Nov 12, 2015

Roskilde Bank: Byggelån gik til biler og elskerinder: Landsret frigiver dokumenter om retssag, hvor Finansiel Stabilitet kræver en milliard kroner i erstatning 12. Nov 2015

Tidligere bankdirektør Niels Valentin Hansen som flere andre fra Roskilde Banks tidligere ledelse overført formuen til sin ægtefælle. Dermed bliver pengene ikke del af en eventuel erstatning på en milliard kroner.


Blogger: Roskilde Bank-boss: Jeg har ikke gjort noget forkert .... Valentin laver ny konefinte..tidligere direktør i Roskilde Bank, Niels Valentin Hansen har købt et nyt rækkehus i Vimmelev uden for Roskilde, mens skødet, står i hans kones navn, som eneejer af det 121 kvm store rækkehus....Tidligere næstformand har også overdraget sin formue til sin kone..Interne papirer giver indtryk af et morads og mangelfuld kontrol - "byggelån benyttes til betaling af terminer, ejendomsskatter, revisorregninger, restskatter, biler, hundens, konens og elskerindens underhold og en lang række andre forhold, som er byggeriet aldeles uvedkommende"... Rygterne går også på den tidligere direktør i Roskilde Bank, Niels Valentin Hansens kone (Hanne) har været indlagt på psykiatrisk afdeling grundet stress, mens Niels Valentin Hansen ikke kan går uden tilråbt og det der er værre i Roskilde bymidte..Der er en del mennesker som også har mistet hele deres formue .... yderligere får fire bestyrelsesmedlemmer i Roskilde Bank, fri proces. Så uanset hvad det ender med i denne civilretssag, er der ingen som kan sættes i fængsel, straffes eller kommer af med nogen penge....Er det fair?

Læs alt om Roskilde bank her


Ritzau

Kriminal:1.000.000.000,00 kroner - plus renter, altså en rund milliard.

Sådan lyder kravet i en opsigtsvækkende retssag om Roskilde Bank, som gik ned med et samlet tab, der var ti gange så stort.

Den tidligere direktør Niels Valentin Hansen, en underdirektør, fem bestyrelsesmedlemmer samt revisionsselskabet Ernst & Young og to revisorer skal i fællesskab betale det enorme beløb, påstår Finansiel Stabilitet.



Retssagen begynder i næste uge, men torsdag har Østre Landsret frigivet en række dokumenter.

De fortæller, hvad advokater og dommere skal beskæftige sig med de kommende par år. Bilag med godt 30.000 sider indgår i sagen.

Banken kastede sig i 2005 ud i en hidsig vækst og kaprede ejendomsudviklere som blandt andre Jørgen Olsen, Steen Gude og Kenneth Schwartz Thomsen som kunder, men det endte med et brag i 2008.


Interne papirer giver indtryk af et morads og mangelfuld kontrol. For eksempel fremhæver Finansiel Stabilitet en opsang fra kreditafdelingens chef i august 2007:

"Vi oplever, at byggelån benyttes til betaling af terminer, ejendomsskatter, revisorregninger, restskatter, biler, hundens, konens og elskerindens underhold og en lang række andre forhold, som er byggeriet aldeles uvedkommende."


Chefen beder om en "kraftig opstramning" og en "øjeblikkelig stopper for den form for trafik."

Men på det tidspunkt var banken allerede på vej ud over kanten. Der var nærmest kaotiske tilstande i den interne revision, hævder Finansiel Stabilitet.

Det statslige skraldespandsselskab hæfter sig også ved bestyrelsens rolle. Protokollen blev konsekvent ført med håndskrift. Referaterne er "usædvanligt ordknappe" - og de blev ikke sendt ud til medlemmerne.

Retssagen kommer i høj grad til at dreje sig om, hvorvidt finanskrisen var årsag til sammenbruddet og de store tab, viser de frigivne dokumenter.

Men de ti mest tabsgivende engagementer er "helt eller delvist uden sammenhæng med finanskrisen," hævder Finansiel Stabilitet.

Påstanden er, at direktør Niels Valentin Hansen og de øvrige har opført sig uforsvarligt.

Dog hævder man ikke, at direktøren og de øvrige er erstatningsansvarlige for bankens sammenbrud som sådan.

Derimod påstås det, at milliarden skal betales dels på grund af en generel aggressiv kampagne for vækst uden hensyn til risici. Og dels på grund af beslutninger om kredit til storspekulanter som Kenneth Schwartz Thomsen.

Samtlige sagsøgte forlanger frifindelse. Retssagen begynder på mandag og ventes at stå på frem til august 2017.

Tidligere i efteråret blev der afsagt dom i den første af syv retssager om tab i bankverdenen.

Topfolkene i Capinordic Bank blev dømt til at betale 90,5 millioner kroner - hvilket var langt fra kravet om 400 millioner.

http://www.tv2oj.dk/artikel/280669:Kriminal--Roskilde-Bank--Byggelaan-gik-til-biler-og-elskerinder