Apr 10, 2015

Ifølge NASA finder vi liv i rummet inden for de næste ti til 20 år. Men hvordan i alverden kan forskerne være så sikre? 10. April, 2015 CET

Stephen W. HawkingDet, vi normalt tænker på som 'liv', er baseret på kæder af kulstofatomer, med nogle få andre atomer, som kvælstof eller fosfor. Man kan spekulere over, om man kunne have liv med et andet kemisk grundlag som silicium, men kulstofatomer forekommer at være det gunstigste, fordi det har den rigeste kemi. At kulstof atomer overhovedet skulle findes, med alle deres egenskaber, kræver en finjustering af fysiske konstanter, som QCD skalaen, den elektriske ladning og selv rumtidens dimensioner. Hvis disse konstanter havde væsentligt anderledes værdier, ville kulstofatomets kerne enten ikke være stabil, eller elektronerne ville falde sammen på kernen. Ved første øjekast forekommer det bemærkelsesværdigt, at universet er så nøjagtigt justeret. Måske er dette vidnesbyrd om, at universet blev særligt konstrueret til at frembringe den menneskelige race. Man skal imidlertid være forsigtig med sådanne argumenter på grund af det, der kaldes det Antropiske Princip. Det er baseret på den selvindlysende sandhed, at hvis universet ikke havde været passende for liv, ville vi ikke være her til at spørge om, hvorfor det er så fint justeret...... 

Inden vi skriver 2035, ja, måske allerede inden 2025 har mennesker opdaget liv et andet sted end på Jorden.

Det fastslog en række topforskere på et pressemøde i amerikanske NASA forleden. Som en uomtvistelig kendsgerning. Blandt andet sagde chefforskeren Jeffery Newmark:

»Det er bestemt ikke et hvis. Det er et hvornår.«

Det er vanskeligt at forudse, hvordan verden vil reagere på en så gigantisk nyhed. Men det vil i sandhed blive en milepæl i menneskets historie og selvforståelse. Jorden vil ikke længere være unik som bolig for levende væsner. Når livet kan opstå og trives på en anden planet, må det være vidt udbredt over hele universet.

Men naturligvis vil der være stor forskel på at opdage intelligent liv på et andet himmellegeme og på at finde klare tegn på primitivt, mikrobielt liv derude. Og det er helt klart i den sidste retning, at pilen peger. I hvert fald i første omgang.

Men hvordan kan forskerne være så sikre i deres spådom?

Den vigtigste årsag er, at astrofysikerne i de senere år har fået dokumentation for, at der er vand i store mængder nærmest overalt i universet. Og dermed grundelementet for liv, sådan som vi kender det.

Læs videre på Berlingske...