Jun 22, 2015

Kig på dit barn: Er det stresset? Lær dit barn at mestre livet med alle de potentielle stress-belastninger, som det rummer 22. Juni 2015

Jo tidligere, du bliver opmærksom på, at dit barn har problemer, jo bedre kan du hjælpe, siger familierådgiver Lene Bjerring Bagger
Livet rummer en lang perlerække af op- og nedture. Også børnelivet. Børn vil komme ud for belastende begivenheder i løbet af hele livet. Det kan ikke undgås, og det skal ikke undgås.

- Men jo bedre vi voksne er rustet til at hjælpe dem med at mestre det, jo bedre er de rustet til at klare livet, siger Lene Bjerring Bagger, der er en af forfatterne bag en ny bog om børn og stress, ”Trivsel i det moderne børneliv”.

Lene Bjerring Bagger er pædagog og familierådgiver i firmaet Babuska, der rådgiver familier om stress og mistrivsel.

Bogen sætter fokus på det gode børneliv, på børnenes trivsel og robusthed.

- Formålet er i højere grad at forebygge end behandle stress. Vi håber simpelthen, at vi kan være med til at reducere antallet af børn, der kommer i en stress-tilstand.

Hvis du griber ind i tide, kan du hjælpe meget


Det er utrolig vigtigt at gribe ind så tidligt som muligt i forløbet, når et barn ikke trives, pointerer Lene Bjerring Bagger:

- Hvis man tidligt i forløbet får øje på problemerne og sat ind over for dem, så er der langt bedre chancer for at hjælpe barnet, inden det havner i en egentlig stress-belastet tilstand, og det er vigtigt.

- For hvis et barn er stress-belastet over længere tid, så sættes en hel masse anden udvikling på standby, og det kan give nogle helt andre problemer på længere sigt.

Et barn, der er stress-belastet, har bl.a. sværere ved indlæring, sværere ved at begå sig socialt og sværere ved at håndtere konflikter.

Opgaven ligger både hos forældre og pædagoger eller lærere


Voksne, der bliver ramt af stress-belastning, har en helt anden forståelse for, at de er under pres og trænger til en pause, og så kan de reagere med at tage en pause eller et pusterum eller bede om hjælp. Men det kan børn ikke.

- Derfor er det vigtigt, at de voksne omkring barnet bliver opmærksomme på de tidlige signaler og tegn, der kan være på, at barnet ikke trives og hjælper hinanden med at finde ud af, hvad årsagen er, og hvad der kan gøres for at løse problemet.

Og det er både forældre og fagpersoner, der skal gribe ind i samarbejde, understreger Lene Bjerring Bagger:

- Børn tilbringer jo mange timer om dagen væk fra hjemmet, og symptomerne kan nogle gange være til stede det ene sted og ikke det andet sted.

- Derfor er det vigtigt med et stærkt samarbejde mellem forældre og fagpersoner.

http://www.dr.dk/levnu/boern/kig-paa-dit-barn-er-det-stresset