Feb 7, 2017

Danmarks absolut rigeste blev 129 milliarder rigere sidste år . . . 7. Februar 2017 (".. Den gyldne tiendedel står derved for 41 procent af den samlede stigning i danskernes nettoformue, som på et år er vokset med 315 milliarder kroner. Lars Benjaminsen, forsker ved Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, mener, at udviklingen skubber til uligheden i Danmark.. På trods af, at den gyldne tiendedel har formue svarende til de 70 procent fattigste, mener Liberal Alliances skatteordfører, Joachim B. Olsen, ikke at tallene i sig selv er problematiske. - Når vi opdeler befolkningen i tiendedele og sammenligner på tværs af år, så er det ikke de samme mennesker, vi kigger på. Det er en meget vigtig nuance, at mennesker flytter sig mellem grupperne. Det er ikke statisk, siger han.. Den opfattelse deles ikke af 3F’s formand, Per Christensen. - Når de rige får mere til sig selv, skaber vi en ødelæggende ulighed i vores samfundet. Han henviser til, at 65.000 børn lever 'i decideret fattigdom'. - Alligevel arbejder regeringen på at gøre Porschen billigere, lette topskatten og hæve støtten til privatskoler, siger Per Christensen..")


Knap halvdelen af den samlede formuestigning sidste år er tilfaldet den rigeste tiendedel af danskerne.


Til dem, der har, skal mere gives, står der i Biblen. Helt præcist 129 milliarder danske kroner.

Så meget steg formuen nemlig for den rigeste tiendedel af danskerne fra 2014 til 2015, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Den gyldne tiendedel står derved for 41 procent af den samlede stigning i danskernes nettoformue, som på et år er vokset med 315 milliarder kroner.

Lars Benjaminsen, forsker ved Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, mener, at udviklingen skubber til uligheden i Danmark.

- Den ressourcestærke del af befolkningen, får klart størst andel i velstandsstigningen. Samtidig er nogle grupper koblet helt af, siger han.

Lars Benjaminsen henviser til, at den fattigste tiendedel i samme periode har fået formuen beskåret med 3 milliarder kroner. 

Mursten og aktier


Udviklingen skyldes ifølge tallene fra Danmarks Statistik først og fremmest højere huspriser og et voldsomt stigende aktiemarked.

- Og det får hele samfundet ikke ligeså meget ud af, som hvis pengene kom fra mere arbejde, siger Lars Benjaminsen.

Hos Socialdemokraterne er der bekymring over udviklingen i danskernes formuer.

- Vi er optagede af, at Danmark er et samfund, hvor der er en relativt stor grad af lighed mellem befolkningsgrupper. Og der giver de her tal for formuefordelingen et meget tydeligt billede af en voksende skævhed, siger Jesper Petersen, skatteordfører for Socialdemokraterne. 

LA: Ikke nødvendigvis et problem


På trods af, at den gyldne tiendedel har formue svarende til de 70 procent fattigste, mener Liberal Alliances skatteordfører, Joachim B. Olsen, ikke at tallene i sig selv er problematiske.

- Når vi opdeler befolkningen i tiendedele og sammenligner på tværs af år, så er det ikke de samme mennesker, vi kigger på. Det er en meget vigtig nuance, at mennesker flytter sig mellem grupperne. Det er ikke statisk, siger han.

Lidt firkantet kan en studerende altså godt tilhøre de fattigste tiendedele det ene år, men efter endt studie score et job, som giver råd til både aktier og egen bolig.

- Rigtig mange prøver både at tilhøre de 10-20 procent fattigste og rigeste i løbet af livet, siger Joachim B. Olsen.

Han ser i stedet tallene som et udtryk for, Danmark er ude af krisen.

- Når stigningen skyldes vækst i aktiemarkedet, så er det ikke nødvendigvis et problem, at formuen vokser forskelligt. Pengene bliver i stort omfang puttet ind i maskiner, som både faglærte og ufaglærte har glæde af. På den måde kommer stigningen alle til gode, siger han. 

Mere ulighed


Den opfattelse deles ikke af 3F’s formand, Per Christensen.

- Når de rige får mere til sig selv, skaber vi en ødelæggende ulighed i vores samfundet.

Han henviser til, at 65.000 børn lever 'i decideret fattigdom'.

- Alligevel arbejder regeringen på at gøre Porschen billigere, lette topskatten og hæve støtten til privatskoler, siger Per Christensen.