Jul 10, 2015

Lækkede dokumenter afslører: Dansk politi køber overvågningssystem fra kontroversielt firma - 10. Juli 2015

Lækkede dokumenter afslører, at dansk politi indgår i millionhandel med kontroversielt italiensk overvågningsfirma via en leverandør. Firmaet har også solgt overvågningssystemer til mange diktaturstater, og derfor er det moralsk forkasteligt at købe af dem, mener organisationer


Mens det italienske firma Hacking Team er centrum for en verdensomspændende skandale på grund af salg af overvågningsudstyr til totalitære stater, viser det sig nu, at dansk politi indgår i en millionhandel med firmaet via en leverandør. Det afslører lækkede dokumenter og e-mails, der er blandt tusindvis af filer fra Hacking Team, som søndag blev lækket til offentligheden.

Millionhandlen er beskrevet i et underskrevet købsforslag mellem Hacking Team og den amerikansk-israelske leverandør NICE Systems. Heri står gentagne gange, at »slutbrugeren« af systemet er »Danish National Police«.

Aftalen mellem Hacking Team og leverandøren er på mindst 570.000 euro, hvilket svarer til omkring 4,2 millioner danske kroner. Politidirektør Svend Larsen bekræfter, at Rigspolitiet har købt systemet via leverandøren NICE Systems, men siger, at det endnu ikke er leveret. Han vil ikke oplyse, hvor mange penge Rigspolitiet selv har givet for det.

Profit over etik

Systemet, som er bestilt til Danmark, hedder Remote Control System, og er stærkt omdiskuteret.

»Det er en meget effektiv måde at spionere mod hvem som helst, når som helst og hvor som helst. Og så er det en nem ’peg og klik’-løsning, som diktatorer kan få for småpenge,« vurderer Claudio Guarnieri, der er it-sikkerhedsforsker og tilknyttet Centre for Human & Internet Rights i Tyskland.

Hacking Team har blandt andet solgt dets produkter til lande som Sudan, Bahrain, Kasakhstan og en lang række andre totalitære regimer. Analyser, der blev foretaget før lækagen, har desuden vist, at systemet er blevet brugt mod aktivister og uafhængige journalister.

På den baggrund kritiserer Privacy International, som er en organisation, der kæmper for retten til privatliv, Danmark og andre europæiske landes køb af produkter fra Hacking Team.

»Hacking Team har vist, at de er ude af stand til at regulere sig selv, og at de sætter profit over etik. Der bør helt klart sættes spørgsmålstegn ved de europæiske myndigheder, som laver forretning med selskaber, der også sælger til undertrykkende regimer, som rutinemæssigt går efter aktivister, civilsamfundet og journalister,« skriver Edin Omanovic fra Privacy International i en kommentar til Information.

»Enten har myndighederne i Europa ikke udvist rettidig omhu, eller også valgte de at købe Hacking Teams teknologi på trods af disse problemer,« fortsætter han.

Jesper Lund, der er formand i IT-Politisk Forening i Danmark, kritiserer ligeledes dansk politi:

»Hvis man endelig skal købe sådan et system, så må man sikre sig, at firmaet bag holder deres sti ren og kun sælger til ansvarlige regeringer,« siger han.

Den kritik vil politidirektør Svend Larsen ikke kommentere.

Læs videre her: http://www.information.dk/539074