Oct 12, 2015

Etisk nævn ser på HPV-kampagne betalt af industrien - 12. Oktober 2015


I en HPV-kampagne betalt af industrien opfordres blandt andet immunsvækkede og kræft-syge til at få en HPV-vaccination, selv om det er stik imod producentens og de lægefaglige anbefalinger.





Immunsvækkede, hiv-smittede, personer, som skal have en organtransplantation, og kræftsyge i kemobehandling bør overveje en HPV-vaccine. Læge: Selvfølgelig er der en effekt

Sådan lyder budskabet i pjecen ‘Også for voksne kvinder’, som ligger hos praktiserende læger og gynækologer.Trykningen af pjecen er betalt af Sanofi Pasteur MSD, som står bag HPV-vaccinen Gar-dasil, og er skrevet af professor i gynækologi Jan Blaakær fra Aarhus Universitetshospital, som i en årrække har modtaget honorarer fra begge de to vaccineproducenter, Sanofi og GSK.

- Det er en klar sammenblanding af interesser, når man i kampagner og brochurer helt eller delvist skjuler, at det er industrien, som har sponsoreret dem, og det bør myndighederne kigge på, for medicinalselskaber må ifølge loven slet ikke reklamere for deres produkter over for borgerne, siger Morten Freil, der er direktør for Danske Patienter.

Han kender ikke kampagnen, men er principiel modstander af industristøttede kampagner til patienter.

Efter at metroxpress har gjort Etisk Nævn for Lægemiddelindustrien bekendt med pjecen, rejser nævnet nu sag mod Sanofi Pasteur MSD og Jan Blaakær.

- Det er i strid med reklamebekendtgørelsen, hvis medicinalindustrien reklamerer for receptpligtige lægemidler over for patienter, så brochuren rejser umiddelbart en række spørgsmål, og blandt andet vil vi nu undersøge, hvordan forholdet er mellem Sanofi og lægen, som har skrevet teksten, siger sekretariatschef Rikke Bækgaard Thomassen.

I pjecen anbefaler Jan Blaakær vaccination til kvinder med ‘en klinisk forsvundet, men nu skjult latent infektion i slimhinden’. Dette afviser Sundhedsstyrelsen dog:

- Vaccinen virker ikke, hvis man på vaccinationstidspunktet er smittet med de typer af HPV, som vaccinen beskytter imod, fastslår Bolette Søborg fra Sundhedsstyrelsen.

I pjecen anbefales vaccinen også til kvinder, som er i immunundertrykkende behandling. Men dette er i modstrid med ikke kun Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologis egne retningslinjer fra 2010, men også med producenten GSK, som i sit produktinformation direkte advarer herimod:

- Som for andre vacciner kan det forventes, at patienter, der er i immunsuppressiv behandling, ikke opnår tilstrækkeligt respons.

Læs hele artiklen:  http://www.mx.dk/nyheder/danmark/story/10764096