Oct 15, 2015

Jeg er whistleblower - spørg mig om alt! - Anders Kærgaard, dansk kaptajn ved Gardehusarregimentet og whistleblower


Jeg er whistleblower - spørg mig om alt. Hvad hvis du kunne spørge en whistleblower om alt, og han skulle svare på ALLE spørgsmål uden filter?Aftenens hovedperson er tidligere efterretningsofficer i Forsvaret og stod i 2012 frem med videodokumentation for, at danske soldater så passivt til, mens der blev udøvet vold mod civile irakere.En beslutning, der har haft både arbejdsmæssige og personlige konsekvenser.Anders Kærgaard har sagt ja til at stille op LIVE på DR3. Han vil fortælle sin historie og stå ansigt til ansigt med de spørgsmål, du sidder med derhjemme.......

Anders Koustrup Kærgaard (født 1972) er en dansk kaptajn ved Gardehusarregimentet og whistleblower. Han er efterretningsofficeren, der i 2012 trådte frem med beviser for overgreb mod civile under en operation i 2004 i det sydlige Irak.[1]

Han blev i 2013 idømt dagbøder i seks måneder, for ikke at ville afsløre navnet på den officer, der havde sikret at båndet med videooptagelserne - der beviste overgreb under en dansk ledet militær-støtteoperation, ikke blev destrueret.

I perioden 2004 - 2005 udsendt som efterretningsofficer i den danske Irak-styrke, efter udsendelsen til Irak forlod han forsvaret og forestod projektering og etablering af Koldkrigsmuseum Stevnsfort (det nuværende Stevnsfortet) under Østsjællands Museum på Stevns.

Den 22. novembet 2014 var han gæst i DR1 programmet Ugens gæst. Ved udsendelsens start blev der sagt at: Han mistede næsten alt: Sine venner, sit job, forholdet til sin far og alt, hvad han var opdraget til at tro på. Til gengæld holdt han fast i sine værdier.

Anders Koustrup Kærgaard har efterfølgende været medstifter til Veron.dk en NGO for whistleblowers.[2] 
https://www.dr.dk/tv/se/spoerg-mig-om-alt/spoerg-mig-om-alt-5-8-2