Aug 30, 2017

Verdensalt | 30. August 2017 | Danmark overgår snart fra traditionelle analoge (ikke digital) vand- og elmålersystemer til Smart-Grid-intelligent eller Smart-meters - Kan du sige nej tak? |

Udgivet første gang den 12. April 2015 af Verdensalt

Ifølge Netenergi.dk; I de kommende år omstilles elforbruget og elproduktionen i Danmark markant. Elproduktionen vil i stigende grad komme fra vedvarende energikilder, samtidig vil forbrugerne skifte deres oliefyr ud med elektriske varmepumper og erstatte deres benzinbiler med elbiler. Derfor skal elsystemet udbygges, men hvordan gøres det mest effektivt? Systemet, der er baseret på informations- og kommunikationsteknologi, har til hensigt at gøre produktionen og distributionen af el mere effektiv, pålidelig, økonomisk rentabel og ikke mindst bæredygtig. Udviklingen af smart grid'en skaber en række spændende perspektiver for både energiselskaberne og forbrugerne. En smart grid er et elsystem hvor produktion, transport og forbrug af el kobles intelligent sammen. Systemet, der er baseret på informations- og kommunikationsteknologi, har til hensigt at gøre produktionen og distributionen af el mere effektiv, pålidelig, økonomisk rentabel og ikke mindst bæredygtig. Udviklingen af smart grid'en skaber en række spændende perspektiver for både energiselskaberne og forbrugerne. Sagt på en anden måde, inden udgangen af 2020, skal alle have fjernaflæste målere i Deres bolig iflg. Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen, Martin Lidegaard (også Lars Chr. Lilleholt ?) 
"Starter med en virkelighedsnær historie et sted ude i provinsen, hvor jeg bor. Uanset hvilken smart-meters vi snakker om, er det samme problematik (kommer tilbage til). 
Omkring August måned 2014, kom der en installatør fra det lokale vandværk og bankede på min dør for at skifte fra den gamle mekaniske måler til trådløse- ultralyds-vedligeholdsfrie-hydrometer. Smart skal det være. Uden at blinke med øjnene, gik han igang med installationen. Mod bedre vidende, eftersom jeg i forvejen havde en verserende sag kørende med vandværket om forkert aflæsning, mente jeg det VAR det bedste valg for os forbrugere, så vi en gang for alle, kunne med millimeters nøjagtighed, få aflæst forbruget. 
Min tvist med vandværket var, jeg havde aflæst tallene forkert ( iflg. vandværket) én gang og dermed stod jeg med et alt for stort forbrug end jeg selv havde forventet (50-70m3). Dertil nægtede vandværket, at tilfredsstille min nysgerrighed og udlevere min gamle mekaniske måler, til forfølgelse og analysere via Teknologisk Institut (fuld lovligt indenfor 3 måneder).
Kommunen fik ind til sidst banket mig på plads, med, at mene, jeg bare skulle se op betale min regning og komme videre med mit liv. Så man kan sige, eneste ting jeg kan sige omkring udskiftning af mekaniske til trådløse, er så kan man også få bevis for, at det jeg aflæser og vandværket dataindsamler fra centralt hold er ens. (måske) Tilliden mellem borger og myndighed er i hvert fald anderledes stillet når vi snakker omkring smart-meters"!?
Radio24syv.dk og aflyttet, Aflyttet uge 15, 2015: "Smart Elmåler, der spionerer? Vi fortsætter historien om elinstallatør Jørgen Steffensen, der nu har måttet overgive sig til sit elselskab efter trusler om Kongens Foged" - Hør hele podcasten fra Aflyttet uge 14, 2015 :"Inden 2020 skal alle danskere have nye, intelligente elmålere, der kan fjernaflæses og sende data tilbage til værket".

Tvang i Danmarkmen hvad med vores nabolande?

Hvad skal du endeligt forholde dig til mht. smart-meters :  Fra dokumenterede (og undertrykte) sundhedsrisici, uberettigede krænkelse af privatlivets fred og sikkerhedsspørgsmål til tab af suverænitet og kontrol over vores ejendom i vores eget hjem og meget højere regninger, Smart Grid giver langt flere problemer, end den foregiver, at løse. I virkeligheden kan intelligente målere bruges som en pengemaskine - nemlig hvordan profitsøgende virksomheder kan fortsætte med at tjene penge på yderligere aspekter af vores liv. I England og  Holland er man i stand til at sige fra til intelligente målereHolland går skridtet videre med, at vedtaget en lovgivning og i henhold til menneskerettighedskonventionen, hvor man har et valgI Sverige kan man også sige fra, især dem som lider af IHS (frekvenssignaler som skader)Dvs. Intelligente målere er ikke obligatoriske - de er lovligt berettiget til at afvise, uanset begrundelse. Vil du vide mere - http://www.iemfa.org
"Mekanisme for trådløst strålinger er med til, at forårsage sygdomme og dit DNA nedbrydes og patologisk skyldes nitrogenoxid forstyrrelser. Det er sådanne, trådløse enheder fungere. Det forårsager enorme oxidativt stress, endothelcelle dysfunktion og nitrogenoxid udtynding "~ Dr. Stephen Sinatra

FAQ - med en naturlig forpligtende kritisk tilgang til smart- meters.


Q&A: Findes der et andet ord for smart-meter? Nogen gange kaldes det smart-meters, smart elmåler, fjernaflæst elmåler eller electricity meters. Det dækker over det samme. "En elmåler som kan aflæses igennem elnettet eller ved kobberkablerne i nettet, ellers ved radiosignaler (ligesom en mobiltelefon) som kan sende hvad ens forbrug er til et central system".  

Q&A: Er vi som danske forbrugere tvunget til at få installeret Smart meter (Vand & El) i Danmark? Det er vi allerhøjeste grad, ellers mister vi retten til, at få forsyningen leveret og Kongens Foged kommer på besøg, vi har ingen anden alternative energiforsyning i Danmark eller mulighed for at sige NEJ. Det er dig frit for, at vælge andet elselskab i Danmark,  mens selve distributionen af elforsyningen kun kan ske ved det hovedselskab som DONG ENERGI eller NESA som ejer kabelføringen til din dør... Medmindre du selv har egen vindmølle, solcelleenergi, og evt. dieselgenerator.... samme gælder distribution af vand og spildevandet. Medmindre du har en septiktank, samt en regnvandssamler og koger dit vand ...

Q&A: Hvornår fjernaflæses Smart-meters? Frekvensen kunne være 1 gang dagligt, eller hver 4, hver 6 time, selvom der overhoved ikke er et behov. Faktisk kan dataindsamling ske hver andet sekund (gør man i tyskland). I så fald kan forsyningsselskaberne misbruge information omkring dit færden for hvert sekund i dit liv.

Q&A: Remote Disconnect functionality - hvad er det til for? Smart meter produkter giver forsyningsselskaber en totalløsning. Fjernbetjent tilslutning og afbryder, såre simpelt som et klik med musen. Fuld tovejskommunikation tillader værktøjet til at tænde / slukke og kontrollere den aktuelle status, når som helst. Dermed spare vi penge for kontrolbesøg, men personalet kan også nemmere, reducere restancer ved, bare at slukke hos slutbrugeren. Menneskelige fejl hos servicemedarbejderen med betjening af udstyret som reelt kan slukke for tusindevis af forbrugere på een gang. I princippet kan man slukke for hele el-nettet på een gang.

Q&A: Sikkerhed og tilliden hos dit forsyningsselskaber? Man kunne frygte, at en decentralisering og totalløsning, som nu ligger hos forsyningsselskabet, kunne misbruges. Legitime interesser så som elrådgiveren, kan med sin mobile arbejdsplads, ikke sikre sig mod hacks eller virus, der gør, man kan trænge helt ind i forsyningsselskabernes centralregister og tappe oplysninger omkring slutbrugerne / borgerne. Indbrud kan jo aflæses, hvis du er på ferie eller politiet kan få informationer eller datamining udnyttes.   

Q&A: Trådløs løsninger udsender via frekvens og RF stråling, ligesom din trådlæs router, er det også farligt? Smart-meters sender muligvis på 4.5Ghz frekvensnettet i Danmark (HAN/WAN/ - Home Area Network). USA er det som regl 2.4Ghz(mikrofrekvens).  Desuden afgiver de pulserende mikrobølger RF (Sub 1Ghz), dag og nat.(usunde svingninger for vores kroppe). 
"Smart-Meters vil opfattes af de fleste borgere som en teknologisk landvinding, hvor man ikke længere selv skal bruge tid på aflæsning og indberetning. Problemet er blot, at disse ofte er forsynet med indbyggede GSM-moduler, i stedet for at være tilkoblet et trådet kommunikationsnet. Specifikationerne til disse smart-meters angiver ofte en relativ sjælden kommunikation mellem smart-meter og aflæsningscentral, hvorimod man ved egentlig måling ved smart-meteret vil opdage, at der med ganske små mellemrum sendes netværksopdateringer mellem GSM-enheden og nærmeste antennemast. Fotodokumentation heraf vil således ofte kunne påpege egentlige fejl i specifikationerne for enheden og vil derfor i visse tilfælde kunne hjælpe i processen med at få opsat alternative forbrugsmålingsteknologier" - læs mere på: http://www.stopsmartmeter.dk/Opmaaling_og_Dokumentation.html
Q&A: Vil man kunne få adgang til konkrete facts og tegninger/ blokdiagrammer over hvad smart-meter indholder? Flere sager fra Energiankenævnet, indikere, at borgere som fører disse sager, ikke kan få oplysninger omkring smart-meters, da der henvises til, det er fabriks-hemmeligheder (virksomhedens patentrettigheder) - ifølge Elinstallatør Jørgen Steffensen (radio24syv)   

Q&A: Kan smart-meter målere opdateres og vedligeholdes med software? En Smart-meter er en lille computer-enhed. Da et smart-meter kan opdateres med software og protokoller, kan den indendørs model faktisk omdannes til en mikrofon. Der er uanede grænser for dens muligheder, fordi forsyningsselskaberne online kan indsætte det program som gør de kan overvåge alt hvad du foretager dig. Hvornår du er hjemme, hvilken mønstre du lever efter. Alt kan i princippet overleveres til 3-part som kan påvirke dine valg af el-drevne husholdningsmaskiner m.m.   

Q&A: Forskelle mellem smart-meter og analoge mekaniske målere? Analoge målere antænder ikke så let ligesom intelligente målere gør (plast vs. glas og metal og den ufiltrerede switching power mode). Analoge målere har heller ikke problemer med de går ud (på grund af spændingsspidser)

Q&A: Svar fra Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen: "Smart-meters kan KUN bruges til fjernaflæsning. De er smarte, fordi de kan måle energiforbruget for den enkelte forbruger, dertil kan man udregne samlet forbrug og hvor meget strøm der løber ud i el-nettet - iflg. energiministeren". Dog viser det sig, at forsyningsselskaberne sætter sensorer ind i el-nettet, så de kan måle forbruget....

Q&A: Tilliden til aflæsningssystemer og forsyningsselskaberne: Hvornår er din gamle mekaniske analog måler udtjent til udskiftning er et godt spørgsmål. Tror, når forsyningsselskaberne først har taget beslutningen, underviser de servicepersonalet til, at notificere forbrugerne, at det er tid til udskiftning, selvom de analoge målere sagens kan holde 10-20 år længere.

Q&A: Vil det kunne lade sig gøre at sjæle strøm fra naboen? Hver el-måler har en adresse, kommunikationsprotokol som hedder LON eller KNX i de danske huse. Hvis man skulle stjæle fra naboen, skal man kunne spoofe een af disse adresser, teoretisk kan det sagens lade sig gøre...