Nov 17, 2014

Omlægningen fra Kapitalpension til alderspension, en gevinst for alle, men også pensionskunderne?



Jeg har med mit indlæg, taget dele af nyheds-stoffet og artikler fra b.la. dagspressen, for at stille spørgsmål om, hvorvidt omlægningen fra Kapitalpension til alderspension, har været omkostningfrit og i pensionskundernes interesse, eller statens gribbe og banker/pensionskasserne har scoret kassen igen.... Som en overgangsordning får pensionskunderne muligheden for skære 2,7 % af afgiften, når de omlægger deres kapitalpension til en alderspension. 


Update: endelig kom den udmeldingen omkring gevinsten som bankerne og pensionsselskaberne får ved omlægningen - her

18 Nov 2014 Dine pensionspenge bliver investeret i sort energiDanskernes pensionspenge sendes direkte i lommerne på olie, kul og gas-industrien frem for grønne virksomheder, konkluderer en rapport fra WWF.



Ifølge EB.dk, ved nytårsaften 2014, lukker gaveboden, som i to år har skaffet statskassen en gevinst på knap 60 milliarder kroner. Gaveboden åbnede, da S-R-SF-regeringen i 2012 finansierede sin skattereform ved at fremrykke skatten på kapitalpensioner.

Uden gevinsten vokser det offentlige underskud fra 22 milliarder kroner i år til 60 milliarder kroner næste år. Så stiger statens minus fra 1,2 procent til 3 procent af bruttonationalproduktet, BNP.

Det skyldes ifølge Finansministeriet 'bortfaldet af midlertidige indtægter fra omlægningen af kapitalpensioner'. Det er henholdsvis 29 og 30 milliarder kroner i 2013 og 2014.

Hertil kommer et minus på fem og tre milliarder kroner, fordi flere har fået udbetalt deres kapitalpension i de to år, viser Økonomisk Redegørelse.

Kapitalpensioner beskattes normalt med 40 procent, før de udbetales. I 2013 sænkede regeringen skatten til 37,3 procent, hvis ejerne betalte skatten forlods. Rabatten er siden forlænget til 2014.

Kapitalpension afløses af aldersopsparing, som beskattes ved indbetalingen.

- Det er vigtigt, at vi diskuterer det. Vi har en enorm pensionsformue i Danmark på over 3000 milliarder kroner og årlige indbetalinger over 100 milliarder kroner.

Finansminister Bjarne Corydon (S) er ikke bekymret over, at staten forgælder sig 38 milliarder kroner ekstra i 2015. Personligt mener jeg han er en "smart" Finansminister som tjener penge til staten, de aktører som han betjener sig af og med, ta' f.eks. salget af Dong til Goldman Sachs, NETS, hvor Staten, Chefgangen hos Dong, aktionærer og Goldman Sachs tjente Guld, men hvem blev sorteper??. Glemmer han sine etiske regelsæt, vælgere og almene skatteydere i Danmark? Skal det være et rigtigt kapitalistisk pengeland, så lad det være, typer det på......

Holdninger til Salget af Dong til Goldman Sachs :

Finansminister Bjarne Corydon (S) kommer til at fortryde udsalget af DONG Energy til Goldman Sachs. Ikke fordi folkeopinionen nu har rejst sig massivt mod regeringen – med 130.000 underskrifter på få dage – nej, snarere fordi Socialdemokraterne lider af et syndssyndrom, hvor toppolitikerne ender med at fortryde deres flirt med finanskapitalen. Socialdemokraterne optræder nemlig aldrig på samme måde før, under og efter en periode med regeringsmagt. Uanset hvor klippefast han kan virke i øjeblikket, vil selv Bjarne Corydon blive indhentet af bondeanger. Før eller siden.

Socialdemokraternes holdningsskift følger nemlig et fast mønster: Inden de træder ind i regeringskontorerne, er de højlydt skeptiske over for ethvert udsalg af offentlige aktiver. Her høres kampsange om den lille mands kamp mod finansfyrsterne. Men i samme øjeblik socialdemokraterne sætter sig ind bag skrivebordene i magtens korridorer, forstummer kritikken straks, og udsalget begynder. Først flere år senere kommer undskyldningerne.......

Men nu afviger vi lidt fra emnet ....


Det er dog en streg i regningen, når mange banker og pensionsselskaber indfører gebyrer i omegnen af 900-1500 kr. for denne omlægning. Seneste tal som jeg netop overhørte i dagens P4 radioavis 17. Nov 2014, er at bankerne tjente 800 millioner på denne omlægning, alene på gebyr, noget der er lidt tankevækkende.

Hæver du din kapitalpension på almindelig vis, har de samme pensionsselskaber og banker nemlig ingen gebyrer for dette. Det er altså udelukkende et ekstra gebyr, der lægges på. Der er altså tale om en ren pengemaskine.



Selvom dette gebyr for manges vedkommende kun vil være en lille del af depotet, så skal du ikke finde dig i det.

Opkræver din bank eller dit pensionsselskab et gebyr for omlægning (og måske også for flytning), kan du forhandle eller alternativt flytte depotet et andet sted hen.

Hvis du vil skrive til din bank eller pensionsselskab og forhøre dig om gebyrerne, så kan du benytte dig af det standardbrev, som Finanshuset i Fredensborg har udfærdiget.

Frist for at omlægge kapitalpension til aldersopsparing


Pension og forsikring: Alle gebyrer skal frem i lyset
Det skal være let af finde gebyroversigter på finansielle selskabers hjemmesider.

Pengeinstitutter skal allerede gøre det: Oplyse om alle deres gebyrer på hjemmesiden, så du som kunde ved, hvad du kan forvente.

Og eventuelt vælge et andet sted at være kunde, hvilket giver bedre konkurrence.

Flere skal fortælle mere. Nu vil regeringen stille samme krav om samlet og tydelig gebyrinformation til forsikringsselskaber, pensionsselskaber og realkreditinstitutter.

Det fremgår af udspillet til bedre forhold for forbrugerne, der netop er fremlagt

Gebyr for at få penge. Det betyder, at du fremover vil kunne se på nettet, hvor meget det koster, hvis du vil flytte din pension - eller om der er et gebyr på den månedlige udbetaling af pensionen.

Du vil også få et samlet overblik over, hvad det koster at lægge lån om eller gebyret for at betale for sent til realkreditinstituttet.......



Tusinder af danskere snyder sig selv for skattegevinst. For langt de fleste er der en sikker gevinst ved at konvertere kapitalpensionen til en aldersopsparing. Men meget få har gjort det, og nu rinder tiden ud. Det får pensionsrådgivere til at kritisere pensionsbranchen for at være for passiv.

Der oftest kun et spørgsmål om at klikke på »ja tak« på en hjemmeside. Men mange tusinde danskere snyder sig selv for en pæn kontant gevinst i form af en skatterabat ved at lade være. For flere end ni ud af ti danskere er det ellers en god idé at skifte deres kapitalpension ud med den nye aldersopsparing, men kun lidt over ti procent har gjort brug af muligheden, viser en rundspørge, som Berlingske Business har foretaget.

Pensionsselskaberne gør ganske enkelt for lidt for at få danskerne til at gå over til den ny pension, lyder kritikken fra pensionsmæglere og en uafhængig privatøkonomisk ekspert.

Rundspørgen til de kommercielle pensionsselskaber viser, at det kun er omkring 12 procent af kunderne, som foreløbig har skiftet deres kapitalpension ud med aldersopsparingen.....


Økonomisk rådgiver Kim Vallentin besvarer hver uge spørgsmål fra læserne OM PRIVATØKONOMI. Har du et spørgsmål, du ønsker besvaret, kan du sende det til mikael@finanshus.dk. Udvalgte spørgsmål vil i anonymiseret form blive besvaret her i avisen.  Send spørgsmål til Kim Valentin.


Spørgsmål:

Kære Kim Valentin og Den Korte Avis.

Jeg har jyske bank. Jeg håber, du vil hjælpe mig til at få styr på, hvor det bedst kan betale sig at have mine penge.

Hvad koster det at flytte min kapitalpension til en aldersopsparing? Jeg har fået oplyst 1.5oo kr.

Kan det betale sig at omlægge min kapitalpension til aldersopsparing? Jeg har selv regnet lidt på det:

Kapitalpension
Hvis jeg har en million, og aktierne stiger 10 % er min fortjeneste 100.000 kr. Heraf skal jeg betale 37,5 % i skat. Det giver 62.500 kr. til mig. Af de 100.000 kr. skal jeg betale 15 % i skat = 15.000 kr.?

Aldersopsparing
Efter 37,5 % skat for at omlægge kapitalpensionen har jeg 625.000 kr. i depotet. Aktierne stiger 10 %. Min fortjeneste er 62.500 kr. og 15 % skat af 62.500 kr. = 9.375 kr.

Jeg tjener altså 15.000 – 9.375 = 5.625 kr. i en aldersopsparing frem for at beholde pengene i kapitaldepotet.

Er mit regnestykke rigtigt?

Er det rigtigt at, hvis jeg har gevinst på mine aktier i en aldersopsparing, så skal jeg KUN betale PAL afgift?

Jyske bank påstår, at de ikke kan flytte mine penge fra kapitalpension til en aldersopsparing – er det også tilfældet i andre banker?

Venlig hilsen Poul Møller

Svar:

Kære Poul Møller


Der er stor forskel på, hvad de forskellige banker og pensionskasser tager i gebyr for at ændre en kapitalpension til en aldersopsparing. Mange steder er det på 400-600 kr., men nogle banker og pensionskasser tager op til ca. 1.500. kr.

Dit regnestykke er tilnærmelsesvist korrekt, du når i hvert fald frem til den rigtige konklusion.

Mange tror, at det er en fordel at lade midlerne stå på en kapitalpension, fordi et større depot giver et større afkast. De glemmer så bare, at afgiften også bliver tilsvarende større, da den jo beregnes som en andel af depotet.

Laver du din kapitalpension om til en aldersopsparing, ja så trækkes afgiften på 37,3 % fra depotet. Til gengæld er der ingen afgift, når midlerne hæves.

Se min beregning af kapitalpension vs. aldersopsparing på min blog.

Fælles for de 2 ordninger og andre typer af pensionsopsparing er den lave løbende afkastskat på pt. 15,3 %.

I praksis kan man ikke flytte penge fra en kapitalpension til en aldersopsparing. Man kan i stedet vælge at betale afgiften på en kapitalpension, hvorved en bliver lavet om til en aldersopsparing.

Med venlig hilsen
Kim Valentin
Finanshuset i Fredensborg

Pension og Efterløn: Hvor meget får du udbetalt?
Ved du hvor meget du vil få udbetalt som pensionist? Det er en god ide at tjekke løbende gennem livet, så slipper du for overraskelser den dag du går på pension. Din pension består af flere forskellige grundelementer, som har forskellige størrelser og vilkår for udbetaling. Der ud over kan du også få forskellige tilskud som pensionist, der dog er afhængige af din økonomiske situation. Det kan du læse mere om på denne side.......