI for at kunne bruge dem til forskellige formål uden borgernes samtykke!
Registeret er allerede forberedt til at indeholde registrering af alle borgernes helbredsoplysninger!Herunder medicinoplysninger, vaccinationsoplysninger, journaloplysninger, laboratoriesvar m.v. Samt navn, adresse, civilstand, cpr. nummer, tlf. nr., samt vores besøg hos speciallæger og hospitaler, og vores læges planer for os.
En borger skal kunne nægte samtykke til, at alle hans helbredsdata, eller blot nogle af hans særligt følsomme data, registreres i Nationalt Patientindex. Blænding af fortrolige data i NPI dur ikke! Da både lægeforeningen og de praktiserende læger er meget betænkelige over, at den nye bekendtgørelse ved lovfratager borgerne retten til samtykke til deling af deres private sundhedsoplysninger, har sundhedsminister Ellen Trane Nørby foreslået, at man evt. kan lave ”en blænding” af en borgers data i NPI.
Men erfaringen viser, at selv hvis en person ikke ønsker at dele sine fortrolige oplysninger med f.eks. medicinalindustrien, så bliver de alligevel videresendt! Derfor skal borgerne have fri samtykkeret vedrørende registrering af deres helbredsdata i det ny register.
Sundhedsoplysninger er en specielt sårbar del af borgernes privatliv, og de kan misbruges! Derfor skal vores fortrolige helbredsoplysninger ikke deles uden vores eget samtykke! Eksempler: En arbejdsgiver, der får adgang til data om en tidligere alvorlig sygdom du har haft, vil måske undlade at ansætte dig. Og etforsikringsselskab kan på samme grundlag nægte at give dig den forsikring du ønsker. - Oplysninger om psykisk sygdom eller kønssygdom kan ligeledes lukke mange døre for dig, hvis oplysningerne deles uden dit samtykke. - Og får en kvinde f. eks. en abort efter et sidespring uden at fortælle sin mand om det, vil hun næppe ønske, at oplysningen står frit tilgængelig i det ny register. – Desuden vil alle de sundhedspersoner, du harværet i berøring med og vil komme i berøring med i fremtiden, kunne se alt om dig i det ny register! Hvis du f.eks. har haft gonoré, vil du så bryde dig om, at f.eks. din tandlæge kan se det? Eller hvis du har aids må hvem som helst så vide det? Både sundhedsvæsenet, medicinalindustrien og andre kommercielle selskaber, som kan finde på at kontakte dig om det?
Andre europæiske lande har langt strengere regler for beskyttelse af borgernes ret til at bestemme over deres privatliv end Danmark har; og i Sverige kan borgerne selv styre, hvilke af deres helbredsoplysninger de ønsker at dele med forskere og andre. Danskerne har samme krav på ret til samtykke vedrørende deling af vores helbredsoplysninger.
______________________________
Sådan skriver du en mail til politikerne:
1. Skriv et par linjer, hvor du med dine egne ord protesterer mod, at den ny bekendtgørelse fratager borgerne retten til selvbestemmelse vedrørende deling af vores følsomme sundhedsdata.
(Brug ikke eksemplerne herunder. Hvis folk skriver det samme, tager politikerne det ikke alvorligt!)
Her er to eksempler: a) Kære politikere Jeg er rystet over, at I vil fratage danskerne retten til selvbestemmelse og samtykke, hvad angår deling af vores private og følsomme sundhedsdata! Borgernes ret til selvbestemmelse over deres privatliv skal respekteres! Venlig hilsen XXX
b) Kære politikere staten skal ikke tage ejerskab over borgernes følsomme helbredsoplysninger. Danskernes private helbredsoplysninger skal ikke udnyttes af staten til formål, som den enkelte borger ikke har givet sit samtykke til! Regeringen bedes respektere borgernes demokratiske rettigheder. Venlig hilsen XX
3. Send jeres protest-mails til politikere fra partier I stemmer på. I slutningen af denne mail finder I mail adresser på de forskellige partiers medlemmer af Sundheds- og Ældreudvalget. Kopier de adresser I ønsker og sæt dem ind i adressefeltet i mailen. Tryk på Send! J
NB. I må endelig ikke sende denne ”Udsendelses-mail” til politikerne. De skal ikke se vores arbejdsredskab! Men I må meget gerne sende mailen videre til venner, som kan være interesserede i sagen.
NB. (DF ved Liselott Blixt er det eneste parti, der stiller spørgsmål til deling af borgernes helbredsdata uden samtykke!)
NB. For det tilfælde at teksten "rykker rundt" er teksten også vedhæftet i word.
Her er links til et par artikler om sagen:
Sygdom er en privatsag – det skal ikke deles med alle mulige andre.
https://www.b.dk/nationalt/
Birthe
Kjærgaard bryder sig ikke om nyt nationalt patientindeks, som lægger op
til, at et stort antal medarbejdere vil kunne få adgang til oplysninger
om hendes ...
|
Tilladelsen er givet: Staten kan samle dine private patientdata uden at spørge
http://denoffentlige.dk/
Med
tilladelsen til et pilotprojekt og en tilsyneladende uskyldig
bekendtgørelse har sundhedsministeren åbnet for omfattende brug af
danskernes sundhedsdata. Demokratisk kontrol og respekten for følsomme
helbredsoplysninger er fortid.
|
Lars Mikkelsen
på vegne af FPR og oplysningsforbundet May Day
Her er de forskellige politikeres mailadresser:
SUNDHEDS- OG ÆLDREUDVALGET PR. 7.4 -2017
Dansk Folkeparti:
liselott.blixt@ft.dk
dfkarn@ft.dk
karina.adsbol@ft.dk
susanne.eilersen@ft.dk
jeppe.jakobsen@ft.dk
jan.messmann@ft.dk
Venstre:
jane.heitmann@ft.dk
hans.schmidt@ft.dk
jakob.engel-schmidt@ft.dk
thomas.danielsen@ft.dk
jacob.jensen@ft.dk
Liberal Alliance:
laura.lindahl@ft.dk
may-britt.kattrup@ft.dk
Kristeligt Folkeparti:
brigitte.jerkel@ft.dk
Socialdemokraterne:
astrid.krag@ft.dk
flemming.m.mortensen@ft.dk
christian.rabjerg.madsen@ft.dk
julie.skovsby@ft.dk
karin.gaardsted@ft.dk
lea.wermelin@ft.dk
yildiz.akdogan@ft.dk
Enhedslisten:
stine.brix@ft.dk
finn.s@ft.dk
Alternativet:
pernille.schnoor@ft.dk
torsten.gejl@ft.dk
Radikale Venstre:
lotte.rod@ft.dk
Socialistisk Folkeparti:
kirsten.normann.andersen@ft.
trine.torp@ft.dk