May 15, 2016

Er de tunge topchefer alle pengene værd? (Business.dk: Det vækker forargelse at VW-chefer får løn på en halv milliard kroner trods rekordstore tab. I BP protesterer aktionærerne over topchefen Bob Dudleys lønstigning. Herhjemme har årslønninger, fratrædelsesordninger og bonusser på to- og trecifrede millionbeløb sat gang i debatten om, hvad der er ret og rimeligt)


Lørdag d. 14. maj 2016, kl. 20.30- business.dk

Der er dem, der ynder at sige, at vi hellere taler om vores sexliv end om vores løn.

Der er dog en undtagelse: Topchefers løn, bonusser og aktieoptioner er kommet på dagsordenen både i den offentlige debat, i bestyrelser og i aktionærkredse nationalt som globalt. Der er sågar topchefer i England, der selv siger, at deres aflønning er for stor.

Herhjemme har der også været årslønninger, fratrædelsesordninger og bonusser på tocifrede og trecifrede millionbeløb, der har båret brændsel til debatten om, hvad der er ret og rimeligt.

»Det er fuldkommen forrykt. Lønmodtagerne har i 10-15 år ikke fået noget af betydning, men på chefgangene får de lønløft efter lønløft,« sagde en harmfuld fagforeningsboss, da det i marts viste sig, at den forhenværende Novo-kronprins og nuværende topchef i Lundbeck fik et gyldent håndtryk på knap 73 millioner kroner, hvilket i øvrigt skulle være danmarkshistoriens hidtidige største gylden håndtryk.

Frisk i erindringen stod topchef Eivind Koldings gyldne håndtryk en måned tidligere: To fyringer på to et halvt år – først i Danske Bank, siden i Novo A/S – som havde udløst fratrædelsesgodtgørelsen på 43 mio. kr.

Det fik en klummeskribent til at skrive i JydskeVestkysten, at Grundtvigs tanke om et land, »hvor få har for meget og færre for lidt«, var meget fjern.

De anslag er nærmest krusninger i forhold til, hvad der sker internationalt. I England har aktionærer netop gjort oprør mod BPs planer om, at selskabets administrerende direktør, Bob Dudley, får en lønstigning på 20 procent, så hans løn stiger til godt 130 millioner kroner. Ikke mindst i et år, hvor selskabets resultater er gået fra et overskud på 52,5 milliarder kroner til et tab på 33,7 milliarder kroner, samtidig med at man har fastfrosset medarbejdernes lønninger......

I Tyskland vækker det forargelse, at den skandaleramte bilproducent Volkswagen vil udbetale over 468 millioner kroner i løn til tolv nuværende og tidligere direktører trods et voldsomt stort underskud. Hedgefonden TCI, der netop har købt aktier for 1,2 milliarder euro i selskabet, har i et brev til ledelsen krævet, at selskabets vederlagssystem fuldstændig ændres.
Sådan skrues topdirektørens løn sammen

Fast løn: Den bliver fastsat i forhold til markedsværdien. Der findes statistikker, der viser, hvordan lønforholdene er i forskellige lande i forhold til virksomhedens størrelse og sværhedsgraden i jobbet.

Bonus: Den afspejler den præstationsaftale, som direktøren skal nå i forhold til et salg, indtjening, investeringer og likviditet. Eksempelvis om der skal være købt en ny fabrik i et forretningsområde inden for en bestemt tidshorisont, eller om et datterselskab har fået en ny direktør. Når direktøren målene, så kommer bonussen til udbetaling eller bliver reduceret i forhold til, hvilke mål der er nået.

En aktiedel: Kan enten være aktieoptioner, warrants eller aktiekøb. Der findes forskellige kombinationer af aktieoptioner og aktiekøb, hvor aktionærerne lægger vægt på, at der er et købselement, hvor direktøren engagerer sig økonomisk.
Sir Martin Sorrell, chef for WPP, tjente i 2015 405 millioner kroner

Læs videre : http://www.business.dk/ledelse/er-de-tunge-topchefer-alle-pengene-vaerd