Jun 18, 2017

BT | 18. Juni 2017 | Earthquake and tsunami create floods in Greenland ~ Jordskælv og tsunami skaber oversvømmelser i Grønland |

Arkivfoto Foto: STAFF

Jordskælv og tsunami skaber oversvømmelser i Grønland


Et jordskælv med en styrke på cirka 4,0 har ramt Grønland 30 kilometer nord for bygden Nuugaatsiaq lørdag aften lokal tid.
Det fortæller Trine Dahl Jensen, der er seniorforsker ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus).
Jordskælvet har ført til store oversvømmelser i Nuugaatsiaq og store bølger i Uummannaq og Illorsuit i det vestlige Grønland.
»Det er ikke normalt, at vi har så store jordskælv i Grønland,« siger seniorforskeren.
»Et godt gæt er, at det har udløst et skred, der er gået i havet og har udløst en tsunami. Det har man set i Grønland før,« siger hun.
Der er risiko for efterskælv, og det kan ikke udelukkes, at der kommer flere tsunamibølger, fortæller Trine Dahl Jensen.
Geus-forskeren kan ikke erindre, at et jordskælv tidligere har ført til tsunamier i Grønland.
»Men grønlænderne kender tsunamier ganske glimrende. Isbjerge udløser også store bølger, der kan være farlige,« siger hun.
Grønlandske beredskabsmyndigheder har iværksat en redningsaktion i området. Indbyggerne i Nuugaatsiaq bliver evakueret til Uummannaq.
Ifølge det grønlandske medie KNR er der "troværdige meldinger" om døde og tilskadekomne. Men oplysningerne er ikke bekræftet af politiet.
Grønlandsk politi har opfordret folk i fjordsystemerne omkring Uummannaq til at søge op i terrænet og holde sig fra kystlinjen.