Feb 5, 2015

E-boks nødvendigt onde med tvang, Digital Post sendes ud med forkert afsender, private breve lander i forkert postkasse, brugervenlighed lig nul

Udgivet den 5. Februar 2015 af Verdensalt.dk

E-Boks a/s, blev stiftet af Post Danmark, PBS og KMD i sin tid, er et selvstændigt aktieselskab, der nu ejes af Nets og blevet en bragende succes, med kæmpe rekordoverskud. Dog har flere debattører på debatforummet på computerworld.dk kritiserede i stærke vendinger it-virksomheden e-Boks. Tjenesten, som cirka fire millioner danskere anvender, sætter blandt andre, Johannes Sebastian spørgsmålstegn ved, om det overhovedet er overraskende, at e-Boks, blev en succes. "Også når man bliver foræret de-facto- og monopol-status? Gad vide hvor meget tabt innovation, arbejdspladser og ikke mindst konkurrence, e-Boks har resulteret i...," lyder den hårde kritik.

Samtidig får brugervenligheden hos e-Boks-løsningen et skud i mellemgulvet. "Til gengæld er min brugeroplevelse ikke god, jeg er tvunget til det tunge NemID og java-ventetids-login, jeg kan ikke videresende til egen e-mail, der er ingen integration til OneDrive, Google Drive etc.," hedder det fra debattøren. En anden debattør, R Jensen, konstaterer, at det jo ret beset bare er som en mail "og bliver ikke brugt til noget særlig, det eneste jeg modtager derigennem er pensionsblade, som jeg ikke ønsker, samt indkaldelse til syn på bil." Også Anders Lorentsen angriber brugervenligheden. "Når man nu har kæmpet sig ind i systemet med NemID og endelig ankommer til sin indbakke, kunne de så ikke opfinde det der smarte koncept med at kunne emaile dokumenter ud af e-Boks (indsæt selv ironi)," lyder det fra ham.

Digital post er ikke så sikkert, som du går rundt og tror. Private breve fra det offentlige kan nemt komme i en fremmed persons eBoks. Sidste år skete det for mindst 2.800 borgere, viser en aktindsigt fra Datatilsynet. Men tallet kan være langt højere, fordi det er langt fra alle som anmelder de har fået en anden borgers digitale post. De fejl som datatilsynet kender til, er alle sket pga. menneskelige fejl, der er ikke nogen i kommunerne som sikre, at den person som står på brevet, faktisk er den person som brevet bliver sendt til.( 5. Feb 2015 24syv Morgen )

Syntes Du, det er acceptabel, at kommunen ikke har tilsyn eller tror de benytter et fejlsikkert system, når De sender digital besked ud til borgere, hvori dit CPR nr., adresse, samt personfølsomme oplysninger, kan dukke op hos en fremmed borger? Hvis det er let i dag, at overtage en anden persons liv, alene med CPR nummeret, så gør kommunerne det ihvertfald ikke mere sikkert at være borger i Danmark. Personligt, modtager jeg min lønseddel over eBoks, hvilken rettigheder har jeg som borger, hvis den kommer i de forkerte hænder, uanset om den kommer fra den offentlige myndighed eller private virksomhed?

Den nye digitaliseringslov afpresser borgere til "frivilligt" samtykke tilbage i 2014, men jeg kan ikke finde noget fra Datatilsynet, som sikre borgernes rettigheder, hvis tingene går galt via eBoks. Hvis du er borger i Danmark, er du tvunget til at være kunde hos e-Boks og DanID og acceptere deres betingelser. Den konsekvens af en ny digitaliseringslov bryder IT-Politisk Forening sig bestemt ikke om

Ikke nok med det, frem til oktober 2014, har ombudsmanden undersøgt, om Digital Post er i strid med loven - for anden gang på fire måneder. Digital Post får nu kritik af ombudsmanden, for ikke at leve op til kraven i forvaltningsloven. Det skriver Information. Det er uklart, hvem der er afsender på Digitale Post. Fejlen bringer systemet på kant med forvaltningsloven, men Digitaliseringsstyrelsen vil først ændre fejlen i 2016. En digital besked fra det offentlig kan havne i E-boksen med forkert afsender. Trods kritikken er Digitaliseringsstyrelsen ikke klar på at rette fejlen foreløbigt.

Digital Post kan kun myndigheder med CVR-nummer stå som afsender. Det vil sige for eksempel kommuner, regioner og Rigspolitiet. Derfor er afsenderen forkert, hvis man kommunikerer med en undermyndighed. En digital besked fra Glostrup Sygehus, vil således fremstå med afsenderen Region Hovedstaden, mens en mail fra Københavns Politi vil komme frem med Rigspolitiet som afsender.